Józef Mankiewicz ur. 1856

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Arcadiom36

Sympatyk

Post autor: Arcadiom36 »

Witam, Poszukuje informacji o prapradziadku, Józefie Mankiewiczu. Urodzonym prawdopodobnie 1856 roku. Był żonaty ze Stanisławą i miał z nią syna Klemensa. Klemens urodził się już w Goncarzewie, więc możliwe tam urodził się również Józef, lub osiedlił się tam w dorosłym życiu. Będę wdzięczny za każdą informację
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Zapomniałeś dodać, że Klemens urodził się w 1906
skan nr 111 USC Sicienko
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

poproś w dziale tłumaczeń o tłumaczenie a przede wszystkim przeczytanie. Ja tego bazgrołu z nazwiskiem Stanisławy odczytać nie mogę -coś jak Raizmur... (?)
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

O ile się nie mylę, to chodzi o małżeństwo Józefa Mankiewicza ze Stanisławą Kaczmarek.
Proponuję skorzystać z http://poznan-project.psnc.pl.
Są tam indeksy dwóch aktów: parafialnego i USC.
Z USC pewnie będzie można się trochę dowiedzieć, np. skąd pochodził Józef.
Pozdrawiam
Theofilos
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

tak Teofilosie, masz rację, teraz przeglądając widzę, po innych Kaczmarkach, że tak zapisywano to nazwisko :)

skan 20
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

wygląda na to, że ona urodzona w Frieddorf (dziś wieś Ugoda w gminie Sicienko)
on urodzony w Nikolaiken - czy to Mikołajki Pomorskie ? a Loebau to Lubawa ?
Arcadiom36

Sympatyk

Dziękuje Theofilosie ale niestety tutaj ślepy traf :P ze względu na wiek... Józef Mankiewicz z mojego drzewa urodził sie w 1856 i był starszy od Stanisławy o 10 lat . Dopytałem Babci i takie daty mi podała. Więc niestety to nie oni :(
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Chcesz powiedzieć, że dziwnym zbiegiem okoliczności w akcie urodzenia Klemensa (1906) mamy ojca kowala Józefa i Stanisławę Kaczmarek i tych samych ludzi w akcie małżeństwa z 1893 z tej samej miejscowości i to przypadek ? nie sądzę :)
Może babcia Ci powie gdzie są pochowani Józef i Stanisława, zadzwoń do USC, poproś o odpisy aktów zgonu i sprawa się wyjaśni.
Arcadiom36

Sympatyk

Arek_Bereza, no własnie to jest najlepsza zagadka :D I musze tutaj jeszcze pokopać troche. Babcia twierdzi ze ma dobrze spisane daty urodzenia, ale wtedy by wychodziło ze Klemens się urodził jak Józef miał 50 lat. Bo data urodzenia Klemensa się zgadza. ale niby jest pewna daty urodzenia Józefa i Stanisławy. No ale jeszcze popytam czy wie gdzie byli pochowani i moze uda mi się dzięki temu coś ustalić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”