Neustadt w Niemczech , ale który?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pomagam wielu w poszukiwaniach a sam nie mogę dotrzeć do pewnych metryk.
Moja babcia Katarzyna Oleś (Olesch) ur. 7.08.1898 w Uciechowie była w Niemczech z dwiema siostrami (Heleną i ?). Tam 9.08.1922r urodziła się moja mama Helena Marta Olesch w Noschkowitz /Saksonia/.Mam Jej metrykę oraz świadectwo chrztu z Dὅbeln uzyskane
w 2006r. Babcia wyszła za mąż za wdowca Jana Piróg /Johan Pierog/ ur. 15.10.1895 w Kamieniu. Jego żona Antonina zmarła w połogu pozostawiając syna Marcina (ur. 1922-1923?). Jan Pieróg jest zarządcą majątku przyzamkowego i zmienia co kilka lat miejsce zamieszkania. Mama zapamiętała że następną miejscowością był Neustdt (nie daleko Berlina). Tam mieszkali jakiś czas, urodziły się Stanisława (1925) i Jadwiga (1927) i w 1929r. są w Neu Falkenhagen (Waren), gdzie rodzą się następne dzieci: Anna 1929 i bliźniaki Franciszek i Stanisław (1930) – te metryki urodzenia posiadam od 2005r. Szukam od wielu lat miejsca ślubu oraz miejsca urodzenia dwóch ciotek. Pisałem do Neustadt (Dosse) i po dwóch monitach oraz po dwóch latach otrzymać odpowiedź negatywną. Wskazali na następny adres: Neustadt(Glewe) – wysłałem tam emaila – odpowiedź negatywna.
Znając niemiecki porządek, myślałem ze znajdę adnotację o ślubie przy metryce urodzenia babci w parafii Sulmierzyce. I tutaj też, niestety, brak adnotacji. U Stanisławy Pieróg pojawia się miejscowość Grὅningen – napisałem tam – odpowiedź negatywna.
Szukam miejsca ślubu dziadków – 1922-24, aktu uznania Heleny Marty Oleś /Olesch/ przez Jana Pieróg oraz miejsc urodzenia Stanisławy i Jadwigi Pierog jak i miejsca zgonu Antoniny oraz urodzenia Marcina Pierog, bo w Dὅbeln ich nie ma. Żeby było ciekawiej w 1933r. opuszczają Neu Falkenhagen i zamieszkują na Wołyniu w okolicach Kowla a dziadek zmienia wszystkim dzieciom miejsce urodzenia na Lubliniec k/Kowla. To udało mi się wyprostować sądownie w 2013r. – chodzi o miejsce urodzenia mamy.
Może to przydługie objaśnienie, ale tracę już nadzieję, że znajdę wspomniane metryki, bo miejscowości Neustadt w Niemczech jest kilkanaście.
Może nasza koleżanka Grażyna coś doradzi, bo mi zaczyna brakować konceptu?
Edmund
Moja babcia Katarzyna Oleś (Olesch) ur. 7.08.1898 w Uciechowie była w Niemczech z dwiema siostrami (Heleną i ?). Tam 9.08.1922r urodziła się moja mama Helena Marta Olesch w Noschkowitz /Saksonia/.Mam Jej metrykę oraz świadectwo chrztu z Dὅbeln uzyskane
