Poszukuje mogiły polsko-bolszewickiej 1920

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ZochKonrad

Sympatyk

Post autor: ZochKonrad »

Dzień dobry,
Poszukuje grobu mojego prapradziadka. Wszystko co tu napiszę znam z opowieści Cioci i starałem się ominąć te mniej wiarygodne fragmenty.

Mój prapradziadek Władysław Żochowski miał walczyć w Bitwie Warszawskiej i przeżyć, ale niedługo później miał zachorować na jakąś chorobę zakaźną (prawdopodobnie tyfus). Później miał trafić do "szpitala" gdzie leżeli żołnierze zarówno polscy jak i radzieccy, wszyscy chorzy na tyfus. Pradziadek jak miał ok. 7 lat miał raz pojechać do tego szpitala, by zobaczyć się z ojcem, ale go nie wpuścili do środka. O samym szpitalu wiem tyle, że miał to być budynek po jakimś zakonie, oraz że miał być z niego widok na rzekę Bug.

Co do zbiorowej mogiły, miała się znajdować na terenie przy szpitalu, ale nie została ona oznaczona w żaden sposób. Kiedy po kilku (kilkunastu?) latach pradziadek znów tam pojechał, to mieszkający tam zakonnicy nie mieli pojęcia o istnieniu grobu.

Gdy spytałem się Cioci, czy zachowały się akty zgonu z tego szpitala, odpowiedziała, że nie, ponieważ nie było w szpitalu księdza (lub cywilnego urzędnika), ale druga Ciocia wspomniała coś o prawosławnym popie, i że metryki mogły być zapisane w Cerkwii.

Odnośnie prapradziadka: Urodził się w Dybowie (parafia Skibniew Podawce)
18 Marca 1877 i był synem Tomasza i Pauliny, czyli w 1920 miałby około 43 lat. Mieszkał w Toczyskach Podbornych (parafia Jabłonna Lacka) razem z żoną i synem. O historii wojskowej nie wiem nic poza śmieszną legendą jakoby 14 sierpnia 1920 miał razem z kolegami zorganizować imprezę, zaprosić rosyjskich oficerów i upić ich do nieprzytomności. :) Jedyne, co jestem skłonny uwierzyć, to że tego dnia przebywał gdzieś w okolicach Mińska Mazowieckiego.

Z góry dziękuje za wskazówki.
Pozdrawiam,
Konrad
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

Wirów? Mołożew? – budynki po klasztorze prawosławnym. Mniszki prowadziły m.in. szpital, aptekę, sierociniec i szkołę. Były zatem murowane budynki, jakieś łóżka itp., czyli baza do stworzenia szpitala polowego.
Zabudowania bezpośrednio nad rzeką Bug.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Wir% ... l_1910.jpg

z internetu:
W sobotę, 5 marca, harcerze z 22. GDH Azymuty poświęcili czas na uporządkowanie dawnego cmentarza w Wirowie.
Harcerze wycięli zalegające krzaki, uporządkowali stare mogiły m.in. dziedziczki Wirowa i jej syna, który walczył w wojnie polsko-bolszewickiej i zginął w bitwie pod Frankopolem. Na koniec prac zapalili znicz pamięci, oddając hołd spoczywającym na cmentarzu. 22. GDH co roku porządkuje ten zapomniany cmentarz, zapala znicze, pamięta.
komentarz (2)
-W którym miejscu znajduje się ten cmentarz?
-Cmentarz znajduje sie nieco na północ od kompleksu klasztornego w lasku wzdłuż Bugu. Myślę, że najbardziej pomoga Ci współrzędne geograficzne:
52,4426822, 22,5397644

Niestety o zbiorowej mogile nic konkretnego nie udało mi się ustalić.

Pozdrawiam
Krzysiek
ZochKonrad

Sympatyk

Dziękuje Panu, to może być to miejsce, muszę jeszcze poszukać. Może w archiwum wojskowym w Rembertowie będą mieli teczkę dziadka.

Pozdrawiam
Konrad
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ZochKonrad

Sympatyk

Bardzo dziękuję.
Nie wiem czy te dokumenty pomogą mi znaleźć coś o prapradziadku, ale na pewno pomogą mi z rodzicami jego żony.
Pozdrawiam,
Konrad
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ja też nie wiem:) Ale liczę, że się dowiem - gdy sprawdzisz:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”