Błachnio- z Prandocina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Blachnio_Wojciech

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

Post autor: Blachnio_Wojciech »

T: BŁACHNIO - z Prandocina

Hej

Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Błachnio ze wsi Prandocin koło Garwolina.

Pozdrawiam
Marylka

Sympatyk

BŁACHNIO - z Prandocina

Post autor: Marylka »

Nie mogę zlokalizować miejscowości Pradocin koło Garwolina. Może chodzi o Wargocin.
Pradocin jaka to miała być gmina.
Marylka z Mazowsza
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

BŁACHNIO - z Prandocina

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Prandocin jest w gminie Trojanów, parafia Życin
Staszek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Błachnio- z Prandocina

Post autor: Danecka »

Witaj Wojtku.

Internetowa informacja:

" Według 'Słownika geograficznego' Chlebowskiego, Walewskiego i Sulimierskiego we wsi Sobolew istniała szkoła początkowa już od 1871 roku. Mieściła się ona w wynajętym domu. Około roku 1890 szkołę z Sobolewa przeniesiono o 4 km do Godzisza. Odtąd przez prawie 30 lat nauka czytania i pisania, 'tępiona' przez carską policję, odbywała się w domach. W czerwcu 1915 r. Ks. Leon Kalinowski założył ochronkę, do której uczęszczało przeszło 125 dzieci. Istniała ona przez kilka miesięcy do momentu przejścia z zachodu frontu. Powtórnie w kwietniu 1917 roku otworzył on szkółkę prywatną w domu kościelnym, która w rok później zaliczona została na etat rządowy. Jesienią 1919 r. Została otwarta również Szkoła Kolejowa. Mieściła się ona w dwu wynajętych budynkach przy ulicy Kościuszki: drewnianym należącym do p. Michalca oraz murowanym, stanowiącym własność p. Onufrego Błachnio. W 1920 r p. O. Błachnio aktem darowizny przekazał szkole na własność budynek przez nią zajmowany."

Całość patrz link:
http://www.szkola-sobolew.pl/historia.html

W Sobolewie jest ulica imienia Onufrego Błachnio.

Nazwiska jakie pamiętam z tłumaczeń metryk dla Ciebie odczytasz tutaj:

http://www.psl.garwolin.pl/index.php?op ... &Itemid=21

Onufry Błachnio z Sobolewa- korespondentem prasy dla wsi pow. garwolińskiego w 1881 roku.

W powiecie garwolińskim np. w Łaskarzewie też występuje nazwisko Błachnio- w jednej z metryk chyba była Wola Łaskarzewska wymieniona.

W gminach powiatu garwolińskiego z pewnością będa mieli więcej informacji Cię interesujących.

I jeszcze jeden link Parafia w Łaskarzewie:

http://www.laskarzew.sacro.pl/

Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Blachnio_Wojciech

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

Dziękuję Danusiu,
opisywany przez Ciebie Onufry Błachnio - nie jest moim krewnym. Ów Onufry zmarł w 1979, pochowany jest w Sobolewie, i faktycznie jest patronem szkoły, ulicy i dębu w Sobolewie.

Mój Onufry, zmarł 1949 w Prandocinie w wieku 76 lat, pochowany jest w Życzynie, miał żonę Zofię Krupa (zmarła 1934 w wieku 55 lat), miał 7-ro dzieci: Mariannę, Katarzynę, Rozalię, Jana, Józefa, Aleksandra, Władysława.

Niestety w Archiwum Państwowym w Siedlcach nie mają dokumentów sprzed 1890 roku z gminy Trojanów, i okolicznych gmin Sobolew i Maciejowice. Wiem, że parafia Życzyn powstała w 1920, a dokumenty jeśli jakiekolwiek zachowały się mogą być w parafii Korytnica.

W powiacie garwolińskim jest dużo osób o nazwisko Błachnio, w moim kręgu zainteresowania narazie są Ci z Prandocina, oraz osoby o nazwisku Krupa i Mazur z Oronne i Stanisławowa (Kobus).

Przy okazji pozdrawiam Panią Kasię z USC Trojanów.

