Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lakiluk

Sympatyk

Re: Teczki dowodowe- Urząd miasta i przepisy?

Post autor: Lakiluk »

Zdzirek pisze:proponuję wykorzystać nr pisma z MSWiA z tego posta:
https://www.facebook.com/groups/1350176 ... 8532587912

Pozdrawiam
Zdzisław Stępień
Czy mógłby ktoś z szanownego grona grupy FB podać znak tego pisma oraz treść?
Łukasz
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mkiwior »

Jonasz pisze:Czy koperty dowodowe tylko uzyskać mogę w urzędzie gminy, czy również w archiwum wojewódzkim lub np. Archiwum Państwowym w Milanówku?
Pozdrawiam.
W Milanówku na pewno nie, ale spotykałem osoby, które odnajdywały koperty dowodowe w IPNie.

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Moje doświadczenia z kopertami i metryczkami dowodowymi.

Post autor: Talos »

[quote="pawel_po"]Bardzo ciekawa sytuacja - tutaj dotycząca kopert dowodowych...

https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-pra ... iasta.html[/quote]

Dzięki linkowi, udostępnionemu przez Pawła, przekonałem urząd dużego miasta, że nie mają racji, odmawiając mi dostępu do kopert dowodowych swoich krewnych. Dzięki, Paweł.
Korzystając z platformy ePUAP uzyskałem już 10 kopert z różnych zakątków Polski i kontakt z urzędnikami w tych sprawach jest naprawdę zróżnicowany. Zdarzają się sytuacje idealne dla nas genealogów, że możesz otrzymać naprawdę kompletne informacje, jak np. wypisy z aktów ślubnych i z kart osobowych, wyciągi aktów urodzenia dzieci, wypisy ze zgłoszeń zamieszkania, a nawet kopie okupacyjnych Kenkart. Inne urzędy natomiast nie udostępnią wam kompletu materiałów, ale tylko to, co zechcą, a dzieci wpisane we wnioskach na wydanie dowodu osobistego przykrywają paskiem czystego papieru, przytwierdzonym spinaczami. I tak naprawdę nigdy nie wiesz, co otrzymasz za przesłane 31 złociszy.
Generalnie największą wadą teczek dowodowych jest to, że otrzymujesz kopie dokumentów wykonane archaiczną techniką kserokopii, więc nie liczcie na ładne fotografie poszukiwanych osób.
Dużo lepiej wygląda to przy metryczkach. Czekałem na nie prawie 8 miesięcy (po wysłaniu prośby zwykłym mailem "apw.milanowek@warszawa.ap.gov.pl"), ale za to dokumenty zostały skopiowane skanerem, więc zdjęcia były porządnej jakości. Jednakże nie ma róży bez kolców, nie wiem czym kierują się w Milanówku, że wysyłają zdjęcia ze środkowego okresu życia interesującej nas osoby, w odróżnieniu od kopert dowodowych, gdzie każdy może mieć po 2 lub 3 wnioski z odpowiednią fotografią. I nie przejmujcie się tym, że czasem nie można cieszyć się metryczką krewnego, który zmarł zaledwie pięć lat temu (bo "nie odnaleziono").
Pozdrawiam - Wiesław
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wątek o kopertach, nie o metryczkach, ale
" nie wiem czym kierują się w Milanówku"
- proste: tym co mają
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lakiluk

Sympatyk

Re: Moje doświadczenia z kopertami i metryczkami dowodowymi.

Talos pisze: Inne urzędy natomiast nie udostępnią wam kompletu materiałów, ale tylko to, co zechcą
Akurat to wnioskodawca decyduje, a nie urząd. Należy zawsze to zawierać we wniosku.
Talos pisze:Generalnie największą wadą teczek dowodowych jest to, że otrzymujesz kopie dokumentów wykonane archaiczną techniką kserokopii, więc nie liczcie na ładne fotografie poszukiwanych osób.
Bo trzeba zażądać we wniosku udostępnienia w postaci skanu.
Łukasz
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Post autor: Talos »

"Akurat to wnioskodawca decyduje, a nie urząd" - ja wysyłam standardowe "Cała zawartość koperty dowodowej" wraz z dopiskiem "oraz inne dokumenty z "Ewidencji i kontroli ludności", więc ta uwaga, Łukaszu jest chyba nietrafiona...
Poza tym opisałem swoje doświadczenia z czterema, czy pięcioma urzędami miejskimi i jeśli za każdym razem otrzymałeś dokumenty w postaci skanów, to miałeś farta (a może zadziałał urok osobisty?).
Pozdrawiam - Wiesław
Jonasz

Sympatyk

Post autor: Jonasz »

