Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zygmunt_beata

Post autor: zygmunt_beata »

Witam Panie Tomku!
Bardzo bym prosiła o jakieś dane na temat mojego pradziadka Józefa Olejnika, ur. 04.08.1988 w Hucie (niedaleko Bełchatowa)- Rodzice Marcin i Zofia - nie wiem czy miał rodzeństwo, kiedy i gdzie urodzili się i zmarli; oraz dane mojej prababci Anny Olejnik z domu Michalak ur w Woźnikach (niedaleko Bełchatowa) mam tylko jej datę śmierci 21.01.1988, imiona rodziców Łukasz i Balbina. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam Beata Zygmunt
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Józef Olejnik chyba nie urodził się w 1988 roku...
Skoro zna pani datę zgonu Anny Olejnik, to proszę obliczyć, w ktorym roku mogła się urodzić. Będzie łatwiej szukać.

tomek
zygmunt_beata

Oczywiście, bardzo przepraszam Józef ur 1898, Anna ur. 1902. Pozdrawiam
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Tomku!
Chciałabym abyś sprawdził dla mnie dwa akty urodzenia Barników. Nie wiem czy przeoczyłam, czy ich tam poprostu nie ma.
ASC Wielgomłyny i ASC Chełmo. Chodzi o akt urodzenia w 1888 roku Jana Bartnika syna Ignacego chyba w Chełmie bowiem urodził się w Wólce oraz w 1889 roku Franciszka Bartnika prawdopodobnie w Wielgomłynach.
Najważniejsze dane z tych aktów bez formułek oczywiście.
Alicja
Tomek1973

Sympatyk

@Alicja
par. Chełmo
1888/113
Wólka
28 V 1888 ur. Jan Bartnik s. ignacego 30 i Józefy Ciesielskiej.
Drugiego aktu w Wielgomłynach /+- 2 lata/ brak.

@Beata
par. Drużbice
1898/125
Huta
4 VIII 1898 ur. Józef olejnik s. Marcina lat 38 i Zofii z Marczaków lat 31
Sprawdziłem +- 2 lata i rodzeństwa nie było. Rodzina Olejników bardzo liczna w tej parafii i w ościennych.

par. Bogdanów
1901/158
Woźniki
18 VII ur. Anna Michalak c. Łukasza lat 47 i Balbiny Owczarek lat 30

@Honorata
Proszę podać prezyzyjnie okres 5-6 lat, który mam sprawdzić. Zerknąłem w parafię Wielgomłyny przy okazji poszukiwań dla Alicji i w latach 1886 - 1890 nie wystapiło w niej nazwisko Skąpski. Nie zachowały się również księgi ludności z Myśliwcowa. Może sprawdzić początek XX wieku?

pozdrawiam - tomek
zygmunt_beata

Panie Tomku bardzo dziękuję za pomoc :k: . Pozdrawiam Beata Zygmunt
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: skapska_honorata »

Witam Panie Tomku. Może tak lata od 1880 do 1889, bo już w roku 1900 mieszkali w Częstochowie. Z góry wielkie dzięki i czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Honorata Huk ( Skąpska )
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

AP Piotrkow Tybunalski - oferuję pomoc

Post autor: basiaps »

Witam.

Skąpscy pojawiają się w księgach parafii w Korczewie , powiat Zduńska Wola. Trochę to daleko od Twoich terenów , ale ... kto wie? Występują w księgach urodzeń , np. 1860, 1862, 1864, 1868, 1869, 1878, 1880, a może i w innych.

Pozdrawiam,
Basia
Ostatnio zmieniony pt 20 sie 2010, 09:19 przez basiaps, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Pani Honorato - w latach 1886 - 1890 to nazwisko nie występuje w Wielgomłynach. Napisałem to już powyżej. Dlatego pytam, w co mam zerknąć?