Pozdrawiam
Wojtek Błachnio
Marylka

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

W ramach pomocy - Parafia Sobolew została utworzona w 1916 roku. Do tego czasu część Sobolewa, część wschodnia do torów kolejowych należała do parafii w Gończycach, druga część Sobolewa należała do parafii Maciejowice. Jest to pewne bo tam są moje korzenie.
Gdyby chodziło o w/w Onufrego mogła bym coś pomóc. Spróbuj sie dowiedzieć z aktu zgonu o rodziców Twojego Onufrego.
Czy wiesz gdzie się urodził? Dużo Błachniów pochodziło z Leokadii k/Sobolewa i z Grabniaka gm.Sobolew.
Pozdrawiam
Marylka z Mazowsza
Awatar użytkownika
Blachnio_Wojciech

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

Dziękuję serdecznie Marylko

Akt zgonu Onufrego posiadam z gminy Trojanów - wiem, że jego rodzicami byli Jan Błachnio i Katarzyna (nie jest wpisane panieńskie), jest info, że urodził się w Prandocinie, gdzie również zmarł w wieku 76 lat (zm. 08.12.1949).
Podobno moi "Błachniowie" pochodzą ze wsi Kruszyna koło Maciejowic.
Marylka

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

Znajomy, który zajmował się genealogią rodziny Błachnio. Jako pierwszego wskazuje Błażeja Błachnio i podaje, że urodził się w Swatach koło Ryk. Prababka po kądzieli ze strony mojego męża też pochodziła z Błachniów, jej rodzicami byli Wojciech Błachnio i Katarzyna z Bozków. Skąd Wojciech nie wiem, może Ty coś masz na ten temat. Moi Błachniowie mieszkali w okolicach Łaskarzewa.
Pozdrawiam
Marylka z Mazowsza
Awatar użytkownika
Blachnio_Wojciech

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

Hej Marylka
Na razie nie wiem, czy moi przedkowie sięgali okolic Łaskarzewa, czy Ryk. Wiem tylko, że Pradziadek był urodzony w Prandocinie niedaleko Grabniaka, Życzyna.
W samym Grabniaku też jest (było) sporo Błachniów, jak również Brzeziny koło Stężycy, Jabłonowca, Życzyna, Sobolewa.
Z miłą chęcią zapoznałbym się przytoczonym przez Ciebię drzewem Błachniów.
Mam sporo namiarów na Błachniów z aktów urodzeń, zgonów i ślubów z ksiąg z Korytnicy (gmina Trojanów) i Maciejowic z lat 1890-1904. Niestety w żadnym z nich nie napotkałem na Błażeja czy Wojciecha. Występują tam: Ludwik, Jakub, Łukasz, Jan, Leon, Michał, Mikołaj, Sebastian, Maciej, Paweł. Władysław, Józef, Piotr, Marianna, Katarzyna, Zofia, Szymon, Stanisław, Antoni, Barbara, Aleksander, Zofia, Bolesław, Tomasz, Franciszka, Franciszek, Onufry, Rozalia, Lucyna, Kazimierz, Stefan, Marek, Andrzej, Antonina, Helena. Występują tam także nazwiska: Piros, Ćwieklak, Bryzka, Wojtal, Gałązka, Zaręba, Krupa, Kuliński, Łaziewski, Dąbrowa, Zając, Łukasik, Paciorek, Piętka. Filipowicz, Kobus, Paćkowskich, Burczennik, Michalak, Baryłko, Cholewa, Fryc, Okun, Majsterek, Bejzler, Gałęcki, Flak, Jaskaczek, Zduniak, Szewczyk, Jakubaszek, Krzysztoszek, Grądek, Szymaniak, Kostyra.
Może się tobie powyższe dane przydadzą.

Skąd Twoja prababcia, Wojciech i Katarzyna pochodzili, gdzie mieszkali?
Błażej Błachnio w jakich latach żył i gdzie zmarł, jakie to pokolenie?
Z jakiej osady koło Łaskarzewa pochodzili Twoi Błachniowie.

Jeśli chodzi np. o nazwisko Bożek (Bozek) - moją praprababcią, matką Zofii Krupa (żona Onufrego) była Julianna Bożek, ożeniona z Wawrzynicem Krupa, a mężem mojej stryjecznej ciotki jest również Bożek.

Niechcąco podałem że moim prapradziadkiem był Jan - pomyliłem się był to Józef. Ostatnie przeglądałem dużo dokumentów i Janów Błachnio było tam "jak mrówek" - dlatego podałem błędnie.

Może wiesz coś również o osobach o nazwisku: Krupa, Mazur, Czwarnowski?

Pozdrawiam
Wojciech Błachnio
Marylka

Sympatyk

Błachnio- z Prandocina

Wojtek podaj mi adres prywatny. Odpiszę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”