Wilkija, dekanat Wieloński 1840-1850
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wilkija, dekanat Wieloński 1840-1850
Dzień dobry,
szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
Chciałabym dopaść księgi z parafii Wilkija z lat 1840-1850.
Na ePaveldas i EAIS są do roku 1827 i od roku 1851, na FS nie znalazłam, co nie oznacza, że ich tam nie ma..
Ale może ktoś poruszający sie po tych terenach znalazł je też gdziekolwiek indziej, będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
Chciałabym dopaść księgi z parafii Wilkija z lat 1840-1850.
Na ePaveldas i EAIS są do roku 1827 i od roku 1851, na FS nie znalazłam, co nie oznacza, że ich tam nie ma..
Ale może ktoś poruszający sie po tych terenach znalazł je też gdziekolwiek indziej, będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Marcin.Rybicki

- Małgorzata_Kulwieć

-
Marcin.Rybicki

- Małgorzata_Kulwieć

No właśnie niestety, ani w księgach parafialnych, pod nazwą Vilkijos ...., ani w księgach dekanalnych Wielońskich nie ma tych roczników. Może umieścili je gdzieś, pod inną nazwa, a pod jaką nie umiem rozszyfrować.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Marcin.Rybicki

Spróbuję wytłumaczyć. Najpierw musiałem dotrzeć do informacji czy z parafii Wilkija są metryki za lata 1840-1850 w LVIA. Korzystając z tej wyszukiwarki https://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces ... F3001.jspx wstawiając fond 669 i opis 1 dotarłem do cyfrowych opisów zatytułowanych Telšių (Žemaičių) vyskupystės bažnyčių metrikų knygų apyrašas. Następnie wybrałem alfabetycznie literę V https://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces ... =-6aa9038c i po liście dotarłem do parafii Wilkija. Jest na stronie 102. Są roczniki, rodzaje ksiąg i sygnatury. Teraz robi się prosto. Przechodzę na EAIS. Poprzez wyszukiwarkę wstawiam fond 669 opis 1 sprawa 979 (chrzty za rok 1843) i mam księgę z tego roku https://eais.archyvai.lt/repo-ext/searc ... ageIndex=0 Na drugim skanie jest spis parafii z tej księgi. Jest Wilkija na stronie 450-nie skanie 450, tylko stronie. Ja tak doszedłem, jeśli jest prostszy sposób, chętnie skorzystam.
- Małgorzata_Kulwieć

Aaaaaa.dzięki. Powoli dotarłabym i ja, ale serdecznie Ci dziekuję za skrócenie moich poszukiwań. Zabieram się do przeglądania.
Ooooo, juz znalazłam.
Jeszcze raz pięknie dziękuję!
Ooooo, juz znalazłam.
Jeszcze raz pięknie dziękuję!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Jest prostszy sposób. Pod adresem:
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/map
otwiera się interaktywna mapa parafii litewskich. Wystarczy przybliżyć i ustawić kadr mapy na konkretnej parafii, a po prawej stronie pokaże się wykaz materiałów dostępnych na EAIS z tej parafii.
Jeśli nie wiadomo gdzie parafia leży, można użyć okienka wyszukiwania w lewym górnym rogu. Niestety, trzeba tam wpisać nazwę litewską.
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/map
otwiera się interaktywna mapa parafii litewskich. Wystarczy przybliżyć i ustawić kadr mapy na konkretnej parafii, a po prawej stronie pokaże się wykaz materiałów dostępnych na EAIS z tej parafii.
Jeśli nie wiadomo gdzie parafia leży, można użyć okienka wyszukiwania w lewym górnym rogu. Niestety, trzeba tam wpisać nazwę litewską.
Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
-
Marcin.Rybicki

- Małgorzata_Kulwieć

Ja ściągnęłam sobie pliki pdf, z alfabetycznymi wykazami parafii i teraz juz wiem co mam wpisywać w EAIS.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć