Wojciech miał najpewniej na myśli system dodawania parafii do profilu.
I ma rację. Może kiedyś był on wystarczający, ale teraz na pewno nie.
Sama koncepcja jest oczywiście świetna, warto aby więcej osób się tam wpisywało.
Na tyle mnie ten system irytował, że napisałem sobie na szybko wtyczkę do przeglądarki, żeby trzeba było mniej klikać.
Tutaj można go zobaczyć w działaniu:
https://imgur.com/a/VID6Cto (tam są dwa zrzuty ekranu z komentarzami).
Aktualnie dodawanie parafii dla nowego użytkownika wygląda tak:
1. Klik w "Moje konto"
2. Klik w "Moje parafie"
3. Klik w link do tego wątku
4. Przeczytanie conajmniej do połowy pierwszej strony i odnalezienie linku do parafii (większość użytkowników tutaj sobie odpuści)
5. Klik w link do parafie.genealodzy.pl
6. Wyszukanie parafii
7. Odnalezienie linku do dodawania parafii i kliknięcie weń.
8. Wypełnienie danych w malutkiej rubryczce (dlaczego nie ustawić jej szerokości na 100%?)
Dużo tego, nawet za dużo. Gdyby zamiast linka do tego wątku był link bezpośrednio do wyszukiwarki parafii (pomijamy punkty 3 i 4) byłoby już znacznie lepiej. Dodatkowo można (a nawet należy) pominąć punkt 7 umożliwiając dodanie parafii bezpośrednio z wyszukiwarki (pierwszy zrzut ekranu).
W linku powyżej poza zrzutami ekranu (dokładnie tak to u mnie wygląda - poza oczywiście tymi strzałkami i tekstem) są też skrypty do Tampermonkey (w drugim skrypcie trzeba podmienić swój identyfikator użytkownika - inaczej nie wszędzie zadziała).
Jeśli ktoś ma ochotę z tego skorzystać proszę bardzo, jeśli ktoś chce to usprawnić, również nie widzę problemu (robiłem to byle u mnie działało i byle było szybko, więc nie jest idealnie i nie wiem czy wszędzie zadziała).
Piotr
[edit] dodałem słowo 'wyszukiwarki', bo można było opacznie zrozumieć