Witam!
Nie wiem gdzie szukać spisów ludności z terenów Świdwina, Białego Zdroju, Smardzka oraz Białogardu z okresu 1947 (październik) do 31 marca 1953 roku.
Najbardziej mi zależy na dwójce dzieci moich dziadków, które zmarły nie dożywając nawet roku . Nie znam dokładnych dat urodzin i zgonów - jak nikt z rodziny. Babcia z dziadkiem nie żyją. Wiem tylko , że jeden z tej dwójki - Stanisław, urodził się 5 kwietnia 1952. Ponoć był to Świdwin. Mogę dodać, że poprzednie dziecko - 6 stycznia 1951 urodziło się w Świdwinie, ale kolejne już (po Stanisławie) - 26 lipca 1954 roku, ale to już był Międzyrzecz, bo od roku w nim mieszkali. Dodam, że Stanisław zmarł na 100% przed 8 kwietnia 1953 roku.
Co do pierwszego zmarłego stryja - Henryka. Urodził się on na pewno po 1947 roku (w lipcu 1947 rodzi się pierwsza córka dziadków). Musiał on umrzeć na 100% przed majem 1952 roku. Niby nie dużo, ale przedział 5 lat to trochę dużo. Jak już wspominałem w styczniu 1951 roku rodzi się trzecie dziecko - kolejne po zmarłym Henryku, nie mógł on się urodzić po 1951, ponieważ już w 1952 rodzi się Stanisław. Czyli można powiedzieć, że urodził się między kwietniem 1948, a majem 1950 roku. Drogą redukcji zostały tylko dwa lata
Najbardziej zależałoby mi na księgach ludności stałej z Świdwina, ponieważ tam na 90% urodził się Henryk i na 95% Stanisław (ponoć siostra taty rozmawiała z księdzem i odnalazł akt urodzenia, ale z aktem zgonu sobie nie poradził)
Mój dziadek nazywał się Adam Marynicz, a babcia Irena Marynicz, z domu Sadzewicz.