Morawiecki Wojciech ur. około 1805 woj. krakowskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Poszukuję metryki urodzenia Wojciecha Morawieckiego, rok około 1805, być może parafia Szczyrzyc. Ślady jego pobytu są w Droginii a potem Wieliczce.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Żona, dzieci, ślub - linki do aktów podaj.
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Post autor: olmek »

Linków do aktów nie mam, jego pierwszego ślubu z Magdaleną Cudek też nie mam.
Mam dane z aktu urodzenia jego syna:

Antoni ur. 1838 we wsi Droginia, Syn Wojciecha Morawieckiego (syn Wincentego i Agnieszki Koza) oraz Magdaleny Cudek cóki Tomasza Cudek i Katarzyny (Węgrzyn).

Pierwszy trop do pochodzenia Wojciecha lub jego ślubu z Magdaleną Cudek to akt urodzenia Magdaleny znajdujący się indeksach genetki (wszystko pasuje do aktu urodzenia Antoniego):

1802 Magdalena Cudek Tomasz Katarzyna Węgrzyn Szczyrzyc Abramowice

Jeśli Magdalena urodziła się w Abramowicach (kolonia Szczyrzyc) i tam potem mieszkała to zgodnie ze zwyczajem ślub Wojciecha był w parafii panny młodej - Szczyrzyc.

Drugi trop to rodzice Wojciecha Wincenty Morawiecki i Agnieszka Koza

W indeksach geneteki tacy małżonkowie występują też w parafii Szczyrzyc i mają dzieci między innymi około daty urodzenia Wojciecha (1805) mają syna Franciszka:

1805 Franciszek Morawiecki Wincenty Agnieszka Koza Szczyrzyc
Te indeksy pasują do siebie i do aktu urodzenia Antoniego.

Nie ma w nich urodzenia Wojciecha (chyba, że indeksyjący wpisał niepoprawnie imię wtedy wszystko pasowałoby do siebie).

W każdym razie wydaje się, że Rodzice Wojciecha byli ze Szczyrzyc tak jak jego małżonka.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”