Rodzina Metzger (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=340&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam Panie Januszu,
posiadam trochę informacji o niemieckich kolonistach z Piaseczna i okolic. Jeśli byłby Pan zainteresowany, proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Aneta Kaczmarek
posiadam trochę informacji o niemieckich kolonistach z Piaseczna i okolic. Jeśli byłby Pan zainteresowany, proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Aneta Kaczmarek
- Herbal_ela

Na Politechnice Śląskiej wykłada profesor Mieczysław Metzger może to też z rodziny? Może zechce się Pan z nim skontaktować.
pozdrawiam
Ela
pozdrawiam
Ela
Nie wiem czy to dobry trop, ale w jednej z podpiotrkowskich wsi mieszkała dość liczna rodzina Meckier. Być może mają oni coś wspólnego z szukanymi przez pana osobami.
pozdrawiam i życzę sukcesów w poszukiwaniach - tomek
pozdrawiam i życzę sukcesów w poszukiwaniach - tomek
Parę lat temu w Kielcach zmarł antykwariusz Andrzej Metzger. Zostawił córkę Angelikę, która podobno mieszka w Warszawie. Antykwariat dziś nosi jego imię i trwają o niego jakieś boje między obecnym właścicielem i tą córką.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Jacek T. Drożdżeński
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
interesują mnie wspomniane rejony mniej więcej z tego samego okresu połowa XIX wieku i ciut później: Potycz i okolice (Czersk Kowary)
pomimo, ze bardzo dobre opracowania pp Bagienskich są częściowo dostępne w sieci (gorakalwaria.info) to czuję niedosyt -chętnie poczytam o powodach migracji, życiu etc w tym rejonie Mazowsza, zachęcam do rozwinięcia artykułu
pozdrawiam, życzę powodzenia w poszukiwaniach
pomimo, ze bardzo dobre opracowania pp Bagienskich są częściowo dostępne w sieci (gorakalwaria.info) to czuję niedosyt -chętnie poczytam o powodach migracji, życiu etc w tym rejonie Mazowsza, zachęcam do rozwinięcia artykułu
pozdrawiam, życzę powodzenia w poszukiwaniach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
W Kielcach przy ul. Sienkiewicza 13 znajduje się Antykwariat Naukowy Andrzeja Metzgera. Pan Andrzej zmarł w ubiegłym roku i obecnie Antykwariat prowadzi jego siostrzeniec lub bratanek. Może to też rodzina którą Pan szuka.
Pozdrawiam - Iwona
Pozdrawiam - Iwona
Mimo moich najszczerszych chęci nie jestem sobie w stanie przypomnieć, gdzie spotkałem nazwisko Meckier. Najprawdopodobniej były to KLS-y z gminy Podolin, albo z gminy Grabica. Na szczęście okazało się, że bardzo dużo osób o tym nazwisku zamieszkiwało Piotrków. Wynotuję dane dotyczące najstarszych osób i podam na forum, może to pomoże panu w poszukiwaniach.
tomek
tomek
-
Wojtowicz_Danuta

- Kontakt:
W Zakryniczu na Wołyniu mieszkali w I połowie XIX w. Mizgertowie. Zważywszy, że nazwiska były często zniekształcane, to może chodzić o tę samą rodzinę.
W latach 60-tych XX w uczył mnie nauczyciel o brzmiącym jak w artykule nazwisku.Technikum Energetyczne we Wrocławiu, uczył P.W. Coś powinni wiedzieć z "naszej klasy" uczniowie Technikum nr 23 (nieistniejące) z lat 1962- 1970?. Skończyłem w 1964 i dokładnie nie wiem do kiedy uczył., Janusz
-
mmaziarski

Nie wiem kto pyta o nazwisko Metzger,ale w Jaśle jest ulica Metzgera i w dodatku na starym cmentarzu jest największy grobowiec ,w którym zmieściłby się samochód.
W 1881 zmarła Eugenia Metzger ur.w Bolechowie lat 8 córka Alojzego ,który był burmistrzem Jasła.
W 1900 urodziła się Zofia Metzger córka Emiliana i Marii Aksentowicz.
Pozdrawiam
Mieczysław
W 1881 zmarła Eugenia Metzger ur.w Bolechowie lat 8 córka Alojzego ,który był burmistrzem Jasła.
W 1900 urodziła się Zofia Metzger córka Emiliana i Marii Aksentowicz.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
-
Lemański_Grzegorz
we Wrocławiu mieszka osoba o tym nazwisku ale nie wiem czy nie jest to już nazwisko spolszczone: Mecgier