Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Dzięki za odpowiedz.
Podejrzewam ,ze nie ugryzę tego tematu.
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Ugryziesz, wszystko zależy od tego ile czasu na to poświęcisz i jak bardzo jesteś uparty.Nawet w beznadziejnych przypadkach można osiągnąć rezultaty,ale to kwestia pracy ,czasu , pomysłów ,Czasem jest tak , że nie ma nic przez parę miesięcy czy nawet lat poza pierdolami aż nagle trafia się nowy pomysł lub źródło i worek z obfitościami (informacjami) się wysypuje.Dużo pomaga czytanie forum i wymiana doświadczeń.
Ostatecznie możesz zlecić za pieniądze ,jak Cię stać,ale nie ma gwarancji rezultatu.
pozdrawiam
poz_marecki
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Re: Poszukuję dziadka,dot. armii carskiej

Post autor: ziobrovska »

MMar pisze:Moje pytanie jest podobne jak u Wojas. W jaki sposób odnaleźć informacje dotyczące historii służby Polaka wziętego wojska carskiego przed 1895 r.
Nie ma jednego sposobu i nie ma gotowej listy do tego online, która za jednym kliknieciem znajdzie Ci to co szukasz, jak w wielu przypadkach. Trzeba poświęcić na to wiele czasu, mieć szczęscie i dużo kombinować i szukać, czytać.
Mnie sie udało. po 2 latach poszukiwań, które prowadziłam z przerwami, wtedy kiedy wpadał mi do głowy jakiś pomysł, gdzie jeszcze mogę zapytać i kogo zapytać. Albo kiedy ktoś na forum (Włodzimierz S min. )zasugerował gdzie jeszcze mogę szukać.

Kluczowe u mnie było znalezienie przydziału, jednostki do jakiej trafił = w jakiej zakończył służbę i przeszedł w "rezerwy". Potem poszło gładko ale kosztownie. Pomogła Irena złota kobieta, naprowadzając gdzie mam szukać i mam odpowiedź. Bez jednostki, archiwum RGVIA nie zacznie poszukiwania. Za dużo niezdigitalizowanych materiałów do przeglądania. Miałam szczęscie, że rozkazy dla tej jednostki się zachowały też dla niżnych cinów. Zapłaciłam za poszukiwania i mam pdf z rozkazami dotyczacymi pradziadka za ponad 1000 zł brutto. Ale już wiem jaki był jego przebieg służby.
pozdrawiam Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

ziobrovska pisze:
MMar pisze:Moje pytanie jest podobne jak u Wojas. W jaki sposób odnaleźć informacje dotyczące historii służby Polaka wziętego wojska carskiego przed 1895 r.
Nie ma jednego sposobu i nie ma gotowej listy do tego online, która za jednym kliknieciem znajdzie Ci to co szukasz, jak w wielu przypadkach. Trzeba poświęcić na to wiele czasu, mieć szczęscie i dużo kombinować i szukać, czytać.
Mnie sie udało. po 2 latach poszukiwań, które prowadziłam z przerwami, wtedy kiedy wpadał mi do głowy jakiś pomysł, gdzie jeszcze mogę zapytać i kogo zapytać. Albo kiedy ktoś na forum (Włodzimierz S min. )zasugerował gdzie jeszcze mogę szukać.

Kluczowe u mnie było znalezienie przydziału, jednostki do jakiej trafił = w jakiej zakończył służbę i przeszedł w "rezerwy". Potem poszło gładko ale kosztownie. Pomogła Irena złota kobieta, naprowadzając gdzie mam szukać i mam odpowiedź. Bez jednostki, archiwum RGVIA nie zacznie poszukiwania. Za dużo niezdigitalizowanych materiałów do przeglądania. Miałam szczęscie, że rozkazy dla tej jednostki się zachowały też dla niżnych cinów. Zapłaciłam za poszukiwania i mam pdf z rozkazami dotyczacymi pradziadka za ponad 1000 zł brutto. Ale już wiem jaki był jego przebieg służby.
pozdrawiam Iza
Dziękuję Ci, Izo, za dobre słowa) przepraszam, że nie odpowiedziałam w wątku o wojnie ros/japońskiej. Bardzo się cieszę kiedy poszukiwania z moich rad są owocne))

