Chomański Nikita, Białokozowicz Irina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

AGiera

Sympatyk

Post autor: AGiera »

Zwracam się z prośbą o pomoc o udzielenie wskazówek, gdzie mogę odnaleźć tych zaginionych z tytułu. Moja koleżanka poprosiła mnie o pomoc; część gałązek udało mi się odtworzyć, ale utknęłam przy niektórych. Jeszcze dwa zapytania wyślę w oddzielnych postach, by nie mieszać tych przodków.

Jedynym punktem zaczepienia jest odpis aktu zgonu IRINA/IRENA UR.1879 WIDOWO k.Bielska Podlaskiego - zm. 1953, córka Dmitry Romanowicza, pierwszy mąż to Nikita Chomański, 2.mąż to Białokozowicz. Przodkami mojej koleżanki są Nikita i Irina; mieli pięcioro dzieci: syna Gabriela i 4 córki, w tym Eufrozynę i Paraskiewę.
Czy pomożecie mi w odszukaniu aktów/wskazaniu miejsca, gdzie mogę szukać pary Irina i Nikita?

Ania
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jakiego byli wyznania? Prawosławni?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Spójrz na Projekt Podlasie. W Bielsku występują oba nazwiska. Białokozowiczów więcej :) Chomańscy prawosławni
Są wzmiankowani także unici Białokozowicze
1879 rzk jest zindeksowany i tam brak więc chyba trzeba szukać w prawosławnej
AGiera

Sympatyk

Tak, według koleżanki Romanowicze i Chomańscy byli prawosławni.
Dziękuję za pierwszą wskazówkę; najciemniej pod latarnią, nie pomyślałam o Projekcie Podlasie:(
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Arku moje pytanie miało charakter czysto retoryczny, porządkowy . Ja bez projektu podlasie a z życiowego doświadczenia tego się spodziewałem. Zresztą akurat projekt podlasie do przeszukiwania prawosławnych parafii w Bielsku Podlaskim nijak się nie przyda. Widowo w różnych czasach należąło do różnych parafii prawosławnych w Bielsku Podlaskim. Z mojej wiedzy (zastrzegam bardzo powierzchownej) wynika że w 1879 i w kolejnych latach do 1941 roku do parafii Św. Mikołaja . https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaplica_% ... _Podlaskim
W 1915 wraz z bieżeństwem do Rosji trafiły księgi parafialne. Jako anegdota niech posłuży informacja że międzywojniu ojciec mojego znajomego, urodzony w 1904 w Widowie po swoją metrykę jeździł do Wilna. Czy księgi z Wilna wróciły? nie wiem.
Kolejny problem który może powstać to kiedy w jakich latach były zawierane śluby. Jeśli przed I wojną to patrz wyżej. Po I wojnie parafia Św. Mikołaj istniała ale w 1941 roku z została spalona przez Niemców. Co się stało z księgami?
Tyle historii. Problem gdzie mogą być księgi. Czy jest jakieś archiwum prawosławnej diecezji warszawsko bielskiej nie wiem, za czasów mojej aktywności genealogicznej (a to było dosyć dawno temu) takiego archiwum nie było. Jeśli na tym forum nie znajdzie się znawca ale praktyk od ksiąg bielskich parafii prawosławnych to o księgi Widowa radzę pytać u proboszczów bielskich parafii prawosławnych.
JSwat

Sympatyk

Post autor: JSwat »

A czy sprawdzałaś w bazie Pradziad ? Generalnie księgi USC z okresu 1888-1913 znajdują się w archiwum państwowym w Białymstoku. Księgi z okresu międzywojennego mogą być albo w poszczególnych parafiach lub ( i ) w USC urzędu miasta.

Jarek
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Widowo to par. prawosł. pw. św. Trójcy w Bielsku, tutaj jest akt małż. Nikity i Iriny:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 36f6a9b0cc
i siostry Iriny, Tatiany:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 8658d6b217
Miejscowość Nikity to Spiczki, par. prawosł. pw. św. Michała Archanioła w Bielsku - tutaj akt ur. Eufrozyny:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 9124655560
Pozdrawiam.
Elża
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Piałem że Św Mikolaj a tu Św . Trójca. Już tłumacze się. Historia bywa zawiła a nazewnictwo zmienne.. Cerkiew św. Mikołaj to bastion podlaskiego prawosławia. W czasach dominacji unityzmu w końcu XVIII w. monaster Nikolski był jednym z ostatnich ośrodków prawosławia na Podlasiu, obok innych klasztorów – monasteru Zaśnięcia Matki Bożej w Zabłudowie oraz monasterów Trójcy Świętej i Przemienienia Pańskiego w Drohiczynie. Z zaborami sytuacja uległa zmianie. W 1825 roku cerkiew przestała być tylko monasterem a stała się prawosławna parafią
W 1843 r. cerkiew Nikolską podniesiono do rangi soboru. Ale w 1864 Murawjow Wieszatiel i władze duchowne, soborną cerkwią miasta Bielska ustanowiły parafie pw. Świętej Trójcy a jej siedzibą odebrany katolikom kościół karmelitów. Natomiast dotychczasowa soborna cerkiew św. Mikołaja została filią cerkwi przysoborowej.
Dwa lata po odzyskaniu niepodległości w 1920 z kolei soborna cerkiew Św . Trójcy stała się ponownie kościołem pw Matki Bożej z Góry Karmel. Natomiast Mieszkańcy Widowa jak twierdzi mój znajomy niezależnie od zmian i tak chodzili do cerkwi Św.Mikolaja i to z tego powodu on sugerował mi aby szukać metryk cerkwi Św Mikolaja. Co pewne po 1920 nie będzie to już parafia Św. Trójcy.
Mój podziw dla Elży za znalezienie tych metryk
AGiera

Sympatyk

Elża, Jerzy, Arek
pomoc z waszej strony jak zwykle nieoceniona:) dziekuję za informacje na temat Widowa oraz za skany od Elży. Nie wiem jakim cudem potraficie znaleźć skany, których akurat szukają takie żuczki jak ja:) Moja koleżanka będzie przeszczęśliwa.
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”