Ród von Mach/Mach z Kaszub i ziemi Lęborskiej

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

PiotrDz

Sympatyk

Post autor: PiotrDz »

Dzień dobry
Szukam wszelkich informacji nt. rodziny Mach/von Mach. Jest to kaszubski ród szlachecki, który podzielił się na wiele linii "gospodarzących" na Kaszubach oraz w Niemczech.
Mam informację, którą musiałbym jeszcze potwierdzić, że o rodzie von Mach jest rozdział w 104 tomie Genealogisches Handbuch des Adels.
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Nie wiem czy to Pan szukał wiadomości na FB w tej sprawie, ale podawałem, że w Adelslexikon jest bibliografia rodu. Dostępny w DHI na półce w Al. Ujazdowskich w Warszawie. Chyba jest teź jakaś genealogia w szlacheckich tomach powojennych. Plus teczka lub teczki niektórych gałęzi rodziny w Heroldsamt (GeStA w Berlinie).
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Rodzina Von Mach mieszka w Łebie. Sporo informacji po wpisaniu nazwiska w Googlach.
Tyburski
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Trzeba pamiętać, że Mach jako przydomka używało kilka rodzin kaszubskich: Chośniccy h. Małek z Chośnicy w Kartuskiem; Kętrzyńscy h. Cietrzew z Kętrzyna w Wejherowskiem; Lublewscy z Lublewa w Lęborskiem; Milwińscy h. Księżyc z Milwina w Wejherowskiem; Mściszewscy h. własnego z Mściszewic w Kartuskiem; Pobłoccy h. własnego z Pobłocia w Wejherowskiem; Podjascy h. Księżyc z Podjazów w Kartuskiem; Sławkowscy h. Radwan ze Sławek w Katuskiem; Słuszewscy h. Księżyc ze Słuszewa w Puckiem; Słajkowscy ze Słajkowa w Lęborskiem.

Trudno stwierdzić, czy wszystkie ww. rodziny zachowały przydomek Mach na pamiątkę wspólnego pochodzenia od szlachetnych Machów notowanych w 2 poł. XVI wieku na Kaszubach, czy rodzina/rodziny von Mach zaistniały po odtrąceniu urobionego z polska nazwiska.
WegierskiPiotr

Sympatyk

Post autor: WegierskiPiotr »

Panie Piotrze, Nazwisko Mach występuje w związku małżeńskim:Ignacy SUTOR +Marianna MACH , Miejscowość i parafia Spytkowice.
Prawdopodobnie SUTOR h. Wilczek.
Pozdrawiam Piotr W.
PiotrDz

Sympatyk

Post autor: PiotrDz »

Wszystkie linie Machów są ze sobą spokrewnione, a Machowie przyjmowali często człon nazwiska od danej miejscowości. Duża część Machów pochodzi od linii Podjaskich, wyodrębnionej ok. 1490 r. oraz od linii Słajkowskich, bliskich krewnych i Podjaskich (Słuszewscy pochodzący od Słajkowskich maja na górze herbu emblemat zapożyczony od Machów Podjaskich) i Lublewskich (wspólne listy lenne jeszcze w 1621 r.)
Pozdrawiam
Piotr Dz
WegierskiPiotr

Sympatyk

Post autor: WegierskiPiotr »

Szanowny Panie , Rodziny ; Machów i Sutor nie są ze mną spokrewnione i nie należą do moich poszukiwań. Kilka lat temu (ok 2013 roku) poznałem córkę już ś.p. Katarzynę od której usłyszałem historię jej rodziców. Mój obszar zainteresowania to m. inn : Małopolska Śląsk, Wielkopolska i Mazowsze a rodzina Węgierscy ze Węgierek(Wengersky, Węsierscy).
W uzupełnieniu Ignacy Sutor był wojskowym chyba C.K.
Pozdrawiam. Piotr W.
lukaszpp

Sympatyk

Post autor: lukaszpp »

U mnie w drzewie też jest kilku von Mach z Kaszub. August, Julianna, Teodor, Dominika Mathilde (zd. Zelewska) - głównie Luziono i Milwino, lata od 1769. Mogę się podzielić tym co mam, a sam również szukam rekordów starszych
Łukasz P.
KarolinaSM