t
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dzięki serdeczne Tomku za sprawdzenie i dane z aktu, który przegapiłam. Było to dla mnie na tyle ważne, że jego wnuk, dziś 86 letni Jan Bartnik twierdził, iż jego babka miała na imię Marianna Ciesielska a ja jedyny akt ślubu Ignacego miałam z 1881 roku z Józefą Ciesielską.
A przy okazji, jeżeli będziesz przeglądał Wielgomłyny zwróć proszę uwagę na nazwisko Warwasiński ale tylko w tych latach w których będziesz przeglądał dla kogoś .
W 1868 roku zawarł w Wielgomłynach ślub Jan Warwasiński ( w alegacie Warwas) syn Józefa i Ludwiki Filipowskiej brat rodzony mojej prababki Józefy Warwasińskiej - żony Bartnika. W Wielgomłynach powinny się rodzić Janowi dzieci i wnuki ale ja nie natrafiłam na żaden akt z tym nazwiskiem. Nazwisko unikatowe to sądziłam, że szybko odszukam powiązania rodzinne. Niestety następny akt z nazwiskiem Warwasiński jaki odszukałam to rok 1931 i dalsze losy tej rodziny są już w Częstochowie.
Alicja
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Witam Panie Tomku. Przepraszam za poprzedni wpis, chyba byłam trochę w tym dniu zakręcona i myślę,że można by było sprawdzić lata wcześniejsze. Sprawdził Pan w Wiekomłynach występowanie nazwiska Skąpski w latach 1890-1886 to teraz może lata wcześniejsze tj 1885-1880. Proszę mi doradzić, bo w tych aktach spisu ludnosci Częstochowy jest wystawione zaświadczenie w roku 1922 i 1933 przez Gminę Wielgomłyny czy to jest możliwe, że oni przenieśli się z Częstochowy do miiejcowości Myśliwców po roku 1915 czy odwrotnie przed 1900 przybyli z tamtych stron tj z parafii Wielgomłyny do Częstochowy. Jak by nie sprawiło to Panu trudności to można by sprawdzić również lata przynajmniej od 1922 i trochę wzwyż, ale chyba te akta są w USC. Jeszcze raz wielkie dzięki za Pana poświęcony czas w mojej sprawie. Honorata Huk ( Skąpska )
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Witam basiaps. Jestem bardzo szczęśliwa za Pani wiadomości o Skąpskich z Korczewa. Być może to dotyczy moich., bo przez 100 lat gdzieś się kręcili w okolicach Łodzi i Częstochowy. Cały szkopuł w tym, że doszłam do roku 1850 i nie mogę znaleść aktu urodzenia mojego pradziadka Euzebiusza Skąpskiego. Również szukam rodzeństwa mojego dziadka no i wszelkich wiadomości o tym nazwisku, bo to może mi powiązać pewne fakty. Jeżeli nie sprawiłoby to Pani trudności i mogłaby Pani coś napisać o tych Skąpskich ( daty urodzenia, imiona rodziców itp ), to może bym coś powiązała z moimi danymi lub ewentualnie zamówiłabym mikrofilmy z archiwum lub ewentualnie wybrałabym się osobiście wczasie urlopu ( no ale to dopiero za rok ), a jestem niezwylke ciekawa czy to nie moi. Jeszcze raz dziękuję za wiadomość i życzę wszystkiego dobrego. Honorata Huk ( Skąpska )
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witaj, Honorato.

Jakiś czas temu zwracałam się na forum z prośbą o pomoc w AP Łódź. Niestety bez odzewu.Tylko Tomek1973 odpowiada na wszelkie prośby, ale ja w Piotrkowie niczego i nikogo nie szukam. Zamówiłam skorowidze roczne w AP Łódź i stąd moje informacje.
W podanych latach urodzili się ( podaję nr aktu):
1860, 59 Skampy Antoni ( być może błąd w zapisie, można sprawdzić),
1862, 117 Skąpska Józefa,
1864, 126 Skąpski Szczepan,
1868, 68 Skąpska Ludwika,
1869, 118 Skąpski Andrzej,
1878, 49 Skąpski Antoni,
1880, 27 Skąpska Marianna.

To wszystko, co mam.
Życzę udanych poszukiwań i pozdrawiam,
Basia.
skapska_honorata

Sympatyk
Mistrz

Witaj basiaps. Dziękuję za Skąpskich. Już dziś wystąpiła do AP w Łodzi. Może coś się wyjaśni. Pozdrawiam Honorata Huk ( Skąpska )
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Witam!

Panie Tomku bardzo proszę o sprawdzenie czy w parafii Stanowiska (309/0 ) na przestrzeni lat 1880-1886 znajduje się akt małżeństwa Józefa Kempskiego (Kępskiego) i Wiktorii Cisławskiej ( numer i ew. podstawowe dane)

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”