22 Pułk Ułanów Podkarpackich lub inny?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

BlazejP

Sympatyk

Post autor: BlazejP »

Dzień dobry

Poszukuję historii mojego krewnego, Stanisława Żołnierza. Stanisław zginął w młodym wieku w okresie międzywojennym, jednak kiedy jeszcze żył, zrobiono mu piękne zdjęcie które chyba da się oglądnąć tu: https://myhr.tg/1Q7IxbHW
Moja prababcia, siostra Stanisława oraz cała rodzina od strony babci powtarzała że Stanisław był Ułanem. Zakładam, że jeśli tak, a urodził się we wsi Rokietnica niedaleko Jarosławia na podkarpaciu to to mógł być ten właśnie pułk.

Pytania mam takie:
1. Czy ktoś z Państwa jest w stanie stwierdzić czy to faktycznie ułan? Czy może jakiś szwoleżer lub inna jednostka kawalerii? Niestety nie znam się na wojskowości i tylko szabla oraz mundur każą mi wierzyć że istotnie był ułanem
2. Czy ktoś może natknął się na indeks ułanów? Osób przyjętych do wojska w tamtym czasie i pełniących służbę wojskową w kawalerii? Byłoby wspaniale dowiedzieć się więcej o Stanisławie!
3. Stanisław zginął postrzelony z broni palnej około lat 30stych. Gdzie szukać materiałów dotyczących jego śmierci? Sądzę że jeśli to było morderstwo, sprawa musiała znaleźć się przynajmniej na policji a może i w sądzie. Pewnie w Jarosławiu. Niestety na szukajwarchiwach nie znajduję nic, więc gdzie jeszcze mógłbym szukać?
JSwat

Sympatyk

Post autor: JSwat »

Dzień dobry.
To może być mundur ułana 22 Pułku Ułanów Podkarpackich. Świadczyć o tym może biały otok na rogatywce ( szwoleżerowie nosili maciejówki) i jeżeli dobrze dostrzegłem na podkolorowanym zdjęciu karmazynowa łapka na kołnierzu ( oznaka kawalerii).

Jarek
BlazejP

Sympatyk

Post autor: BlazejP »

Bardzo dziękuję :) To dobra wiadomość!

Czy może zna Pan odpowiedź albo wskazówkę na pytanie numer 2?
JSwat

Sympatyk

W którym roku urodził się Pański przodek?
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Stanisław Żołnierz ur.27.06.1891r.Rokietnica ,podkarpackie
rodz.Walenty Żołnierz,Franciszka Deptuch
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 95c3e5f64c
Pozdrawiam
Ela
JSwat

Sympatyk

W centralnym Archiwum Wojskowym jest zmianka o Stanisławie Żołnierzu .Proszę wpisać do wyszukiwarki a wyświetlą się 3 wyniki.

Nazwisko Imię Imię ojca Data urodzenia Miejsce urodzenia Sygnatura Akcje
Żołnierz Stanisław Jan 1895-01-06 Laszki pow. Jarosław I.482.59-5073, VM
Zołnierz (Żołnierz) Stanisław I.300.1.689, I.300.1.698, 95

Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”