Potrzebuję pomocy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Potrzebuję pomocy
Witam,Poszukuję informacji gdzie mogę znaleźć metryki akt urodzenia SERAFINA KOSICKIEGO ur. w 1788r. w Oszkowicach w powiacie brzezińskim obecnie łowickim. Jakiekolwiek informacje dot tej miejscowości.Już nie wiem gdzie szukać.Pozdrawiam Iwona
Iwona
-
Brochocka_Maria

Potrzebuję pomocy
Też ostatnio szukałam ksiąg z Oszkowic
Nasi przodkowie musieli się znać! Niestety na stronie parafii znalazłąm taką informację:
"Adres:
Oszkowice 41, 99-423 Bielawy
pow. łowicki, woj. łódzkie
Nr telefonu: (+48) 046 838 23 57
Dane o parafii:
Kronika parafii: od 1930 r.
Księgi metrykalne:
chrzty: od 1808 r.
małżeństwa: od 1826 r.
zgony: od 1830 r."
Obawiam się, że możemy nie znaleźć wcześniejszych ksiąg
"Adres:
Oszkowice 41, 99-423 Bielawy
pow. łowicki, woj. łódzkie
Nr telefonu: (+48) 046 838 23 57
Dane o parafii:
Kronika parafii: od 1930 r.
Księgi metrykalne:
chrzty: od 1808 r.
małżeństwa: od 1826 r.
zgony: od 1830 r."
Obawiam się, że możemy nie znaleźć wcześniejszych ksiąg
Potrzebuję pomocy
Dziękuję,te wiadomości też znalazłam.Gdybyś znalazła jakieś wiadomości to proszę o info.Pozdrawiam Iwona
Iwona
- Lipnik.F.Turas

Potrzebuję pomocy
Wojna robi swoje. ale teoretycznie ta miejscowość jest przysiółkiem starszej parafii i tam mogą być zbiorowe księgi dla wszystkich. i druga możliwość właściwe archiwum kościelne i odpisy ksiąg ale też np. tak jak wyżej dodatek do większego zbioru. Teoretycznie i archiwum państwowe. odpisy powinny być przekazane do powiatu.
Teoretycznie zawsze były 3 komplety zapisów. parafia Biskup i urząd cywilny.
Dla przykładu w Czańcu brak starych ksiąg ale odpisy są w dokumentach księstwa oświęcimskiego.
poszperajcie w historii około tej miejscowości. W Bielsku-Białej mam taki przypadek, nadrzędna najstarsza jest parafia Lipnik. zachowały sie księgi zbiorowe dla Lipnika, Białej Straconki ale tych parafie jak powstały to ich nie dostały
Jan
Teoretycznie zawsze były 3 komplety zapisów. parafia Biskup i urząd cywilny.
Dla przykładu w Czańcu brak starych ksiąg ale odpisy są w dokumentach księstwa oświęcimskiego.
poszperajcie w historii około tej miejscowości. W Bielsku-Białej mam taki przypadek, nadrzędna najstarsza jest parafia Lipnik. zachowały sie księgi zbiorowe dla Lipnika, Białej Straconki ale tych parafie jak powstały to ich nie dostały
Jan
- Lipnik.F.Turas

Potrzebuję pomocy
Odświeżam Iwonko post.
Zadaj podobne pytania co na moje priv.
To niestety nie mój zabór. Niewiele pomogę. Iwona szuka np. pomocy w dostępie do mikrofilmów z USA [ Mormoni]
Miłego dnia. ale Iwonko odezwij się i odznaczaj powiadom gdy ktoś odpowie to wtedy będziesz miała na swoim komputerze link do swoich pytań i łatwo wrócisz tu zapytań jest tak wiele, że znikają bardzo szybko z 1 strony Forum to oczywiście porada dla wszystkich jak Iwonka pisze świeżynek/
............. po chwili
Tu widzę stronę archiwum diecezji łowickiej może mają starsze księgi?
Parafia stara to może najstarsze np. z XVII są w archiwum?
....................
https://diecezja.lowicz.pl/kuria/inne-i ... lowickiej/
Jan
Zadaj podobne pytania co na moje priv.
To niestety nie mój zabór. Niewiele pomogę. Iwona szuka np. pomocy w dostępie do mikrofilmów z USA [ Mormoni]
Miłego dnia. ale Iwonko odezwij się i odznaczaj powiadom gdy ktoś odpowie to wtedy będziesz miała na swoim komputerze link do swoich pytań i łatwo wrócisz tu zapytań jest tak wiele, że znikają bardzo szybko z 1 strony Forum to oczywiście porada dla wszystkich jak Iwonka pisze świeżynek/
............. po chwili
Tu widzę stronę archiwum diecezji łowickiej może mają starsze księgi?
Parafia stara to może najstarsze np. z XVII są w archiwum?
....................
https://diecezja.lowicz.pl/kuria/inne-i ... lowickiej/
Jan
Potrzebuję pomocy
Witam Janie. Dziękuję za wszelkie informacje i naukę.Jak coś znajdę dam znać
Iwona
- Lipnik.F.Turas