Grossman z Ostrowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

lewho85

Grossman z Ostrowa

Post autor: lewho85 »

Drodzy badacze,

poproszono mnie o wyszukanie informacji (akt urodzenia, meldunek, cokolwiek) na temat przodka.

Imię: Sarah
Nazwisko: Grossman
Data urodzenia: 15.02.1916
Miejsce urodzenia: wiem tylko, że było to małe miasto w okolicach Warszawy, nazywało się Ostrów. Zakładam, że musi to być dzisiejsze woj. mazowieckie, w którym jest 6 wsi z Ostrowem w nazwie i wszystkie poniżej 500 mieszkańców, oraz tylko jedno miasto - Ostrów Mazowiecka - które do 1926 roku nosiło nazwę Ostrów i miało wówczas kilkanaście tysięcy mieszkańców w tym duży odsetek ludności żydowskiej, więc zakładam, że miejscem urodzenia jest właśnie Ostrów Mazowiecka
Wyznanie: żydowskie/mojżeszowe

Rodzice:
Leib/Leivisch Grossman – ojciec
Leah Grossman – matka

Rodzeństwo:
3 siostry - Ruth, Jean, Bella

Cała rodzina w latach 30-tych ubiegłego wieku wyemigrowała do USA, więc imiona i nazwiska, które podałem prawdopodobnie zostały "zamerykańszczone" i w Polsce mogły mieć inną formę.

Przeszukałem szukajwarchiwach.gov.pl, bazy organizacji żydowskich oraz genealodzy.pl, niestety bez skutku. Często brakuje danych z roczników powyżej 1915.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w poszukiwaniach.

Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Grossman z Ostrowa

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A co pod kątem "meldunek/cokolwiek" uwzględniłeś?
Może zainteresowany/zainteresowana będzie na tyle zainteresowany by sama zajrzeć, dodać coś więcej (rodzeństwo przodka - coś więcej?) jakaś kopia dokumentu?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
lewho85

Grossman z Ostrowa

Post autor: lewho85 »

Dziękuję Panu za odpowiedź!

Niestety jest kompletna pustka, jeśli chodzi o jakiekolwiek dokumenty poszukiwanej osoby i jej rodzeństwa. Oczywiście w swoich poszukiwaniach nie omieszkałem sprawdzić śladów po jej rodzeństwie, ale nic nie udało mi się znaleźć. Jedyne co zostało po nich to fotografie i informacje przed laty przekazane ustnie następnym pokoleniom.

Wyczytałem gdzieś, że do 1918 roku urodzenia płci żeńskiej wśród ludności żydowskiej w ogóle nie były rejestrowane lub dopiero po kilku latach, np. przy okazji potrzeby załatwienia jakichś dokumentów dla innych członków rodziny. Jeśli to prawda, to na pewno mocno komplikuje całe poszukiwania.

Pisząc "meldunek, cokolwiek" miałem na myśli jakiekolwiek dokumenty wskazujące na miejsce urodzenia/zameldowania. Szczerze przyznam, że nie wiem w jakich rejestrach mogła widnieć i jakie dokumenty posiadać w tamtych czasach młoda osoba pochodzenia żydowskiego.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące dalszych poszukiwań.

Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

na fotografiach może widać czy np rodzeństwo starsze czy zdecydowanie młodsze

masz dziesiątki tysięcy stron ASCków mojżeszowych dostępnych - wystarczająco by wyrobić sobie własne zdanie nt rejestracji urodzeń w XX wieku - w tym na Mazowszu:) Tak, Wielka Wojna jest problemem, to prawda, mocno potrafiła zachwiać obiegiem urzędowych dokumentów ale też parę rzeczy "przy okazji" (np kartek żywnościowych) ustawiła

Nie wiem czy to jest dobry pomysł na pośrednictwo w tylu "zapytam". O księga ludności i na forum dużo informacji, a w szwa w 10 sekund znajdziesz ewidencję ludności z Ostrowi Mazowieckiej - gdzie jest, co obejmuje

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”