Nazwisko: Dawidowicz
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=3933&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Gość
Nazwisko Dawidowicz pojawiło się w parafii Mierzyn w roku 1754, jest to akt ślubu Michała i Franciszki z Tomawy (niegdyś Tumawa). Trzeba przyjąć, że około połowy XVIII wieku pierwsi Dawidowiczowie przybyli do Tomawy i dobrze się tu zadomowili. Prawdopodobnie byli oni dość zaradnymi rolnikami, jako że można często odnotować ich status społeczny jako półchłopi. Na przełomie XVIII i XIX wieku w parafii Mierzyn można odnotować najwięcej urodzeń nazwiska Dawidowicz w obecnym województwie łódzkim. Jest dobrze udokumentowane w metrykach kościelnych, że Dawidowiczowie z Rajska to potomkowie Michała i Franciszki z Tomawy, przybył tam ich pierwszy syn Szymon ok 1780 roku i czwarty syn Józef ok 1792 roku. Dawidowiczowie z pobliskich wsi Żerechowa czy Dorszyn to także potomkowie Michała i Franciszki jest to jednak późniejsza migracja wnuczków i prawnuczków. Można również dobrze prześledzić drogę jaką przebyli Dawidowiczowie z Olszyny (przez Rajsko, Kęszyn i Ignaców), przybył tam Jakub ok 1854 roku, wnuczek Józefa, czwartego syna Michała i Franciszki.
Przedstawiłem tutaj oczywiście streszczenie na temat pierwszej lokalnej migracji rodu Dawidowiczów z Tomawy na przełomie XVIII i XIX wieku, proszę o kontakt osoby zainteresowane tym rodem chłopskim z którego ja również się wywodzę.
Przedstawiłem tutaj oczywiście streszczenie na temat pierwszej lokalnej migracji rodu Dawidowiczów z Tomawy na przełomie XVIII i XIX wieku, proszę o kontakt osoby zainteresowane tym rodem chłopskim z którego ja również się wywodzę.
-
Gość
Nazwisko Dawidowicz pojawiło się w parafii Mierzyn w roku 1754, jest to akt ślubu Michała i Franciszki z Tomawy (niegdyś Tumawa). Trzeba przyjąć, że około połowy XVIII wieku pierwsi Dawidowiczowie przybyli do Tomawy i dobrze się tu zadomowili. Prawdopodobnie byli oni dość zaradnymi rolnikami, jako że można często odnotować ich status społeczny jako półchłopi. Na przełomie XVIII i XIX wieku w parafii Mierzyn można odnotować najwięcej urodzeń nazwiska Dawidowicz w obecnym województwie łódzkim. Jest dobrze udokumentowane w metrykach kościelnych, że Dawidowiczowie z Rajska to potomkowie Michała i Franciszki z Tomawy, przybył tam ich pierwszy syn Szymon ok 1780 roku i czwarty syn Józef ok 1792 roku. Dawidowiczowie z pobliskich wsi Żerechowa czy Dorszyn to także potomkowie Michała i Franciszki jest to jednak późniejsza migracja wnuczków i prawnuczków. Można również dobrze prześledzić drogę jaką przebyli Dawidowiczowie z Olszyny (przez Rajsko, Kęszyn i Ignaców), przybył tam Jakub ok 1854 roku, wnuczek Józefa, czwartego syna Michała i Franciszki.
-
poz_marecki

Dzień dobry,
z mojej strony tylko informacja dot.samego nazwiska: spotkałem się z nazwiskiem Dawidowicz przy osobach pochodzenia żydowskiego oraz szlachty.
Występuje poza Polską,w Rosji , być może w innych "cyrylicznych" krajach.
pozdrawiam
poz_marecki
z mojej strony tylko informacja dot.samego nazwiska: spotkałem się z nazwiskiem Dawidowicz przy osobach pochodzenia żydowskiego oraz szlachty.
Występuje poza Polską,w Rosji , być może w innych "cyrylicznych" krajach.
pozdrawiam
poz_marecki
-
agnesoli21

