Warszawa rok... -jaka to Parafia ?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Warszawa ok.1900r -jaka to parafia?

Post autor: Barbara_Kubcka »

Witam.
Mam pytanie: rok ok.1900 Warszawa,ul.Chłodna - jaka to parafia?
Z góry dziekuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.
Barbara Kubacka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Parafia Swietego Andrzeja na ulicy Chlodnej.
Sprawdz jednak numer ulicy, gdyz Chlodna jest dluga i konczy sie na ul. Wolskiej, moze wiec Twoj numer domu nalezec do parafii wolskiej.
Pozdrowienia
Bozenna
Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Barbara_Kubcka »

Bozenna pisze:Parafia Swietego Andrzeja na ulicy Chlodnej.
Sprawdz jednak numer ulicy, gdyz Chlodna jest dluga i konczy sie na ul. Wolskiej, moze wiec Twoj numer domu nalezec do parafii wolskiej.
Pozdrowienia
Bozenna
Dziękuję pięknie
Niestety numeru domu nie znam (jeszcze). Pozostaje mi szukać zatem informacji w dwóch parafiach.
Pozdrawiam.
Barbara :D
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a moim zdaniem wolska zaczynała się za rogatkami czyli za późniejszą Towarową i parafie wolskie (Św. Stanisława i późniejsze) nie miały z Chłodną wiele wspólnego
natomiast nie jestem pewien co do przebiegu granicy pomiędzy Andrzejem a NNMP na Lesznie, tzn czy aby na pewno obydwie strony Chłodnej na całej długości zawsze (XIX i przełom XIX/XX) były w Andrzeju...pewnie tak, ale spotkałem się także z informacjami że od północnej pierzei był to (przynajmniej przez pewien czas po 1866) teren parafii na Lesznie
co nie znaczy że mam rację, ale chętnie poznam argumenty:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
drrejment

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia

Post autor: drrejment »

Witam / Poszukuje adresu Parafii warszawskiej z1850 roku do której przynależeli mieszkancy ul Kopernika.Parafia ta - pod wezwaniem cytuje "Proswiatoj Bogorodicy" tzn pod wezwaniem NMP musiała być gdzieś w okolicy ul. Kopernika,.W Warszawie jest kilka o podobnej nazwie Parafii.Nie wiem gdzie masz szukać interesujacych mnie dokumentów.Proszę o pomoc Ewa
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia

Mysle, ze w 1850 roku ulica Kopernika nalezala do parafii Swietego Krzyza na Krakowskim Przedmiesciu.
Pozdrowienia
Bozenna
drrejment

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia

Dziękuję Bożenno ale nie. W akcie ślubnym mojej Babki właśnie ze ś. Krzyża jest napisane ,że parfia urodzenia mojej Babki -1890 a potem trzy zapowiedzi przedślubne 1910 to cytuje"prichod Proswiatoj Bogorodicy"
Ale dziekuję Ci z a mail Ewa
DanutaP

Sympatyk

Parafia

Post autor: DanutaP »

Parafia Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny, ul. Przyrynek 2.

pozdrawiam
Danka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

A

Ewo,
Przeciez pytalas o rok 1850, a nie o lata 1890-1910 ?
NNMP to parafia na Nowym Miescie, a Ty pytalas o ulice Kopernika ?
Albo ja nic nie zrozumialam, albo jest jakis problem w Twoim pytaniu ?
Bozenna
drrejment

Sympatyk
Nowicjusz

A

Danusiu dzięki sprawdzę. Ewa
Bożenno też dzięki Podałam dwie daty bo pomyślałam,iż jak tam na Kopernika był dom rodzinny i urodziła sie Babka to może nieco wcześniej żyli tam Pradziadkowie. no i może do nich dotrę. .. W tamtych czasach ludzie zbytnio nie zmieniali miejsc zamieszkania.
Dopiero w 1945 roku Dziadkowie zamieszkali na Wilczej , bo Kopernika została spalone.Jeszcze raz dzięki Ewa
DanutaP