Sympatyk

Post autor: KarolinaSM »

lukaszpp pisze:U mnie w drzewie też jest kilku von Mach z Kaszub. August, Julianna, Teodor, Dominika Mathilde (zd. Zelewska) - głównie Luziono i Milwino, lata od 1769. Mogę się podzielić tym co mam, a sam również szukam rekordów starszych
Witam! Czy ma Pan w swoim drzewie Augusta v Mach Ur 1850 w Luzinie syna Franza von Mach i Constanci Elwart, z kolejny jego żona to Franciszka Grubba? Szukam przodków mojego męża. Udało mi się dotrzeć do 1703 roku.
w3w

Sympatyk

Post autor: w3w »

PiotrDz pisze:Wszystkie linie Machów są ze sobą spokrewnione
Jest Pan pewien, że Machowie z Kaszub są krewnymi Machów okołołańcuckich, jak i tych z Beskidów, a także innych małopolskich, których rozkład pokazuje mapa?
Obrazek

Pytam bo np. Machowie małopolscy jak i podkarpaccy w połowie XVII w. raczej (z tego co pokazuje Geneteka) na zwykłych chłopów wyglądają, a nie na szlachtę...

Wojciech
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

Panie Piotrze

Gwoli Pana wiadomości ja reprezentuję rodzinę Mach -moich przodków od 1570 roku osiadłych wokoło Wielenia nad Notecią .

Najstarszym moim przodkiem z rodziny Mach jest Jakub Mach urodzony około 1570 roku .
Najstarszą metryką Machów jaką posiadam jest metryka urodzenia jego syna Malchera Mach z 1610 roku.

Gwoli ścisłości tenże Jakub Mach jest też przodkiem około 20 innych genealogów mających duże wywody .

tedy pozdrawiam
Podaję gdyż zwracał sie Pan z apelem

Mariusz

ps

Mach zamieszkują do dzisiaj te ziemie Netze część pod oryginalnych nazwiskiem a częśc pod nazwiskiem Machowina
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Post autor: magdalena72 »

Cześć Mariuszu
pisałeś o Machach z Wielenia, a ja takich mam po mieczu z tej miejscowości - najstarszy którego znalazłam to Łukasz Mach, i jego syn Jakub (matka Małgorzata) urodzony 1665, pisany raz Mach, raz Łuś, a jego syn Michał (matka Regina) urodzony w 1696r pisany był juz tez jako Spławski i z tym nazwiskiem wyruszyli jego potomkowie w świat dalej na ziemię Kaliską, Łódzką
Magdalena
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

Pani Magdaleno

No to jest Pani 21 mająca Machów w wywodzie przodków .

Oczywiście Jakuba Mach mam w drzewie .

Łukasz Mach urodził sie 7 października 1632 roku we Wrzeszczynie skąd i ja pochodzę i tam stoją dwa moje domy rodzinne .A na cmentarzu stoją pomniki moich czterech przodków .
Byłem wielokrotnie we Wrzeszczynie .

Pozdrawiam
A ja jestem Lodzermenszem też czyli łodzianinem .
Pozdrawiam
Mariusz
W.Bieszk

Re: Ród von Mach/Mach z Kaszub i ziemi Lęborskiej

Post autor: W.Bieszk »

PiotrDz pisze:Dzień dobry
Szukam wszelkich informacji nt. rodziny Mach/von Mach. Jest to kaszubski ród szlachecki, który podzielił się na wiele linii "gospodarzących" na Kaszubach oraz w Niemczech.
Mam informację, którą musiałbym jeszcze potwierdzić, że o rodzie von Mach jest rozdział w 104 tomie Genealogisches Handbuch des Adels.
Pozdrawiam
Piotr
Dzień Dobry, wśród moich przodków jest Marianna Mach (w innym dokumencie von Mach) ochrzczona w Mechowie k.Pucka w 1807 r, jak sądzę córka Jacobusa Mach ochrzczonego w Sulęczynie w 1777 i Christiny Labuda ur w Mechowie w 1785 roku. Jacobus i Christina wzięli ślub w Mechowie w 1802 r. Owa Marianna wyszła w 1831 roku w Luzinie za mąż za Josephusa Joannesa Bieszk. świadectwo ślubu jest w archiwum archidiecezjalnym w Gdańsku Oliwie. Tej parze urodził się w 1835 roku syn Joannes Bieszk mój prapradziadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”