Dzień dobry,
chciałabym odnaleźć datę i miejsce śmierci brata mojego pradziadka - Józefa Pustelnika. Tropy wiodą mnie na Białoruś. Józef Pustelnik był żołnierzem wojny bolszewickiej, służył w 28.Pułku Strzelców Kaniowskich, został odznaczony orderem Virtuti Militari.
Ze skąpego przekazu rodzinnego wynika, że Józef pojechał chory na odebranie odznaczenia Virtuti Militari i gdzieś w świecie zmarł. W gazecie Rozwój z 25.lutego 1921 znalazłam wzmiankę o ceremonii odznaczenia, która odbyła się 10.lutego 1921. Józef Pustelnik został tam wymieniony. Niestety nie padła informacja, gdzie ta ceremonia się odbyła. W tym miejscu są postawione gwiazdki w artykule. Od Stowarzyszenia Historycznego Strzelców Kaniowskich dowiedziałam się, że w owym czasie pułk stacjonował w Prużanach i dopiero pod koniec marca zjechał do Łodzi. Duże prawdopodobieństwo, że tam była ceremonia odznaczenia, tam pojechał i tam umarł. Jak to sprawdzić? W aktach USC Brzeźnio (skąd pochodził) nie ma jego aktu zgonu, teoretycznie powinna być wysłana informacja o zgonie żołnierza, ale były przeszukane jeszcze dwa kolejne lata i nie ma śladu. Z CAWu mam tylko skany wniosku o odznaczenie Józefa orderem Virtuti Militari. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki, jak ruszyć dalej, jak sprawdzić Prużany, co jeszcze można zrobić.
Pustelnik Józef - 28.Pułk Strzelców Kaniowskich - Prużany
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Lewandowska_Dagmara

Dzień dobry,
Nazwisko Pustelnik nie występuje na zachowanych nagrobkach na cmentarzu w Prużanie. Zarówno tych wojskowych jak i "cywilnych".
Wiele nagrobków nie dotrwało do naszych czasów albo napisy na nich są nieczytelne.
Można spróbować szukać w archiwum w Grodnie. Wiele ksiąg metrykalnych z Prużany tam się znajduje. Czy akurat ta z 1921 roku nie wiem.
Pozdrawiam.
Jacek
Nazwisko Pustelnik nie występuje na zachowanych nagrobkach na cmentarzu w Prużanie. Zarówno tych wojskowych jak i "cywilnych".
Wiele nagrobków nie dotrwało do naszych czasów albo napisy na nich są nieczytelne.
Można spróbować szukać w archiwum w Grodnie. Wiele ksiąg metrykalnych z Prużany tam się znajduje. Czy akurat ta z 1921 roku nie wiem.
Pozdrawiam.
Jacek