Niestety póki mam przerwę z tą moja pracą z listą strat Polaków na tej wojnie .
Gdzieś w połowie lutego wrócił do mnie pewen historyk, który pracuje nad stratami w wojsku carskim w wojnie rusko-tureckiej 1877-78. Biogramy oficerów, oczewiście że są Polacy.
Ale ten historyk, starszy pan, skasował swój profile na stronie gdzie korespondowaliśmy. Pisałam do niego że jesteśmy zainteresowani tą pracą też. Mam nadzieję że z tym panem wszystko jest w porządku i że da mi znać kiedy jego praca już będzie publikowana.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Post autor: ziobrovska »

Irena_Powiśle pisze: Dziękuję Ci, Izo, za dobre słowa) przepraszam, że nie odpowiedziałam w wątku o wojnie ros/japońskiej. Bardzo się cieszę kiedy poszukiwania z moich rad są owocne))

Niestety póki mam przerwę z tą moja pracą z listą strat Polaków na tej wojnie .
Gdzieś w połowie lutego wrócił do mnie pewen historyk, który pracuje nad stratami w wojsku carskim w wojnie rusko-tureckiej 1877-78. Biogramy oficerów, oczewiście że są Polacy.
Ale ten historyk, starszy pan, skasował swój profile na stronie gdzie korespondowaliśmy. Pisałam do niego że jesteśmy zainteresowani tą pracą też. Mam nadzieję że z tym panem wszystko jest w porządku i że da mi znać kiedy jego praca już będzie publikowana.
nie ma za co przepraszać :) wszędzie pisze, gdzie wchodzi temat Armi Carskiej, że tu na forum jest pani Irena, która bardzo pomaga w poszukiwaniach pradziadków z Armii Carskiej :)

Fajnie jakby ten pan jeszcze się odnalazł, to byłoby jeszcze starsze źródło polaków w Armii Carskiej! kibicuje każdemu, bo moment otrzymania takich informacji, po paru latach poszukiwań, jest bardzo bardzo satysfakcjonujący i życzę go każdemu kto szuka :) Staram się też naprowadzać na grupie na fb, na materiały i troszkę na Ciebie też tutaj ;-)
pozdrawia i jeszcze raz dziękuj ę za pomoc
Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
kubax232

Sympatyk

Post autor: kubax232 »

Witam
Szukam informacji o służbie Michała Kowala. Wiem na pewno, że Michał Kowal był żandarmem 4 oddziału 3 korpusu żandarmów

W akcie ślubu Michał Kowal - Agnieszka Bartoszewska 1850 par. Biała (Janów Lub.):

“3 zapowiedzi w par. Biała i Tarnogród, zezwolenie naczelnika 4 oddziału okręgu 3 korpusu żandarmów pod dniem 8/20 czerwca br. za nr 2324 naczelnikowi janowskiej komendy objawione, bez tamowania i umowy przedślubnej.”

Dziwi fakt, że mimo iż urodził się na terenach gub. Radomskiej – zostaje żandarmem 4 oddziału czyli oddziału guberni lubelskiej (strona 198 wg ksiażki, 199 według pdf) obszar oddziału 4 obejmował tereny guberni lubelskiej, siedziba naczelnika znajdowała się w Lublinie, a komendy żandarmów w: Lublinie, Krasnymstawie, Hrubieszowie, Janowie, Zamościu, Siedlcach, Łukowie, Białej, Radzyniu i Iwangorodzie.

https://rcin.org.pl/Content/139997/WA30 ... _Kulik.pdf

Pozdrawiam
Jakub
mrfinepoint

Sympatyk
Adept

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: mrfinepoint »

joanna23 pisze:
gandia pisze:Serdecznie witam.
Mój pradziadek został wcielony do armii carskiej , w której odsłużył 25 lat.Chciałbym odszukać jakieś dokumenty z tym związane .Czy jest to możliwe ,jezeli tak , to jak i gdzie ich poszukiwać ?
Pozdrawiam Zbigniew.
Mam trochę różnych wykazów wojskowych, napisz nazwisko i imię...
może akurat ....

