Brak danych w metryce

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

olgasoko

Sympatyk

Brak danych w metryce

Post autor: olgasoko »

Udało mi się w końcu zdobyć akt urodzenia mojego dziadka. Był mi potrzebny w celu ustalenia dat urodzin jego rodzicow, bo bez tego nie mogę dalej ruszyć tej rodzinnej gałęzi.

USC przysłał mi akt (rok 1934, Dobrzyń, kuj-pom), na którym są tylko imiona i nazwiska rodziców ale rubryki ich dat urodzenia i miejsca urodzenia są puste.

Z czego może to wynikać i jak inaczej mogę ich teraz znaleźć w starych aktach. Nosili nietstety dość popularne nazwiska: Głowacki i Filarska.

Będę bardzo wdzięczna z pomoc.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Zadzwoń, grzecznie podziękuj (żeby nie było wątpliwości, że ty to ty, czyli uprawniona) i poproś, żeby ci choć przeczytano przez telefon albo powiedziano, jak masz się dowiedzieć o wiek rodziców.
Może mogą ci ksero przysłać?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
olgasoko

Sympatyk

Krystyna.waw pisze:Zadzwoń, grzecznie podziękuj (żeby nie było wątpliwości, że ty to ty, czyli uprawniona) i poproś, żeby ci choć przeczytano przez telefon albo powiedziano, jak masz się dowiedzieć o wiek rodziców.
Może mogą ci ksero przysłać?
Ale jeśli są w posiadaniu tych informacji (data i miejsce urodzenia rodziców mojego dziadka) to czemu nie wpisali ich do aktu?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Data i miejsce urodzenia rodziców w akcie chrztu?
Zobacz, jak taki akt może wyglądać, np.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 7G-J?i=173

Jeżeli twój dziadek był najstarszym dzieckiem, to masz szansę na znalezienie ślubu niedługo przed jego urodzeniem.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

To nie łatwiej zacząć od ich aktów zgonu?
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

olgasoko pisze:Ale jeśli są w posiadaniu tych informacji (data i miejsce urodzenia rodziców mojego dziadka) to czemu nie wpisali ich do aktu?
Nie wpisali, bo w akcie nie ma takich informacji.
W akcie chrztu z 1934 roku w tym regionie Polski jest następujący zapis:
Działo się w Dobrzyniu dnia 8 stycznia 1934 roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się Karol Kowalski lat 28 mający, rolnik, zamieszkały w Dobrzyniu, w towarzystwie ...... i pokazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Dobrzyniu dnia 6 stycznia bieżącego roku o godzinie 10 wieczorem, z jego małżonki Karoliny z Nowaków lat 22 mającej.......
W akcie jest tylko wiek rodziców (często z dokładnością +/- 5 lat) i miejsce zamieszkania - nie ma miejsca i daty ich urodzenia.
Dokładna data urodzenia rodziców pojawia się w akcie chrztu w tym regionie w roku 1946. Akt chrztu z 1916 roku niewiele się różni od aktu z 1934 roku.

Nie rozumiem dlaczego Krystyna podała link do zgonów, zamiast do przykładowego aktu chrztu?
olgasoko

Sympatyk

stanley1980 pisze:
olgasoko pisze:Ale jeśli są w posiadaniu tych informacji (data i miejsce urodzenia rodziców mojego dziadka) to czemu nie wpisali ich do aktu?
Nie wpisali, bo w akcie nie ma takich informacji.
W akcie chrztu z 1934 roku w tym regionie Polski jest następujący zapis:
Działo się w Dobrzyniu dnia 8 stycznia 1934 roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się Karol Kowalski lat 28 mający, rolnik, zamieszkały w Dobrzyniu, w towarzystwie ...... i pokazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Dobrzyniu dnia 6 stycznia bieżącego roku o godzinie 10 wieczorem, z jego małżonki Karoliny z Nowaków lat 22 mającej.......
W akcie jest tylko wiek rodziców (często z dokładnością +/- 5 lat) i miejsce zamieszkania - nie ma miejsca i daty ich urodzenia.
Dokładna data urodzenia rodziców pojawia się w akcie chrztu w tym regionie w roku 1946. Akt chrztu z 1916 roku niewiele się różni od aktu z 1934 roku.

Nie rozumiem dlaczego Krystyna podała link do zgonów, zamiast do przykładowego aktu chrztu?

Dzieki! Az mi glupio, ze nie skojarzylam, ze te odpisy sa na podstawie aktow chrztu.

akt zgonu by chyba nic nie zmienil. moge wystapic o akt zgonu dziadka ale watpie, zeby byly tam informacje, ktorych szukam.

pozostaje mi znalezc kogos, kto odszuka grob pradziadkow (parafia nie odpowiada na mejle mimo, ze mowie, ze chce oplacic grob w imieniu dziadka) i przesle mi zdjecie z datami ich urodzin i smierci. moze wtedy znajde cos wiecej.