Sympatyk

Parafia Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny

Ewo
Bożenka ma rację. Twoje pytanie nie było precyzyjne. Jednak skrót, który podałaś po polsku (NMP) i brzmienie rosyjskie "prichod Proswiatoj Bogorodicy" wskazuje na tę parafię. Jednak przy ustalaniu parafii konieczny jest przybliżony rok, który nas interesuje i pełny adres, a więc ulica wraz z numerem.

pozdrawiam
Danka
drrejment

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Dziewczyny.
Sprawdziłam dokładnie. Moja rodzina mieszkała na Kopernika pod nr. 2879. Akt ślubu Babci mam 1910 - parafia św. św. Krzyża
ale ponieważ szukam Jej rodziców a w aklcie napisano ,że Babka urodziła sie pod tym numerem w roku 1889 i właśnie inną Parafię.
to być może żyli tam Jej Rodzice a wiec pradziadkowie.Muszę szukać chyba od 1850 roku. W przeciwienstwie do Rodziny Dziadka ,ktora podciągnełam do konca 18 wieku o drugiej stronie nic nie wiem . Swoje inforkacje konczę tylko na ich imionach.Może uda mi sie odnalezc np jakis akt zgonu albo ślubu.Jutro już zaczne szukać. Dziękuje za podpowiedzenie. Nie sadziłam,ze takie znaczenie ma nr domu. Myślałam ,że poszczególne ulice przypisane sa do jakiejś Parafii . Serdeczne dzięki za pomoc Ewa :oops:
DanutaP

Sympatyk

Skany aktów z parafii Nawiedzenia NMP znajdziesz w ZOSI.
Zwrot w akcie małżeństwa „tu w Warszawie” nie oznacza, że urodziła się w domu, w którym mieszka „teraz” w dniu ślubu. Miałaś szczęście, że ksiądz był dokładny i napisał w jakiej parafii babcia się urodziła. Przeważnie ksiądz spisujący akt poprzestaje na podaniu miasta, a wtedy pozostaje szukanie.
pozdrawiam
Danka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1. zapowiedzi nie były ogłaszane w parafii urodzenia ale zamieszkania:)
"parafia panny młodej" to nie obszar na terenie którego urodziła się młoda, a ten gdzie bezpośrednio przed ślubem mieszka

2. migracje (spoza i wewnętrzne) w XIX wieku w Warszawie były olbrzymie. Jednostkowe przypadki, że w tym samym domu ktoś rodził się, mieszkał, płodził dzieci i umierał..no przesadziłem, że jednostkowe ale bardziej wyjątek niż reguła. Z wielu przyczyn - w tym i przebudowy (czasem wręcz rozbiórki i postawienia nowego) domu. Nie oznacza to oczywiście, że większość musiała zmienić parafie. Ale jeśli mowa o okresie 1850-1900 (czy też do 1910) to i parafie zmieniały swoje granice i powstawały nowe etc
Tzn. moim zdaniem wręcz odwrotnie nie "w tamtych czasach ludzie rzadko zmieniali miejsce zamieszkania" a " w tamtych (XIX wiek nie marne kilkanaście lat międzywojnia:) czasach w Warszawie ludzie kilkukrotnie w życiu zmieniali miejsce zamieszkania" a przynależność do parafii - też
3. ul Kopernika istnieje bodajże od 1907 (wcześniej nie tylko że miała inną nazwę a właściwie nazwy to jeszcze był inny przebieg -do placu targowego włącznie)

w roku 1889 w Warszawie istniały:
rzymskokatolicka parafia Nawiedzenia NMP (często nazywana w dokumentach "Panny Marii" po prostu (nowomiejska)
rzymskokatolicka parafia Narodzenia NMP na Lesznie
prawosławne, które ew. można brać pod uwagę
"obie NNMP" są dostępne w ZoSI

Ewo: na pewno w akcie ślubu jest napisane że młoda urodziła się pod konkretnym numerem hipotecznym? allegata - pewnie można z nich się dowiedzieć ale z aktu ślubu adres (numer domu) urodzenia..raczej niezwykłe...
może wrzuć skan...

pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
drrejment

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki Włodzimierz. Nie mam skanera w domu ale w ciągu kilku dni gdzieś zeskanuje i Ci przesle.Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”