Testy DNA - promocje
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ja skorzystałem z promocji bodajże na dzień DNA pod koniec kwietnia. Efekt? Już półtora miesiąca czekam na przesyłkę :/
Pisałem do FTDNA, nie wiele mogą pomóc, gdyż przesyłka opuściła Stany Zjednoczone i mogą przesłać kolejną. Z kolei Poczta Polska twierdzi, że nie została zeskanowana na terytorium Naszego kraju. Czyli albo gdzieś lata sobie po świecie, albo mają bałagan i leży np. na lotnisku.
Rozumiem, że firmy zasłaniają się pandemią, no ale rejsy jednak odbywają się 3x w tygodniu z Chicago (gdzie ją widziano po raz ostatni) do Warszawy.
Pisałem do FTDNA, nie wiele mogą pomóc, gdyż przesyłka opuściła Stany Zjednoczone i mogą przesłać kolejną. Z kolei Poczta Polska twierdzi, że nie została zeskanowana na terytorium Naszego kraju. Czyli albo gdzieś lata sobie po świecie, albo mają bałagan i leży np. na lotnisku.
Rozumiem, że firmy zasłaniają się pandemią, no ale rejsy jednak odbywają się 3x w tygodniu z Chicago (gdzie ją widziano po raz ostatni) do Warszawy.
Pozdrawiam
Marek Dobrogojski
Marek Dobrogojski
-
elizamathia

-
elizamathia

W przyszłym tygodniu, 21-22 czerwca, jest Amazon Prime Day. W zeszłym roku były bardzo dobre promocje na MyHeritage, 23andMe i Ancestry. Dodatkowo przesyłka gratis co oszczędza kolejne $10 chociaż nie wiem czy to zależy od kraju docelowego i konta Prime.
Warto sprawdzić ale uwaga: Ancestry zmieniało ceny kilkukrotnie w ciągu dnia.
Warto sprawdzić ale uwaga: Ancestry zmieniało ceny kilkukrotnie w ciągu dnia.
Jeżeli przesyłki szły przez przeładownie USPS (United States Postal Service) w Chicago to na początku maja mieli tam spore problemy, było o tym na necie. Sam miałem 2-tygodniowe opóźnienie i co prawda adresat potwierdził otrzymanie paczki ale tracking urwał się po opuszczeniu przeładowni i później juz nie był odświeżany.elizamathia pisze:To było 6 tygodni od złożenia zamówienia. Nie ja zamawiałam, więc nie wiem jak to wyglądało dokładnie z poszczególnymi etapami. Też nie sądziłam, że to trwa tak długo.
Eliza
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
Dalej aktualna jest oferta Ancestry dla genealogów - za drzewo na 4 pokolenia, co najmniej 50 osób w drzewie (lub jeżeli mamy już drzewo na Ancestry dodać 100 osób co najmniej) - firma oferuje test DNA. Szykują jakiś "atak" na Polskę, albo chcą zrobić prezent Amerykanom polskiego pochodzenia, którzy testy porobili, a matchy z Polski (kuzynów DNA) nie mają. Jakie by nie były intencje kto chce może jeszcze spróbować skorzystać.
Więcej informacji w grupie Genealogia Genetyczna na FB, tutaj też gdzieś o tym było jak pamiętam, ale nie wiem w którym wątku. Pierwotnie oferta była zamieszczona na stronie WTG, Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Łucja
Więcej informacji w grupie Genealogia Genetyczna na FB, tutaj też gdzieś o tym było jak pamiętam, ale nie wiem w którym wątku. Pierwotnie oferta była zamieszczona na stronie WTG, Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Łucja
-
Sroczyński_Włodzimierz