w 2006r. Babcia wyszła za mąż za wdowca Jana Piróg /Johan Pierog/ ur. 15.10.1895 w Kamieniu. Jego żona Antonina zmarła w połogu pozostawiając syna Marcina (ur. 1922-1923?). Jan Pieróg jest zarządcą majątku przyzamkowego i zmienia co kilka lat miejsce zamieszkania. Mama zapamiętała że następną miejscowością był Neustdt (nie daleko Berlina). Tam mieszkali jakiś czas, urodziły się Stanisława (1925) i Jadwiga (1927) i w 1929r. są w Neu Falkenhagen (Waren), gdzie rodzą się następne dzieci: Anna 1929 i bliźniaki Franciszek i Stanisław (1930) – te metryki urodzenia posiadam od 2005r. Szukam od wielu lat miejsca ślubu oraz miejsca urodzenia dwóch ciotek. Pisałem do Neustadt (Dosse) i po dwóch monitach oraz po dwóch latach otrzymać odpowiedź negatywną. Wskazali na następny adres: Neustadt(Glewe) – wysłałem tam emaila – odpowiedź negatywna.
Znając niemiecki porządek, myślałem ze znajdę adnotację o ślubie przy metryce urodzenia babci w parafii Sulmierzyce. I tutaj też, niestety, brak adnotacji. U Stanisławy Pieróg pojawia się miejscowość Grὅningen – napisałem tam – odpowiedź negatywna.
Szukam miejsca ślubu dziadków – 1922-24, aktu uznania Heleny Marty Oleś /Olesch/ przez Jana Pieróg oraz miejsc urodzenia Stanisławy i Jadwigi Pierog jak i miejsca zgonu Antoniny oraz urodzenia Marcina Pierog, bo w Dὅbeln ich nie ma. Żeby było ciekawiej w 1933r. opuszczają Neu Falkenhagen i zamieszkują na Wołyniu w okolicach Kowla a dziadek zmienia wszystkim dzieciom miejsce urodzenia na Lubliniec k/Kowla. To udało mi się wyprostować sądownie w 2013r. – chodzi o miejsce urodzenia mamy.
Może to przydługie objaśnienie, ale tracę już nadzieję, że znajdę wspomniane metryki, bo miejscowości Neustadt w Niemczech jest kilkanaście.
Może nasza koleżanka Grażyna coś doradzi, bo mi zaczyna brakować konceptu?
Edmund
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Chyba juz kiedys tego szukalismy. Fakt, jest ponad 40 miejscowosci o nazwie Neustadt.
Trudno trafic w ta wlasciwa.
Mama z rodzenstwa najstarsza wiec moze byli jeszcze w Sachsen.
Daleko od Berlina ale moze ?
Neustadt in Sachsen
https://de.wikipedia.org/wiki/Neustadt_in_Sachsen
Blizej Berlina w landzie Brandenburg jest:
Neustadt (Brandenburg an der Havel) - czesc miasta Brandenburg
https://de.wikipedia.org/wiki/Neustadt_ ... der_Havel)
W samym Berlinie tez jest ogromna dzielnica o tej nazwie.
Neustadt Spandau
https://de.wikipedia.org/wiki/Berlin-Spandau
Moze jeszcze ktos cos ..... ?
Pozdrawiam
Grazyna
Trudno trafic w ta wlasciwa.
Mama z rodzenstwa najstarsza wiec moze byli jeszcze w Sachsen.
Daleko od Berlina ale moze ?
Neustadt in Sachsen
https://de.wikipedia.org/wiki/Neustadt_in_Sachsen
Blizej Berlina w landzie Brandenburg jest:
Neustadt (Brandenburg an der Havel) - czesc miasta Brandenburg
https://de.wikipedia.org/wiki/Neustadt_ ... der_Havel)
W samym Berlinie tez jest ogromna dzielnica o tej nazwie.
Neustadt Spandau
https://de.wikipedia.org/wiki/Berlin-Spandau
Moze jeszcze ktos cos ..... ?
Pozdrawiam
Grazyna
- Goś_Edmund

