Znaczenie wyrażenia przysiężny do Arendy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bibi

Sympatyk
Mistrz

Znaczenie wyrażenia przysiężny do Arendy

Post autor: Bibi »

Dzień dobry,
W spisie mieszkańców wsi przy nazwisku mojego przodka napisano:
Przysiężny do Arendy Wywar
czy Ktoś z Was spotkał się z takim określeniem i wie co to znaczy?
pozdrawiam
Basia
leliwczyk

Sympatyk

znaczenie wyrażenia

Post autor: leliwczyk »

Przysiężny - inaczej przysiężnik, ławnik wiejski.
Z pozdrowieniami
G.J.
Bibi

Sympatyk
Mistrz

znaczenie wyrażenia

no tak , ale arenda to dzierżawa
a Wywar czy to gorzelnia ?
nic mi się nie składa.
tu link do tego wykazu - 12 nazwisko od góry; Karol Borkowski
https://drive.google.com/drive/folders/ ... BSfnCCA5cQ
jpg21

pozdrawiam
Basia
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam . Pomocnik do arendy. To tak według mnie. Pozdrawia Adam K.
leliwczyk

Sympatyk

Post autor: leliwczyk »

Właśnie miałem prosić o skany dokumentów, ale była Pani szybsza - teraz pójdzie, jak po maśle.
To, co wzięła Pani za spis mieszkańców, jest faktycznie rejestrem przychodów dworskich z tytułu obciążeń pieniężnych i powinności służebnych poddanych klucza rytwiańskiego.
Problem powstał z błędnego odczytania zapisu dotyczącego Karola Borkowskiego („Przysiężny do arendy Wywar”). Współcześnie powinien on wyglądać tak: Karol Borkowski, przysiężny - do arendy Wywar (Wywar jest tu nazwą miejscową). Czyli mamy połownika (półkmieć, niem. Halbbauer – rolnik gospodarzący na połowie areału kmiecego) Karola Borkowskiego, przysiężnego (ławnika) we wsi Rytwiany, poddanego klucza rytwiańskiego zobowiązanego do świadczeń wobec folwarku w Rytwianach. Dalej czytamy, że K.B. jest zwolniony z pańszczyzny, opłaca najemne z tytułu arendy „na Wywarze” – jest więc arendarzem, prócz tego płaci czynsz gruntowy, podatek o zabawnej nazwie „kurne” (w innych wsiach wymienionych w tym samym rejestrze chłopi dostarczają kury i jaja) oraz odstawia przepisaną ilość konopi na folwark. Teraz powinno się wszystko poskładać ;).

Z pozdrowieniami
G.J.

Niezbędną terminologię można odnaleźć w słowniku Doroszewskiego, dostępnym poprzez sjp.pwn.pl
Bibi

Sympatyk
Mistrz

WOW ... nie wiem jak mam Panu dziękować za tak świetne wytłumaczenie wszystkiego :)Teraz wszystko jasne.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam świątecznie
Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”