Dzieki!
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

olgasoko pisze:akt zgonu by chyba nic nie zmienil. moge wystapic o akt zgonu dziadka ale watpie, zeby byly tam informacje, ktorych szukam.
Jesteś w wielkim błędzie...
Mam przed sobą 3 dokumenty USC o nazwie "Odpis skócony aktu zgonu" z lat 1977, 1982 i 2002.
Zawierają następujące dane:
1. Nazwisko
2. Imię (imiona)
3. Nazwisko rodowe
4. Stan cywilny
5. Data urodzenia
6. Miejsce urodzenia

7. Ostatnie miejsce zamieszkania.

W roku 1977 brak pozycji nr 3 a ostatnia pozycja to 6. Miejsce zamieszkania.
W roku 1982 jest pozycja nr 3 a ostatnia pozycja to 7. Miejsce zamieszkania.
W roku 2002 nazwa dokumentu jest pisana dużymi literami: ODPIS SKRÓCONY AKTU ZGONU
olgasoko

Sympatyk

stanley1980 pisze:
olgasoko pisze:akt zgonu by chyba nic nie zmienil. moge wystapic o akt zgonu dziadka ale watpie, zeby byly tam informacje, ktorych szukam.
Jesteś w wielkim błędzie...
Mam przed sobą 3 dokumenty USC o nazwie "Odpis skócony aktu zgonu" z lat 1977, 1982 i 2002.
Zawierają następujące dane:
1. Nazwisko
2. Imię (imiona)
3. Nazwisko rodowe
4. Stan cywilny
5. Data urodzenia
6. Miejsce urodzenia

7. Ostatnie miejsce zamieszkania.

W roku 1977 brak pozycji nr 3 a ostatnia pozycja to 6. Miejsce zamieszkania.
W roku 1982 jest pozycja nr 3 a ostatnia pozycja to 7. Miejsce zamieszkania.
W roku 2002 nazwa dokumentu jest pisana dużymi literami: ODPIS SKRÓCONY AKTU ZGONU

Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy. Mi chodzi o dane rodzicow osoby, o ktorej akt występuję. Wszystkie daty i miejsca zamieszkania dziadka znam, natomiast potrzebne mi są daty urodzenia jego rodziców.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Miałem na myśli akty zgonów jego rodziców. Tam będą informacje jw.
olgasoko

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Miałem na myśli akty zgonów jego rodziców. Tam będą informacje jw.
To jasne. Ale nie znając żadnych dat dot urodzenia czy śmierci jego rodziców nie mam jak o ten akt wystąpić.

Do tego, występuję o dokumenty przez epuap zaznaczając, że chcę wersję elektroniczną, a USC w Golubiu-Dobrzyniu wysyła wersję papierową w dodatku na adres moich teściów (biorą sobie ten adres z przelewu - place kontem męża bo sama w PL nie mam konta). Śmiech na sali.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

I nie wiesz gdzie Ci rodzice zostali pochowani ? Bo jeśli wiesz to do zarządu cmentarza trzeba zadzwonić i zapytać.
A druga sprawa, czy dzwoniłaś wcześniej do USC ? Ja rozumiem urzędowość i formalizm ale jednak najpierw po ludzku i szczerze rozmawiam z Paniami w USC, co ma lepsze skutki niż wysyłanie pism. Zdecydowana większość to bardzo miłe i pomocne osoby, które wiele informacji podały mi przez telefon.
olgasoko

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:I nie wiesz gdzie Ci rodzice zostali pochowani ? Bo jeśli wiesz to do zarządu cmentarza trzeba zadzwonić i zapytać.
A druga sprawa, czy dzwoniłaś wcześniej do USC ? Ja rozumiem urzędowość i formalizm ale jednak najpierw po ludzku i szczerze rozmawiam z Paniami w USC, co ma lepsze skutki niż wysyłanie pism. Zdecydowana większość to bardzo miłe i pomocne osoby, które wiele informacji podały mi przez telefon.
Wiem, że są pochowani w Dobrzyniu (Golub-Dobrzyń). Próbowałam kontaktować sie z parafią administrującą cmentarzem i telefonicznie i mejlowo ale zero reakcji. Nawet na zachętę powiedziałam im, że szukam tego grobu, bo chcemy z rodziną być pewni, że jest opłacony i nie zniknie.

Spróbuję telefonicznie z USC. Dzięki za wszystkie podpowiedzi!
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

jest jeszcze jedna opcja, na genealogia w archiwach są metryki z Golubia
nie piszesz dokładnie ale jak rozumiem szukasz Władysława Głowackiego i Bronisławy Filarskiej.
jeśli tak, to jedna z witryn na MH podaje, że Bronisława Filarska urodziła się w 1908 r.
W metrykach z Golubia jest taki akt urodzenia nr 88
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
olgasoko

Sympatyk

Nigdy nie zrozumiem chyba jak szukac metryk w tych serwisach. Niektore znajuje bez problemu. Ale np Bronisławę Filarską wpisywałam wszędzie na kilka sposobow i w kuj-pom mi takiej nie znajdowało. Znalazłam, jeśli dobrze pamiętam, na podlasiu.
Do tego, nie do końca wiem jak szukać w takich niezindeksowanych księgach - naprawdę trzeba przebrnąć przez wszystkie strony tych rosyjskich zawijasów?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”