Proszę o odczytanie metryki j. polski (cz.4)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kate_M

Sympatyk

Pomoc przy odczytaniu aktu

Post autor: Kate_M »

Parafia Kłobucka dnia 6 stycznia 1918 roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się: Jan Konieczko, lat czterdzieści trzy mający, rolnik, stały mieszkaniec wsi Złochowice gminy Opatów, w obecności świadków: Adama Pawelczak lat trzydzieści sześć i Piotra Zając lat pięćdziesiąt mających obydwóch rolników z wsi Złochowice i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone we wsi Złochowice dnia wczorajszego, o godzinie jedenastej w nocy z jego małżonki Franciszki z Macherzyńskich lat trzydzieści sześć mającej. Dziecięciu temu na chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Antoni które ochrzcił ksiądz Stanisław Masłowski wikarjusz miejscowy, a rodzicami chrzestnymi byli: wyżej wspomniony Adam Pawelczak i Julianna Zając. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany został. Utrzymujący akta stanu cywilnego Proboszcz Parafii.

Data ślubu na marginesie 14 VIII 1948. Nr 66/1948
Pozdrawiam
Kasia
KatarzynaLaskowska

Sympatyk

Pomoc przy odczytaniu aktu

Post autor: KatarzynaLaskowska »

Mam prośbę o pomoc w odcyfrowaniu imienia i nazwiska i dwóch słów.
Obrazek
Moja transkrypcja:
N32. Bartołdy
Działo się w Zielonej dnia dwudziestego pierwszego października tysiąc ośmset sześćdziesiątego pierwszego roku o godzinie ósmej rano. Stawili się ................................................. lat sześćdziesiąt i Romuald Wilkowski lat trzydzieści ośm mający obaj w Bartołdach zamieszkali i oświadczyli, że w dniu osiemnastym miesiąca bieżącego o godzinie dziewiątej rano umarła Konstancja Bonisławska lat sześćdziesiąt ośm mająca – córka ............................................. Łukasza i Teresy Kołakowskiej małżonków Kołakowskich z Woli Wierzbowskiej zostawiwszy ......................................... owdowiałego Męża Stanisława Bonisławskiego. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Bonisławskiej – akt ten stawiającym przeczytany przez nas został, stawiający pisać nie umieją.
Ks. Józef Perkowski utrzymujący Akta Stanu Cywilnego

Akt z: https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1931&y=127
mariamikołaj

Sympatyk
Mistrz

Post autor: mariamikołaj »

Telesfor Trętowski
niegdy (czyli już nieżyjących)
po sobie
Pozdrowienia
Maria
KatarzynaLaskowska

Sympatyk

Post autor: KatarzynaLaskowska »

Bardzo dziękuję!
piotr_koniu

Sympatyk

Re: Pomoc przy odczytaniu aktu

Post autor: piotr_koniu »

Kate_M pisze:Parafia Kłobucka dnia 6 stycznia 1918 roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się: Jan Konieczko, lat czterdzieści trzy mający, rolnik, stały mieszkaniec wsi Złochowice gminy Opatów, w obecności świadków: Adama Pawelczak lat trzydzieści sześć i Piotra Zając lat pięćdziesiąt mających obydwóch rolników z wsi Złochowice i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone we wsi Złochowice dnia wczorajszego, o godzinie jedenastej w nocy z jego małżonki Franciszki z Macherzyńskich lat trzydzieści sześć mającej. Dziecięciu temu na chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Antoni które ochrzcił ksiądz Stanisław Masłowski wikarjusz miejscowy, a rodzicami chrzestnymi byli: wyżej wspomniony Adam Pawelczak i Julianna Zając. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany został. Utrzymujący akta stanu cywilnego Proboszcz Parafii.

Data ślubu na marginesie 14 VIII 1948. Nr 66/1948
Dziękuję, jesteś super
mrcnpdlk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mrcnpdlk »

Prośba o pomoc,
Akt urodzenia: Mąkolno 13/1819
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1830025 skan 4
Brakuje mi jednego słowa, oznaczyłem jako (?):
"...stawił się Antoni Lewandowski liczący lat 30 w Zakrzewkach za (?) zamieszkały i okazał nam dziecię płci żeńskiej...."

Czy chodzi o karczmarza?
Pozdrawiam
Marcin Pudełek
Łódź
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

może chodzi o "forszpana"? Dawniej oznaczał stangreta powożącego konia.

