Nazwisko: Siek
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Nazwisko: Siek
Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=42450&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Re: Etymologia nazwiska Siek.
Dobry wieczór.
Geneza nazwiska Siek.
Według prof. dr. hab. Aliny Naruszewicz-Duchlińskiej nazwa osobowa Siek ma następującą etymologię:
„Siek. Nazwisko pochodzi od siek, czyli: 1. cios, cięcie, raz, rąbnięcie, 2. mięso przy ogonie bydlęcia, 3. gatunek ciernika lub od siekać, czyli: 1. siec, 2. nacinać, 3. być siekanym, koszonym, 4. (o drzewie wyrobionym) pękać na krawędziach, zob. tzw. Słownik warszawski, t. VI, s. 101-102. Nazwę osobową Siek odnotowano na terenie Polski w 1429 roku, zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, t. II L-Ż, Kraków 2001, s. 417.”.
Pozdrawiam – Roman.
Geneza nazwiska Siek.
Według prof. dr. hab. Aliny Naruszewicz-Duchlińskiej nazwa osobowa Siek ma następującą etymologię:
„Siek. Nazwisko pochodzi od siek, czyli: 1. cios, cięcie, raz, rąbnięcie, 2. mięso przy ogonie bydlęcia, 3. gatunek ciernika lub od siekać, czyli: 1. siec, 2. nacinać, 3. być siekanym, koszonym, 4. (o drzewie wyrobionym) pękać na krawędziach, zob. tzw. Słownik warszawski, t. VI, s. 101-102. Nazwę osobową Siek odnotowano na terenie Polski w 1429 roku, zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, t. II L-Ż, Kraków 2001, s. 417.”.
Pozdrawiam – Roman.
Tak, nie mam takiego nazwiska w wywodzie przodków. Ale zwróciłam na nie uwagę w związku z badaniami DNA, gdyż pojawiają się takie dopasowania (w tym jedno dość bliskie). Od razu kojarzę to z moją tajemniczą linią Maziarz i być może także Paleń. Czyli zawody leśne. Przynajmniej wiem z której linii jest to dopasowanie. Lasy Janowskie szeroko pojęte, ale linia jak napisałam wielce "tajemnicza", straciłam już nadzieję, że cokolwiek się wyjaśni, z powodu metryk z parafii Zaklików (których nie ma!).
Łucja
Łucja
-
bkrajewska
-
Maria_Klimas

Siek u mnie w drzewie to woj. lubelski paraf. Ratoszyn i Bełżyce.
Pozdrawiam Maria
Pozdrawiam Maria