W tym roku "świątecznie taniej" tak średnio..chyba, że u nas w złotówkach albo w jakiejś lirze tureckiej by było
Nawet nie namawiam osobiście "mi przydatnych" lub tych, którym moim zdaniem, sporo by dało. Było płacić parę/paręnaście miesięcy temu przy bardziej sprzyjających
Nawet nie namawiam osobiście "mi przydatnych" lub tych, którym moim zdaniem, sporo by dało. Było płacić parę/paręnaście miesięcy temu przy bardziej sprzyjających
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
39 USD również na FTDNA za test autosomalny, nazywa się Family Finder:
https://www.familytreedna.com/
Black Friday
Dla ciekawych, którzy nie zrobili jeszcze testów, a dziwią się dlaczego ci, którzy zrobili tak bardzo namawiają na zrobienie testów - wyjaśniam:
To działa na zasadzie porównawczej, im więcej osób w bazie (bazach) tym więcej da się ustalić o przodkach. Osoby z którymi mamy tzw. matche, czyli dopasowania na chromosomach, każdy taki odcinek wskazuje na wspólnego przodka. Im więcej przetestowanych osób (i ich drzew) tym więcej można ustalić. W ten sposób ci, którzy nie znają swojej genealogii, mogą też czegoś się dowiedzieć. Itd. Czyli tutaj ilość przekłada się w jakość, musi być dużo testów, żeby był coraz bardziej pełny obraz. Gdyby wszyscy, którzy mają drzewa zrobili testy (najstarszym w rodzinie), to nasza wiedza genealogiczna poszybowałaby mocno do przodu. Oczywiście to nie jest możliwe żeby wszyscy zarówno wykonali testy, jak i udostępnili drzewa, ale w tym kierunku to zmierza, im więcej tym lepiej.
Łucja
https://www.familytreedna.com/
Black Friday
Dla ciekawych, którzy nie zrobili jeszcze testów, a dziwią się dlaczego ci, którzy zrobili tak bardzo namawiają na zrobienie testów - wyjaśniam:
To działa na zasadzie porównawczej, im więcej osób w bazie (bazach) tym więcej da się ustalić o przodkach. Osoby z którymi mamy tzw. matche, czyli dopasowania na chromosomach, każdy taki odcinek wskazuje na wspólnego przodka. Im więcej przetestowanych osób (i ich drzew) tym więcej można ustalić. W ten sposób ci, którzy nie znają swojej genealogii, mogą też czegoś się dowiedzieć. Itd. Czyli tutaj ilość przekłada się w jakość, musi być dużo testów, żeby był coraz bardziej pełny obraz. Gdyby wszyscy, którzy mają drzewa zrobili testy (najstarszym w rodzinie), to nasza wiedza genealogiczna poszybowałaby mocno do przodu. Oczywiście to nie jest możliwe żeby wszyscy zarówno wykonali testy, jak i udostępnili drzewa, ale w tym kierunku to zmierza, im więcej tym lepiej.
Łucja
Cały sierpień jest promocja na FTDNA, na wszystkie rodzaje testów. Działa również uruchomienie pełnej wersji dla testów przegranych z innych firm (autosomalny) za 10 USD w ramach tej promocji.
W FTDNA każda osoba ma odrębny profil. Samo przegranie jest za darmo i też ma już dużo funkcji, ale z promocji 10 USD skorzystać warto.
Łucja
W FTDNA każda osoba ma odrębny profil. Samo przegranie jest za darmo i też ma już dużo funkcji, ale z promocji 10 USD skorzystać warto.
Łucja
-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt:
DNA z Ancestry
W ulotce Ancestry , która otrzymałem podczas 9- zjazdu genealogów w Brzegu jest tak napisane : tworząc drzewo genealogiczne po raz pierwszy na Ancestry : dodaj co najmniej 50 osób z 4 pokoleń w ciągu 3- ch miesięcy.
Dodając osoby do istniejącego drzewa w Ancestry; dodaj co najmniej 100 nowych osób do tego drzewa
W podziękowaniu za udział , Ancestry oferuje jeden BEZPŁATNY TEST DNA lub bezpłatny dostęp do bazy danych Ancestry
Zapytuje czy ktoś z tego korzystał, aby otrzymać DNA i z jakim efektem, bo mnie nie udaje sie otworzyć odpowiedniej strony Ancestry w j.polskim
Franciszek
Dodając osoby do istniejącego drzewa w Ancestry; dodaj co najmniej 100 nowych osób do tego drzewa
W podziękowaniu za udział , Ancestry oferuje jeden BEZPŁATNY TEST DNA lub bezpłatny dostęp do bazy danych Ancestry
Zapytuje czy ktoś z tego korzystał, aby otrzymać DNA i z jakim efektem, bo mnie nie udaje sie otworzyć odpowiedniej strony Ancestry w j.polskim
Franciszek