Brak danych w metryce

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

to nie jest zindeksowana księga. w genetece są indeksy z Golubia do 1890, potem trzeba już na piechotę szukać właśnie w GWA (genealogia w archiwach)
Na szczęście w aktach parafialnych na zakończenie każdej części księgi (po urodzeniach, ślubach, zgonach) są skorowidze.
Nie wiem dlaczego ale w dostępnych tamże aktach z USC z tego rocznika nie znalazłem Bronisławy.
Na akcie urodzenia z tej księgi parafialnej nie ma żadnych adnotacji niestety. sprawdziłem też metryki urodzeń 1903-1910 i nic więcej nie znalazłem.
W USC pytałbym także o ślub przed 1934. jeśli ona była z Golubia to tam zapewne będzie ślub
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

widziałam w innym wątku, że ktoś ofiarował Ci pomoc w sprawie cmentarza; ale tak czy siak, Stanley i Arek mają rację- trzeba zamówić zgony i ślub tej pary. To podstawa, dokumenty i dopiero dalej można iść. Daty z nagrobka mogą być pomocą przy zamawianiu metryk, ale ich nie zastąpią.
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Chrzestnym u Bronisławy Filarskiej jest Franciszek Wiśniewski, który w 1910r. zostaje mężem Marianny Filarskiej (akt 5).

Bronisława Filarska, córka Marianny umiera w wieku 9 m-cy 22.VI.1909r. (akt 33)
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Bożena
Awatar użytkownika
kosanna

Sympatyk

Re: Brak danych w metryce

Post autor: kosanna »

olgasoko pisze:Udało mi się w końcu zdobyć akt urodzenia mojego dziadka. Był mi potrzebny w celu ustalenia dat urodzin jego rodzicow, bo bez tego nie mogę dalej ruszyć tej rodzinnej gałęzi.

USC przysłał mi akt (rok 1934, Dobrzyń, kuj-pom), na którym są tylko imiona i nazwiska rodziców ale rubryki ich dat urodzenia i miejsca urodzenia są puste.

Z czego może to wynikać i jak inaczej mogę ich teraz znaleźć w starych aktach. Nosili nietstety dość popularne nazwiska: Głowacki i Filarska.

Będę bardzo wdzięczna z pomoc.
Olgo, a czy Ty otrzymałaś kopię aktu czy może tylko odpis z aktu? W aktach chrztu z parafii podawany jest zawsze wiek rodziców, bywają adnotacje dot. ślubu, zgonu. Pozdr.
Z serdecznym pozdrowieniem
Anna Kos
stanley1980

Nieaktywny

Post autor: stanley1980 »

olgasoko pisze:Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy. Mi chodzi o dane rodzicow osoby, o ktorej akt występuję. Wszystkie daty i miejsca zamieszkania dziadka znam, natomiast potrzebne mi są daty urodzenia jego rodziców.
Masz imiona i nazwiska rodziców dziadka, więc prosisz w USC o odpisy skrócone aktów zgonu i w nich znajdziesz daty i miejsca ich urodzenia.
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Odszukałem dla Pani grób pradziadków Głowackich. Gdzie wysłać zdjęcia?
Michał Chrzanowski
olgasoko

Sympatyk

Post autor: olgasoko »

Jestem ogromnie wzruszona i poruszona, ze tyle osob pogrzebalo w archiwach, przebrnelo przez te dokumenty, oferowalo zrobic zdjecie! Bardzo Wam wszystkim dziekuje! Zaczynam podejrzewac, ze prababcia Bronislawa albo nie urodzila sie w Dobrzyniu/okolicach albo inaczej sie przed wojna nazywala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”