Witam Państwa i proszę o pomoc.
Przeszukałam inwentarze archiwów i nigdzie nie mogę odnaleźć akt metrykalnych parafii ewangelickiej w Międzyborzu koło Oleśnicy z lat 1750 -1830. Konkretnie poszukuję aktu urodzenia Joanny Beaty Kittner ok. 1790 (córki Johanna Gottfrieda i Karoliny Joanny Braun), jej aktu małżeństwa z Janem Weicht (rodzice NN, ur. ok.1790) – ok. 1810-1815 i aktów chrztu ich trzech synów. Akt czwartego syna (1823) odnalazłam i jako jedyny pochodzi z parafii w Malanowie.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów. Altesa.
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
akta z Międzyborza k.Oleśnicy 1750-1830 Kitner-Weicht
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Rafał_Albiński

Niestety księgi metrykalne z parafii ewangelickiej Międzybórz uległy najprawdopodobniej zniszczeniu. Z tego okresu zachowały się jedynie metryki parafii garnizonowej Międzybórz (lata 1801-1837), skany dostępne na familysearch.org.
Witam w "klubie" - ja szukam rodziny Schliwe z tej parafii, ale niestety...
Pozdrawiam
Rafał
Witam w "klubie" - ja szukam rodziny Schliwe z tej parafii, ale niestety...
Pozdrawiam
Rafał
Dziękuję bardzo - też witam w "klubie". W ciągu kilkunastu miesięcy o Weichtach wyszukałam co tylko się dało i gdzie się dało - nic nie pasuje, ostatnią nadzieją był akt małżeństwa, bo w akcie zgonu Jana podany tylko jego wiek. To okres wojen napoleońskich i może znalazł się w Międzyborzu w pruskim garnizonie. Na FS sprawdziłam ewangelickie i zero wyników. Poproszę o wskazówkę w której części FS powinnam szukać metryk parafii garnizonowej w Międzyborzu.
Pozdrawiam
Joanna Altesa
Pozdrawiam
Joanna Altesa
- Rafał_Albiński

Dziękuję - przejrzałam indeksy. niestety nic.