Praprababcia męża była z domu Dawidowicz, pochodzili z Wilna.
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
- BlueGroper
Witam,
Pierwszy wpis jest mojego autorstwa, niefortunnie byłem niezalogowany więc wystąpiłem pod tytułem Gość. Jestem bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami nt. Dawidowiczów z parafii Mierzyn. Mogę tutaj powiedzieć z dużym przekonaniem, że większość ludzi noszących nazwisko Dawidowicz i mających korzenie w okolicy Mierzyna może odtworzyć swoje drzewo do roku 1754 tj. ślubu Michała i Franciszki.
Tutaj chciałbym nawiązać do komentarza @poz_marecki o pochodzeniu nazwiska. Zauważyłem również, że w pobliskich parafiach tj. Gorzkowice czy Rozprza można odnaleźć nazwisko Dawidowicz z imionami pochodzenia żydowskiego np. Abraham, Rutka, Abel czy Łaja, lecz występują one trochę w późniejszym czasie bardziej w XIX wieku i nie mogłem znaleźć żadnego powiazania z Dawidowiczami z parafii Mierzyn. Przeglądając metryki kościelne również nie natknąłem się na żadną notkę świadczącą, że któryś z moich przodków był „przechrzta” z innej wiary etc. Mimo to jestem bardziej skłonny szukać tu żydowskiego pochodzenia niż szlacheckiego, ponieważ utrata tytułu szlacheckiego i zostanie chłopem jest raczej mniej prawdopodobne
. Tomawa (stara nazwa Tumawa) to bardzo stara wieś, mającą niegdyś status wsi prywatnej będąca własnością Rafała Mireckiego w XVI wieku jest dość prawdopodobne ze mógł on oferować zubożałym żydom posady chłopskie. Na dziś nie jestem w posiadaniu żadnego dokumentu potwierdzającego skąd pojawił się w Tomawie Michał Dawidowicz, odnotowany jest tylko w akcie zgonu, wiek Michała 75 lat, więc można założyć ze urodził się ok 1730 roku.
Chciałbym jeszcze podzielić się pewnym spostrzeżeniem o nadawaniu chłopom nazwisk, można by założyć, że był to lokalny chłop bez nazwiska i ktoś go nazwał Dawidowicz, ale co to miałoby oznaczać? Chłopskie nazwiska bardziej wywodziły się od wyglądu, zajęcia etc.
Pozdrawiam,
Robert
Pierwszy wpis jest mojego autorstwa, niefortunnie byłem niezalogowany więc wystąpiłem pod tytułem Gość. Jestem bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami nt. Dawidowiczów z parafii Mierzyn. Mogę tutaj powiedzieć z dużym przekonaniem, że większość ludzi noszących nazwisko Dawidowicz i mających korzenie w okolicy Mierzyna może odtworzyć swoje drzewo do roku 1754 tj. ślubu Michała i Franciszki.
Tutaj chciałbym nawiązać do komentarza @poz_marecki o pochodzeniu nazwiska. Zauważyłem również, że w pobliskich parafiach tj. Gorzkowice czy Rozprza można odnaleźć nazwisko Dawidowicz z imionami pochodzenia żydowskiego np. Abraham, Rutka, Abel czy Łaja, lecz występują one trochę w późniejszym czasie bardziej w XIX wieku i nie mogłem znaleźć żadnego powiazania z Dawidowiczami z parafii Mierzyn. Przeglądając metryki kościelne również nie natknąłem się na żadną notkę świadczącą, że któryś z moich przodków był „przechrzta” z innej wiary etc. Mimo to jestem bardziej skłonny szukać tu żydowskiego pochodzenia niż szlacheckiego, ponieważ utrata tytułu szlacheckiego i zostanie chłopem jest raczej mniej prawdopodobne
Chciałbym jeszcze podzielić się pewnym spostrzeżeniem o nadawaniu chłopom nazwisk, można by założyć, że był to lokalny chłop bez nazwiska i ktoś go nazwał Dawidowicz, ale co to miałoby oznaczać? Chłopskie nazwiska bardziej wywodziły się od wyglądu, zajęcia etc.
Pozdrawiam,
Robert
-
poz_marecki

Re: Nazwisko: Dawidowicz
Dzień dobry , oczywiście że szlachcic mógł schłopieć , zwłaszcza w metryce u księdza itd.Przerabialiśmy ten temat setki razy, proszę poczytać forum.BlueGroper pisze:Witam,
Tutaj chciałbym nawiązać do komentarza @poz_marecki o pochodzeniu nazwiska. Zauważyłem również, że w pobliskich parafiach tj. Gorzkowice czy Rozprza można odnaleźć nazwisko Dawidowicz z imionami pochodzenia żydowskiego np. Abraham, Rutka, Abel czy Łaja, lecz występują one trochę w późniejszym czasie bardziej w XIX wieku i nie mogłem znaleźć żadnego powiazania z Dawidowiczami z parafii Mierzyn. Przeglądając metryki kościelne również nie natknąłem się na żadną notkę świadczącą, że któryś z moich przodków był „przechrzta” z innej wiary etc. Mimo to jestem bardziej skłonny szukać tu żydowskiego pochodzenia niż szlacheckiego, ponieważ utrata tytułu szlacheckiego i zostanie chłopem jest raczej mniej prawdopodobne. Tomawa (stara nazwa Tumawa) to bardzo stara wieś, mającą niegdyś status wsi prywatnej będąca własnością Rafała Mireckiego w XVI wieku jest dość prawdopodobne ze mógł on oferować zubożałym żydom posady chłopskie. Na dziś nie jestem w posiadaniu żadnego dokumentu potwierdzającego skąd pojawił się w Tomawie Michał Dawidowicz, odnotowany jest tylko w akcie zgonu, wiek Michała 75 lat, więc można założyć ze urodził się ok 1730 roku.
Pozdrawiam,
Robert
Znam osobiście osobę będącą potomkiem rodu , którego nazwisko widnieje w spisie wojsk WKL z 15ktoregoś roku -na dzień dzisiejszy jego zajęcia to krowy , świnie i zboże.Schłopiał człowiek choć coś tam o przodkach pamięta...
Dawidowicz to często pochodna od Dawida i mogło to nazwisko występować w różnych częściach kraju niezależnie od siebie.
Końcówka -icz to albo отчество albo dodatek w celu "uszlachetniania"nazwiska ,jak-ski,-wski u osób nie mających do tego prawa,albo odpowiednik -ski,wski u szlachty na terenach wschodnich np.Litwa itd.
pozdrawiam
poz_marecki