z dwóch aktów małżeństwa mojego 4xpradziadka Macieja Studnickiego dowiaduję się, że jego rodzicami byli Józef Studnicki i Agnieszka Mazurkiewicz/Mazur (aktu urodzenia Macieja znaleźć nie mogę; pierwszy ślub bierze w 1839 roku, a drugi w 1880; umiera 11 maja 1903 roku).
Rzecz się toczy na terenie województwa lubelskiego.
Aktu małżeństwa Józefa i Agnieszki znaleźć nie mogę, aktów urodzenia obojga także.
Akt zgonu Józefa stwierdza, że umarł 6 kwietnia 1831 roku, w Aleksandrowie zamieszkały (nie jest napisane gdzie się urodził, ani kto był jego rodzicami). Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Agnieszkę. Miał 78 lat (wiadomo, że trzeba ten wiek brać przez palce, ale postanowiłam go tu umieścić).
Akt zgonu Agnieszki stwierdza, że na drugą stronę przeszła 8 grudnia 1841 roku, zamieszkała przy synie w Górecku, licząca lat 70, córka niepamiętnych rodziców.
Gdybym miała przekonanie, że Józef i Agnieszka pochodzili z terenów, na których umarli, to dałabym sobie spokój bo z tych lat nie zachowały się metryki (chyba). Jednak postanowiłam na Lubgensie przepatrzeć WSZYSTKICH Studnickich, którzy się rodzili, brali śluby, umierali. Tym samym okazało się, że mieli dzieci:
1. Mikołaja (nie ma nigdzie aktu urodzenia, znalazłam jego akt małżeństwa, który mówi, że urodził się w Jarczowie), nie mam pewności, czy to było pierwsze dziecko Józefa i Agnieszki, ale wiele na to wskazuje. I właśnie w związku z tym zaczęłam się zastanawiać, czy Agnieszka i Józef nie pochodzili z Kresów lub terenów dzisiejszej Ukrainy. Na Genetece znalazłam całe mnóstwo Agnieszek Mazurkiewicz, które na Ukrainie w tamtych latach się rodziły. Mikołaj dwa razy się żeni (pierwszym razem w Podklasztorze;dziś Krasnobród, a drugim razem w Górecku), a rok po drugim ślubie umiera, tj. w 1833 roku.
2. Mariannę Studnicką, ur. 13.01.1805 już w parafii Górecko Kościelne, w 1820 roku wychodzi za Michała Kazimierza Mazura także w Górecku Kościelnym, a w 1838 roku za Marcina Grębskiego (po tym jak zmarł jej pierwszy mąż), ze światem żegna się 5 marca 1861 roku w Tarnowoli (włościanka wyrobnica, wdowa, córka rodziców niepamiętnych). Czyli zgłaszający Józefa i Agnieszki nie znali.
3. Agnieszkę Studnicką, ur. 31.01.1808 w parafii Górecko Kościelne, która 30.01.1825 w Górecku wychodzi za Wojciecha Gontarza. Umiera 28 grudnia 1855 roku w Brzezinach; wyrobnica, pozostawia po sobie męża, córka rodziców niepamiętnych.
4. Apolonię Studnicką, ur. 23.03.1810 w parafii Górecko Kościelne, która 05.05.1833 roku wychodzi w Górecku za Jana Swachę (jego rodzice to chyba nie są katolicy bo nazywają się Eliasz i Prakseda, ale w metryce nie ma wzmianki o ich wyznaniu). Umiera 29 marca 1855 roku w Aleksandrowie, pozostawia po sobie owdowiałego męża. Córka rodziców niepamiętnych.
5. Antoniego Studnickiego, który rodzi się 14 maja 1812 roku w Aleksandrowie i zostaje leśnym ordynackim. Żeni się dwa razy w Górecku (1831 i 1862). Umiera w Aleksandrowie 15 marca 1865 roku.
6. Józefa Studnickiego, ur. 26.02.1815 roku w Aleksandrowie, dwa razy się żeni (to chyba popularne w tej rodzinie
7. Jana Piotra Studnickiego, ur. 01.06.1817 w Aleksandrowie, żeni się 30.01.1848 w Górecku z Anastazją Mateja i ślad się urywa. Nie mogę znaleźć aktu zgonu.
8. Macieja Studnickiego, mojego 4x pradziadka, aktu urodzenia nie sposób znaleźć, Maciej został kowalem, dwa razy się ożenił, w 1839 roku i 1880 roku. Umiera w Górecku Starym 11 maja 1903 roku.
Czego szukam?
-aktu urodzenia Macieja,
-aktu zgonu Jana Piotra Studnickiego,
-aktu urodzenia Mikołaja
-i przede wszystkim aktu małżeństwa i aktów urodzeń Józefa oraz Agnieszki.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i za to, że doczytaliście do końca
Przesyłam pozdrowienia, Angelika