Ależ masz Grażynko pamięć! Ale od tamtego czasu to trochę informacji uzyskałem i zmniejszyłem ilość Neustadt do przepytania. Zaniechałem wysyłania listownych zapytań i przeszedłem na emaile co skutkuje szybką odpowiedzią w okresie tygodnia-dwóch. Skorzystam z Twoich sugestii i powysyłam zapytania do wspomnianych miejscowości. Ostatnio czytałem że jedna z dzielnic Drezna to kiedyś wioska Neustadt, to też może być następna możliwość.
Dzięki za cenne info.
Edmund
Dzięki za cenne info.
Edmund
- Goś_Edmund

I mam następny trop. Od kilku dni przeglądam metryki parafii Sulmierzyce - tam w Uciechowie urodziła się babcia Katarzyna Oleś/Olesch/. i natrafiłem na metrykę urodzenia Jana Oleś (*1899), młodszego brata babci. Wiedziałem o dwóch siostrach babci, ale o bracie nie słyszałem. I tutaj pod metryką łaciński dopisek: ślub z Teodozją Banaś 28.11.1926 w Neustrelitz. Zaraz pomyślałem że to może być ślad. Przyjaciel znalazł mi emaila do wspomnianej miejscowości: standesamt@neustreltz.de i po południu wysłałem prośbę o metrykę i poszukiwane inne metryki. Okazał się problem z emailem, bo był kłopot z dostarczeniem i WP zwróciła. Czyżby był zły adres emailowy?
Edmund
Edmund
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 10 times
Czy dobrze sprawdziłeś, Edmundzie, każdą literę w tym adresie, bo w podanym przez Ciebie e-mailu brak litery "i".
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Elża
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Racja Elu, blad w adresie.
W linku sa namiary na ten urzad
https://www.standesamt.com/Standesamt-Neustrelitz/2971
Grazyna
W linku sa namiary na ten urzad
https://www.standesamt.com/Standesamt-Neustrelitz/2971
Grazyna
- Goś_Edmund

Re: Neustadt w Niemczech , ale który?
Dzięki Elu za sokole oko - ja stary bakałarz i takowego błędu nie wyhaczyłem? Również dzięki Grażyno za namiary. Jak tylko odczytałem Eli post zaraz poprawiłem i..... otrzymałem potwierdzenie z Standesamt Neustrelitz o przyjęciu mego emaila. Teraz z niecierpliwością będę czekał na wieści. Oby nie z treścią, że jak zapłacę 30 euro to powiedzą co jest w metrykach - już niestety, miałem takowy przypadek. Udało się uzgodnić kwotę 15 euro, ale metryka bez pieczątek.Officinalis_Paeonia pisze:Czy dobrze sprawdziłeś, Edmundzie, każdą literę w tym adresie, bo w podanym przez Ciebie e-mailu brak litery "i".
Pozdrawiam.
Edmund
Moglbym tam zadzwonic jutro i sprobowac dopytac. Nie wiem tylko czy mnie nie zbeda ze wzgledu na ochrone danych osobowych. Panie Edmundzie, prosze mi napisac na prv co dokladnie chcialby Pan z tego Neustreitz.
Tomasz
Tomasz
- Goś_Edmund

Waść Tomaszu! Na Wołyniu tak mawiali: Panowie to na wojnie poginęli, a reszta co została to na zachód wyjechała - Edek lub Edmund jestem - i niech tak zostanie. Wysłałem na priv swą powiastkę poszukiwawczą.Tom_mk pisze:Moglbym tam zadzwonic jutro i sprobowac dopytac. Nie wiem tylko czy mnie nie zbeda ze wzgledu na ochrone danych osobowych. Panie Edmundzie, prosze mi napisac na prv co dokladnie chcialby Pan z tego Neustreitz.
Tomasz
Edmund
Przeczytalem i bedziemy dzialac. Zobaczymy co da sie zrobic.
Miło mi, Edmundzie.
Tomasz i niech tak zostanie.
Miło mi, Edmundzie.
Tomasz i niech tak zostanie.
- Goś_Edmund

I Tomek zadzwonił. Metryki z lat 20-tych są już w archiwum, ale i tam, niestety brak śladu wspomnianych metryk. Wracam do sugestii Grażyny i zobaczymy co z tego wyjdzie.Tom_mk pisze:Moglbym tam zadzwonic jutro i sprobowac dopytac. Nie wiem tylko czy mnie nie zbeda ze wzgledu na ochrone danych osobowych. Panie Edmundzie, prosze mi napisac na prv co dokladnie chcialby Pan z tego Neustreitz.
Tomasz
Edmund