Indeks Nazwisk do ''Wykazu nazwisk w wojsku carskim- ...'' https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml (Lista alfabetyczna) [moderacja* m.j.n]
Czy znalazłby się tam może ktoś o nazwisku Stachurka Andrzej?

Kasia
Beata_Szafran

praprapradziadek zmarł w Wojsku Cesarskim 1855 rok

Post autor: Beata_Szafran »

Witam
Znalazłam akt ślubu mojej prapraprababci z 2 męzem i jest tam adnotacja, że mój praprapradziadek zmarł w Wojsku Cesarsko Rosyjskim podług zawiadomienia Wy..? Naczelnika Powitu Lubelskiego z dnia 18/20 września nr 23552. Czy ktoś może mi pomóc jak ruszyc dalej z tymi danymi. dzikuję z góry.
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

Post autor: Cyklista »

Proponuję umieścić post w serwisie lubgens.eu
Czy zachowały sie alegaty do aktu ślubu?

Stan
Karpicki_Pawel

Sympatyk

Post autor: Karpicki_Pawel »

Witam,

Mam podobne pytanie moj pra dziadek byl(na podstawie zdjecia) raczej wyszej rangi oficerem. Generalnie moja rodzina wywodzi sie z dzisiejszej Bialorusi. Pomfiry Aleksiejewicz Karpicki..
Beata_Szafran

Re: praprapradziadek zmarł w Wojsku Cesarskim 1855 rok

Post autor: Beata_Szafran »

Cyklista pisze:Proponuję umieścić post w serwisie lubgens.eu
Czy zachowały sie alegaty do aktu ślubu?

Stan
Dziękuję z odpowiedź. Tak zachowały się alegaty.
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Post autor: Mihabor »

Wojas pisze:Proszę o radę:
Gdzie szukać info? Dot. dziadka/ Kupisz Michał,ur.24.08.1885 r w Wielkiej Woli ,zam. w Tomaszowie Mazowieckim / , który został powołany do
wojska / prawdopodobnie carskiego / po 1910 roku.
Zaginął na terenach wschodnich.

Dziękuję,
Wojas
Dzien dobry

Zajrzyj tutaj
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_ple ... 0%B8%D0%BB

Pozdrawiam
Михаил
Pozdrawiam,
Michaił
Kosciuk_Joanna

Sympatyk

Post autor: Kosciuk_Joanna »

Wszystkie Militär Almanach und Schematismus od roku 1791 do roku 1914 znajdują się na stronie Hungaricana:
https://library.hungaricana.hu/hu/colle ... _archives/

na przykład
https://library.hungaricana.hu/hu/colle ... ematismus/

są tam też inne wydawnictwa Armii Monarchii Austro-Węgierskiej, sporo z Kriegsarchiv we Wiedniu. Można wyszukiwać w tekście po słowach kluczowych, nazwisku itp. Dzięki tej stronie odnalazłam wszystkie poszukiwane przeze mnie informacje.

Pozdrawiam
Joanna
Rychter_Ida

Sympatyk

Pułkownicy w wojsku carskim

Post autor: Rychter_Ida »

Do Michaił
Witaj
Nie mam dostępu do wykazu podpułkowników Armii Carskiej. Poszukuję podpułkownika Armii Carskiej z lat 1860-1880 Józef Czyżewicz. Jednego kiedyś znalazłam, ale nie wiem, czy to ten właściwy. Czy nazwiska mogły powtarzać się, czy był jeden ?
Dziękuję Basia
Barbara
Hubert_K

Sympatyk

Pułkownicy w wojsku carskim

Post autor: Hubert_K »

Witam
Poszukuję informacji o służbie w carskim wojsku osoby Jakub Woźniak. Z metryk urodzin jego dzieci wynika, że mógł służyć w latach 1884-1889.
Z góry dziękuję
Hubert
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”