Lachowicz Wincenty, Nidzica, Troki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Tu mój drugi wątek związany z prośbą o wskazówki.
Moja koleżanka nie zna rodziny swojego ojca, gdyż ten "poszedł w siną dal", gdy była mała. Chciałaby jednak odtworzyć choć małe drzewko.
Wincenty Lachowicz to jej dziadek, prawdopodobne daty życia 1920-2000, mieszkał w Nidzicy. Według skąpych informacji ojciec Wincentego był kolejarzem w Trokach na Litwie, a jego żoną była panna z domu Tyszkiewicz. I to tylko tyle, co wiadomo o rodzinie ze strony ojca.
Czy to wystarczy, by znaleźć jakiś punkt zaczepienia?
Ania
Moja koleżanka nie zna rodziny swojego ojca, gdyż ten "poszedł w siną dal", gdy była mała. Chciałaby jednak odtworzyć choć małe drzewko.
Wincenty Lachowicz to jej dziadek, prawdopodobne daty życia 1920-2000, mieszkał w Nidzicy. Według skąpych informacji ojciec Wincentego był kolejarzem w Trokach na Litwie, a jego żoną była panna z domu Tyszkiewicz. I to tylko tyle, co wiadomo o rodzinie ze strony ojca.
Czy to wystarczy, by znaleźć jakiś punkt zaczepienia?
Ania
-
jamiolkowski_jerzy

Trudne, trzeba znaleźć jakiś punkt zaczepienia w postaci dokumentu. Zacząłbym od powojennych czasów w Polsce. Jakoś tu z kresów musieli trafić. Narzuca się repatriacja. Jeśli tak to powinny być dokumenty.. Czy ta „sina dal” oznacza, że nie wiadomo gdzie zmarł ? Ale jeśli zamieszkiwał w Nidzicy to powinny być tam tego ślady, np. dokumenty zameldowania, zatrudnienia. W nich powinny być podstawowe informacje do szukania przeszłości kresowej. Czy wiadomo gdzie był ślub? Jeszcze na kresach czy już w Polsce?.
Zaczynanie od szukania na Litwie czy Białorusi to szukanie igły w stogu siana. Natomiast 2000 rok jako hipotetyczna data śmierci raczej przekreśla teoretyczną szansę szukania przez PESEL
Zaczynanie od szukania na Litwie czy Białorusi to szukanie igły w stogu siana. Natomiast 2000 rok jako hipotetyczna data śmierci raczej przekreśla teoretyczną szansę szukania przez PESEL
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 16 times
Aniu,
zajrzyj do tego postu:
dnia 05.06.2020r.
Jestem synem Wincentego i wnukiem Wincentego Lachowicz ,
moje babcia to: Barbara Tyszkiewicz ….......
pradziadek to Franciszek Lachowicz.
Stryj Michal Lachowicz (Olsztyn) byl rodzonym bratem mego dziadka Wincentego ,korzenie Wileńszczyzna
Wiem tyle, ze znaczna czesc rodziny osiadla w Olsztynie, Olsztynku i Klewkach pod Olsztynem,
dwaj bracie mojego dziadka wyemigrowali do Argentyny i/lub Brazylii
https://kresy24.pl/lachowicz/
zajrzyj do tego postu:
dnia 05.06.2020r.
Jestem synem Wincentego i wnukiem Wincentego Lachowicz ,
moje babcia to: Barbara Tyszkiewicz ….......
pradziadek to Franciszek Lachowicz.
Stryj Michal Lachowicz (Olsztyn) byl rodzonym bratem mego dziadka Wincentego ,korzenie Wileńszczyzna
Wiem tyle, ze znaczna czesc rodziny osiadla w Olsztynie, Olsztynku i Klewkach pod Olsztynem,
dwaj bracie mojego dziadka wyemigrowali do Argentyny i/lub Brazylii
https://kresy24.pl/lachowicz/
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Wirzinkiewicz
-
Jadzewicz_Grzegorz
Jeśli chodzi o rodzinę Lachowiczów to bardzo duże skupisko znajdowało się we wsiach Podumble i Żydziszki pod Trokami (parafia Troki) (w 1908 r. 70 osób w tych wsiach nosiło te nazwisko). Metryki opracowane w genetece 1798-1876 r. Zajmowałem sie swego czasu Lachowiczami ze wzgledu na swoją babcię. I wiem że sporo Wincentych występowało w późniejszych metrykach. Jeśli Wincenty pochodził z tych Lachowiczów trockich to służę notatkami które opracowywałem kilkanaście lat temu we współpracy z dalekim krewnym Wincentym Lachowiczem !!!!! (dane osób od ok.1750 do 1911)
Pozdrawiam G. Jadzewicz
Pozdrawiam G. Jadzewicz
Jerzy, Elu, Grzegorzu
dziekuję za zainteresowanie:) Nie wchodziłam na genealogów 3 dni, a tu piękne odpowiedzi na mnie czekały:)
Elu, ten post jest strzałem w 10, ale nie mogę wykorzystać kontaktu do autora, muszę znaleźć te osoby korzystając z innych źródeł.
Grzegorzu, czy mogę napisać na prv, bo nie chciałabym "zaśmiecać" forum, jeśli potencjalnie odnalezieni Lachowiecze bedą dotyczyli tylko mnie? W opowieściach rodzinnych jest info: pochodzili spod Trok, szukam Wincentego ur.ok 1920 z pary Wincenty Lachowicz s. Franciszka, oraz Barbary zd.Tyszkiewicz. Ten starszy Wincenty urodził się zapewne w przedziale 1880-1900 a Franciszek o te około 20-40 lat wcześniej.
Ania
dziekuję za zainteresowanie:) Nie wchodziłam na genealogów 3 dni, a tu piękne odpowiedzi na mnie czekały:)
Elu, ten post jest strzałem w 10, ale nie mogę wykorzystać kontaktu do autora, muszę znaleźć te osoby korzystając z innych źródeł.
Grzegorzu, czy mogę napisać na prv, bo nie chciałabym "zaśmiecać" forum, jeśli potencjalnie odnalezieni Lachowiecze bedą dotyczyli tylko mnie? W opowieściach rodzinnych jest info: pochodzili spod Trok, szukam Wincentego ur.ok 1920 z pary Wincenty Lachowicz s. Franciszka, oraz Barbary zd.Tyszkiewicz. Ten starszy Wincenty urodził się zapewne w przedziale 1880-1900 a Franciszek o te około 20-40 lat wcześniej.
Ania
-
Jadzewicz_Grzegorz