Pozdrawiam
Aneta
mrcnpdlk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mrcnpdlk »

Kaczmarek_Aneta pisze:Dzień dobry,

może chodzi o "forszpana"? Dawniej oznaczał stangreta powożącego konia.

Pozdrawiam
Aneta
Dziękuję. Tego słowa nie znałem. Forum uczy forum bawi :-)
Pozdrawiam
Marcin Pudełek
Łódź
JSwat

Sympatyk

Post autor: JSwat »

Dzień dobry.

Może jednak tak brzmi.... w Zakrzewie koło Józefowa??????

Jarek
HubertN

Post autor: HubertN »

Dzień dobry,

Poproszę serdecznie o pomoc w odczytaniu aktu urodzenia mojego przodka. Jakiś czas temu utknąłem w martwym punkcie poszukiwań. Akt jego urodzenia jest najstarszym dokumentem jaki udało mi się znaleźć w formie cyfrowej. Może dzięki jego treści dowiem się czegoś więcej o jego rodzicach i ruszę dalej z poszukiwaniami.

Akt 32

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 710736cc40

Pozdrawiam,
Hubert Nowakowski
Kate_M

Sympatyk

Post autor: Kate_M »

Wieś Kaleń roku tysiąc osiemset dwudziestego drugiego, dnia pierwszego miesiąca grudnia o godzinie dwunastej w południe przed nami Księdzem Proboszczem sprawującym obowiązki Urzędnika Stanu Cywilnego Gminy i Parafii Sadkowic obwodu Rawskiego Województwa Mazowieckiego stawił się sławetny Grzegorz Nowakowski leśniczy liczący sobie lat trzydzieści i trzy i okazał nam dziecię płci męskiej, które się urodziło na dniu dwudziestym ósmym miesiąca listopada o godzinie trzeciej z rana w domu pod numerem ósmym i oświadczając iż jest spłodzone z niego i Józefy Wieteszczanki lat dwadzieścia osiem liczącej jego małżonki i że życzeniem ich jest nadać mu imię Andrzej. Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu dziecięcia w przytomności Bartłomieja Żuchowskiego liczącego sobie lat czterdzieści trzy i gospodarza w tejże wsi [nieczytelne] i Sebastiana Urbańskiego [nieczytelne]
liczącego sobie lat pięćdziesiąt w tejże wsi osiem [tu całkiem pomieszany szyk zdania...].
Akt niniejszy po przeczytaniu onego stawającym, przez nas samych został podpisany, gdyż osoby wymienione w akcie pisać nie umieją.
Pozdrawiam
Kasia
HubertN

Dziękuję za odpowiedz, bardzo ciekawych rzeczy udało mi się dzięki Pani dowiedzieć.

Pozdrawiam
Hubert
HubertN

Dzień dobry.
Dzięki pomocy Pani Kasi (Kate_M) udało mi się odnaleźć akt zgonu mojego przodka Grzegorza Nowakowskiego. Prosiłbym o pomoc w jego dokładnym odczytaniu. Może zawiera informacje o rodzicach lub osieroconych dzieciach?

akt 11

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 212e04c488

Pozdrawiam Hubert
JSwat

Sympatyk

Post autor: JSwat »

Wieś Kulin. Roku 1824 w dniu 12 kwietnia o godzinie 2 po południu przed nami księdzem proboszczem stawili się uczciwi
Piotr ( Nulimowski ?) liczący sobie lat 60 i Jakub Zdunczyk liczący sobie lat 60 obydwaj we wsi Kulinie na gospodarstwie
zamieszkali oświadczyli nam o śmierci Grzegorza Nowakowskiego mającego lat 37 leśniczego męża Józefy z Witeszyńskich
Nowakowskiej we wsi Kalenin ( Kulenin) zamieszkały który umarł na dniu 11 tego miesiąca i roku bieżącym o godzinie
ósmej z rana w domu pod numerem 18. PO uczynieniu powyższego zaświadczenia akt niniejszy spisaliśmy i po przeczytaniu onego stawiającym przez nas samych został podpisanym gdyż osoby wyrażone w akcie pisać nie umiejący.

Ksiądz..........

Jarek
HubertN

Dziękuję ślicznie za odpowiedz.

Pozdrawiam Hubert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”