Poznań :(
"Na podstawie art. 72 ustawy z dnia 6.08.2010 r. o dowodach osobistych (tekst jednolity: Dz. U. z 2022 r. poz. 671) informuję, że koperty dowodowe z dokumentami dot. wydania dowodu osobistego przez organ w Poznaniu ww. zostały zmakulowane - dokumenty dotyczące wydania dowodów osobistych osób zmarłych przechowywane były przez okres 10 lat od dnia zgonu, a następnie zmakulowane (zniszczone). Czynności tej dokonano odpowiednio w oparciu o§10 ust. 1 lit. b rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30.12.1958 r.
zmieniającego rozporządzenie z dnia 19.02.1957 r. w sprawie państwowego zasobu archiwalnego (Dz. U. z dnia 1959 r. Nr 2 poz. 12) ."
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Wyrokiem z dnia 13 stycznia 2022 r., sygn. II SA/Wr 468/21 Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu uchylił decyzje Wojewody Dolnośląskiego o odmowie udostępnienia wnuczce dokumentacji związanej z dowodami osobistymi dziadków oraz wcześniejszymi decyzjami Prezydenta Miasta Legnicy.
Według WSA we Wrocławiu „interes prawny w rozumieniu art. 75 ust. 3 pkt 3 ustawy o dowodach osobistych może wynikać z przepisu art. 23 kodeksu cywilnego, który gwarantuje osobie bliskiej prawo do kultywowania pamięci osoby zmarłej. Uprawnienie do kultywowania w rodzinie oraz w następnych pokoleniach pamięci zmarłej osoby, gromadzenia po niej pamiątek i pisania historii rodziny, stanowi element prawa związanego z dobrem osobistym, którym jest kult pamięci osoby zmarłej. Takie dobro osobiste przysługuje wszystkim osobom bliskim zmarłego.”
Dalej WSA we Wrocławiu wywodzi, że „w przypadku prawa osobistego do kultu pamięci osoby zmarłej w rzeczywistości nie chodzi o jedno prawo podmiotowe, ponieważ w zależności od sytuacji danej osoby, a zwłaszcza jej potrzeb i przekonań, składa się ono z uprawnień o różnym charakterze, których realizacji możne domagać się od organu administracyjnego. W kontekście niniejszej sprawy należy uznać, że organy dokonały błędnej wykładni art. 75 ust. 3 pkt 3 ustawy o dowodach osobistych uznając, że dobro osobiste w postaci kultu pamięci osoby zmarłej nie obejmuje potrzeby osoby bliskiej do posiadania kopii dokumentacji związanej z dowodem osobistym osoby zmarłej będącej w posiadaniu organów administracji publicznej. W powtórzonym postępowaniu organ powinien zatem przyjąć, że skarżąca dysponuje interesem prawnym w udostępnieniu dokumentacji związanej z dowodem osobistym z koperty dowodowej H.K., o ile wcześniej potwierdzi się, że istotnie jest ona osobą bliską zmarłej, W tym ostatnim aspekcie należy pamiętać o tym, że organ dysponuje również możliwością samodzielnego zgromadzenia materiału dowodowego.”
Wyrok WSA we Wrocławiu nie jest jeszcze opublikowany.
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Wyrok został dopiero co opublikowany na stronie https://orzeczenia.nsa.gov.pl. Jest co prawda jeszcze nieprawomocny. Ciekawe jest jednakże prześledzenie argumentów stron przytoczonych przez WSA w uzasadnieniu.
Lakiluk

Sympatyk

Argumentacja sądu pokrywa się z uzasadnieniem w moim odwołaniu (w przedmiocie dokumentów z akt zbiorowych) i z pewnością wykorzystam to orzeczenie w moim piśmie, co ciekawe będzie rozpatrywał go ten sam wojewoda, który będzie musiał brać pod uwagę zasadę pewności prawa wyrażoną w k.p.a.
Łukasz
KLg_mat
Adept

KOPERTY DOWODOWE

Post autor: KLg_mat »

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie są przechowywane koperty dowodowe dla Gminy Stary Sącz ?

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

KOPERTY DOWODOWE

Wojewoda Dolnośląski wniósł skargę kasacyjną od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 13 stycznia 2022 r., sygn. II SA/Wr 468/21, o którym pisałam w poście z dnia 6 czerwca 2022 r. Oznacza to, że sprawę będzie rozpatrywał Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie.
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Re: KOPERTY DOWODOWE

Post autor: Piotr_Romanowski »

KLg_mat pisze:Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie są przechowywane koperty dowodowe dla Gminy Stary Sącz ?

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
A to zależy kto wydał ostatni dowód i jak dawno zmarła dana osoba. Obstawiam 3 miejsca: Urząd Gminy w Starym Sączu, Urząd Miasta w Nowym Sączu lub Archiwum Państwowe w Nowym Sączu
Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Przebrnęłam przez sporą część wątku i zachęcona obdzwoniłam dziś Urzędy, aby zweryfikować, czy koperty dowodowe moich pradziadków są dostępne (wszyscy zmarli w okresie od 1984 do 1994).
I tak:

Radom - koperty sprzed 1999 roku zniszczono, tu Pani Kierownik z ktora rozmawiałam wierzę, bo bardzo w rozmowie ubolewała nad tym, że to się stało,

Biała Podlaska mają koperty, mam złożyć wniosek. Chcieliby numer dowodu bo tak maja posortowane, a nie nazwiskami, ale nawet bez tego odszukają. Oby tylko jak najwięcej danych podać.

Gryfino - koperty zniszczone. Zapytalam o protokol zniszczenia to Pani powoedziala, że jest ale na pewno go nie dostanę... Czy mogę swobodnie wnioskowac o udostepnienie zawartosci kopert a w przypadku ich braku o udostepnienie protokołu zniszczenia?

Generalnie moje wrażenie jest takie, że mało kto chyba występuje o te dane. Wszystkie panie sprawiały wrażenie jakby na pytania takie jak moje odpowiadały pierwszy raz od dekady :)

Pozdrawiam
Ola W.
wokram

Post autor: wokram »

Jak w Waszych przypadkach wyglądały opłaty za materiały z kopert?
Czy każdy wniosek o dowód jest traktowany jako osobny, czy cała teczka podlega jednej opłacie 31 zł?

Pani sugeruje, że za każdy wniosek złożony i przechowany w kopercie powinienem zapłacić osobno.

Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”