Archiwum Państwowe w Białymstoku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jest prosta i ( na tym etapie „ustaleń”) jedyna rzecz do wykonania. Zadzwonić do AA w Białymstoku
https://archibial.pl/instytucje/archiwu ... ecezjalne/
i poprosić księdza Ryszarda (kierownik działu metrycznego) o odczytanie informacji z tego ślubu Misiewicza z Radziszewska . Sądzę że dla ustalenia powiązań z pewna Panią z USA wystarczy sam akt ślubu (będą przecież imiona rodziców Władysława i Pauliny
Szukanie urodzin młodych będzie trudniejsze. Co prawda we akcie ślubu powinno być zapisane skąd pochodzili. Bez tego jakiekolwiek dalsze szukanie nie ma sensu, tym bardziej że parafia wasilkowska po powstaniu styczniowym została do 1884 zamknięta
https://archibial.pl/parafie/info/21-pr ... -wasilkow/
Wierni w tym czasie korzystali z sąsiednich pobliskich parafii. Przeglądanie w ciemno kilku co najmniej hipotetycznych parafii to zajecie niezbyt racjonalne. Tym bardziej, że dopiero od 1875 roku w parafiach dekanatu białostockiego (i nie tylko tego w tej archidiecezji) zaczęto sporządzać coroczne skorowidze. Jeśli urodzili się w Wasilkowie (ale przecież nie jest to na razie oczywiste) to ich chrzty zostały zapisane w parafii białostockiej a w niej corocznie było wtedy zapisywane corocznie setki aktów urodzin. Trzeba by przeglądać akt po akcie, praca na godziny ślęczenia w archiwum.
uladziemid

Sympatyk

Post autor: uladziemid »

Dziękuję za poradę i dodatkowe informacje. Nie znam się na tym rejonie zbyt dobrze i nawet mi nie przyszło do głowy, że parafia nie istniała przez pewien czas, to rzeczywiście skomplikuje szukanie urodzeń. Ale po kolei, najpierw telefon ;) Dziękuję raz jeszcze.
Pozdrawiam,
Urszula
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Witam , czy ktos w ostatnim czasie skladal do Archiwum Państwowego o kopie dokumentow z podana sygnatura droga mailowa ? Jaki byl czas oczekiwania ? Czy szybciej jest poczta tradycyjna?
Pozdrawiam, Sandta
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Sanwoj pisze:Witam , czy ktos w ostatnim czasie skladal do Archiwum Państwowego o kopie dokumentow z podana sygnatura droga mailowa ? Jaki byl czas oczekiwania ? Czy szybciej jest poczta tradycyjna?
Pozdrawiam, Sandta
Ja czekałam ok. 4 tygodni. Składałam drogą mailową, skany otrzymałam kilka dni temu.
Pozdrawiam, Ala
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Orlik_Ala pisze:
Sanwoj pisze:Witam , czy ktos w ostatnim czasie skladal do Archiwum Państwowego o kopie dokumentow z podana sygnatura droga mailowa ? Jaki byl czas oczekiwania ? Czy szybciej jest poczta tradycyjna?
Pozdrawiam, Sandta
Ja czekałam ok. 4 tygodni. Składałam drogą mailową, skany otrzymałam kilka dni temu.
Czy udowadniala Pani pokrewienstwo? Skladalam o dokumenty prababci i zastanawiam sie czy nie lepiej wyslac poczta tradycyjna pisma z prosba o wydanie kopii ale podpisane przez babcie oraz skan dowodu babci jako dokument potwierdzajacy ze babcia jest corka prababci.
Pozdrawiam Sandra
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Nie potwierdzałam pokrewieństwa. Tylko podałam sygnatury aktów, imiona i nazwiska osób, których dotyczyły. Wnioskowałam o skany metryk z XIX wieku.
Pozdrawiam, Ala
K_Alina

Post autor: K_Alina »

Szanowni Państwo, czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do Archiwum Państwowego w Białymstoku? Na początku stycznia 2021 wysłałam e-mail z prośbą o odnalezienie dokumentów, ale milczą. Może ktoś z państwa będzie tam i mógłby przejrzeć akta stanu cywilnego trzech parafii prawosławnych (w Brańsku, Maleszach i Hodyszewie) z roku 1915? Poszukuję oryginalnego aktu urodzenia mojego dziadka. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Alina
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Państwowe Białystok - nowe metryki z XX wieku?

Post autor: Zbig_Kowalski »

Dzień dobry,

Czy może ktoś wie jakie/czy w ogóle Archiwum Państwowe w Białymstoku ma plany co do dodawania nowych metryk z początków XX wieku?

Pzdrw,
Zbig
Ostatnio zmieniony śr 28 maja 2025, 22:37 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 3 razy.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Staję w obronie AP w Białymstoku. Wystarczy wejść na szukajwarchiwach i sprawdzić, jak wygląda sytuacja. Znam sporo parafii, z których skany metryk są udostępnione nawet do 1938 roku.
Pozdrawiam AlbinKoz.
sonya272

Post autor: sonya272 »

Dzień dobry

Szukam osoby, która mogłaby w najbliższym czasie odwiedzić Archiwum Państwowe w Białymstoku i sprawdzić zespół 4/372/9 – Cerkiew Prawosławna w Kośnej, powiat bielski, lata 1867–1913. Interesują mnie strony z lat 1875–1890, na których pojawia się nazwisko Tomczuk (Томчук) – chodzi o spis parafian.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc – proszę o kontakt prywatny.
Pozdrawiam Alla
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”