Jan Gapa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Arcadiom36

Sympatyk

Jan Gapa

Post autor: Arcadiom36 »

Witam, Poszukuje informacji o prapradziadku, Janie Gapa. Nie posiadam niestety zbyt wielu informacji. Wiem tylko że miał żonę Annę, oraz urodzoną w 1915 roku córkę Agnieszkę. Kiedyś dziadek opowiadał mi że Jan prawdopodobnie był listonoszem i został zastrzelony w trakcie II Wojny światowej. Niestety Dziadka juz nie zapytam, ale może ktoś z was będzie wiedział cokolwiek. Będę wdzięczny za każdą informację

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Jan Gapa

Post autor: MonikaNJ »

Najpierw podziel się informacjami , które znasz tzn. gdzie mieszkał? brał ślub? gdzie urodziła się Agnieszka? Dziadek nie miał żadnych dokumentów?
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Arcadiom36

Sympatyk

Jan Gapa

Niestety w tym wypadku informacji niewiele.. a Przyznam kiedyś nie za bardzo zgłębiałem tę gałęź mojego drzewa. Jedyna miejscowość jaka się przewijała to Broniewo, gdzie urodził się mój dziadek, syn Agnieszki. Zona Jana , Anna urodziła się prawdopodobnie w 1881 roku.

Pozdrawiam
Arkadiusz M.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Akt urodzin dziadka - będą w nim informacje o rodzicach.
Jeszcze więcej powinno być w akcie ślubu dziadków.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Arcadiom36

Sympatyk

Mój dziadek z tego co się dowiedziałem to urodził się w Broniewie. Jego Mama Agnieszka, a moja prababcia, urodzona 1915, zmarła w 2003roku.a pochodziła z Rodziny Gapa. Jej rodzicami był Jan i Anna i właśnie tutaj praktycznie nie mam informacji. Wiem tylko że Jan był podobno listonoszem i zginął w czasie II Wojny światowej. Sam dziadek jak jeszcze żył, tez nie wiedział zbyt dużo o swoich dziadkach od strony rodziny Gapa niestety.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Potrzebne ci są dokumenty: akty urodzin, ślubów, zgonów.
Dostaniesz je w Urzędzie Stanu Cywilnego lub na parafii a starsze w archiwach.
Krystyna
Arcadiom36

Sympatyk

Tutaj problem, bo nawet nie wiem gdzie szukać w sumie... w Broniewie od strony Gapy raczej nic nie znajdę a cięzko jest szukać na ślepo w każdym urzędzie i parafii. Moge spróbować od strony Agnieszki Gapy, ale nie wiem czy jeszcze cokolwiek uzyskam. szczególnie jak wiele drzwi zamyka Rodo.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

RODO nie dotyczy zmarłych
Dziadek, babcia, pradziadkowie - masz prawo do ich dokumentów
Dlaczego w Broniewie nie ma aktu urodzenia?

"Mogę spróbować", "ale nie wiem" - jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.
Nikt za ciebie tego nie zrobi. Genealogia to hobby a nie ciężki obowiązek :)

Popraw literówkę w tytule wątku
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 4210.phtml
Krystyna
Arcadiom36

Sympatyk

Jeśli chodzi o dziadka to mam akt urodzenia :) nie wiem za to gdzie urodziła sie prababcia Agnieszka i tutaj juz są komplikacje, ale poszukam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”