Miejscowość Tatarów - parafia Delatyń nazwisko Wroński

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Wronski_Radoslaw

Sympatyk

Post autor: Wronski_Radoslaw »

Witam.
W czasie moich poszukiwań wyskoczyła mi (i to całkiem niespodziewanie) miejscowość Tatarów, gdzie miał się urodzić w 1857 roku mój pradziadek Leon Wroński.
Poszukuję wszelkich informacji o tej urokliwej miejscowości. Zwłaszcza interesowały by mnie informacje gdzie szukać metryk z tego okresu.
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Tatarów
gmina -> Worochta
powiat -> nadwórniański
województwo -> stanisławowskie

Pozdrawiam - Krzysztof Pasik
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Miejscowość Tatarów - parafia Delatyń nazwisko Wroński

Post autor: ROMAN_B »

Wronski_Radoslaw pisze:Witam.
W czasie moich poszukiwań wyskoczyła mi (i to całkiem niespodziewanie) miejscowość Tatarów, gdzie miał się urodzić w 1857 roku mój pradziadek Leon Wroński.
Poszukuję wszelkich informacji o tej urokliwej miejscowości. Zwłaszcza interesowały by mnie informacje gdzie szukać metryk z tego okresu.

Radosławie, dobry wieczór.

Zgodnie z regulaminem naszego forum posty powinny być podpisywane przynajmniej imieniem.

Szkoda, że nie napisałeś gdzie położona była miejscowość Tatarów w roku 1857 – przynależność administracyjno – państwowa. W roku 1857 I Rzeczpospolitej nie było. Ziemie I RP rozgrabiły Rosja, Prusy i Austria.
W tytule twierdzisz, że miejscowość Tatarów należy do parafii Delatyń. Chyba chodzi Ci o miejscowość Delatyn. W roku 1857 miasteczko Delatyn znajdowało się w Galicji w zaborze austriackim.
Według Słownika Geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich [ tom 1, strona 950 ] z roku 1880 w miejscowości Delatyn znajdowała się rzymskokatolicka parafia pod wezwaniem św. Franciszka, która była systemanizowana w roku 1876, kościół poświęcony został w roku 1867. W roku 1880 w Delatynie była też parafia gerekokatolicka z filią w miejscowości Łuh. Z informacji zawartych we wspomnianym słowniku do rzymskokatolickiej parafii Delatyn w tym czasie nie należała wieś Tatarów.
W tym samym słowniku, w tomie 12 z roku 1892 na stronie 224 wymieniona jest wieś Tatarów w powiecie kobryńskim, która w tym czasie nazywana była Tatarnowicze. Tatarnowicze albo Tatarów, wieś w powiecie kobryńskim, w 3 okręgu polskim, gmina Antopol, o 35 wiorst od Kobrynia.

Obecnie miejscowość Tatarów znajduje się na Ukrainie, należy do miasta na prawach rejonu Jaremcze, w obwodzie iwanofrankowskim i po ukraińsku nosi nazwę Татарів. Na Ukrainie też położone jest miasteczko Delatyn [ po ukraińsku Делятин ], które leży w obwodzie iwanofrankowski, w rejonie nadwórniańskim, do roku 1945 znajdowało się w Polsce, w województwie stanisławowskim, w powiecie nadwórniańskim. Nazwa miasteczka zmieniała się w ciągu stuleci: Dalatyn [ 1400–1440 ], Delatyn [ 1440–1960, od 1990 r. ], Dilatyn [ 1961–1990 ]. Wieś Tatarów oddalona jest od miasteczka Delatyn około 32 km.

Z Ukraińskiej strony „Kościoły i kaplice Ukrainy” wynika, że kościół w Delatynie został zbudowany w latach 1857 – 1865 na pamiątkę wizyty w Delatynie cesarza Franciszka Józefa, która miała miejsce w roku 1851. W dniu 31 lipca 1857 roku rząd austriacki ustanowił duszpasterstwo pod auspicjami Fundacji Zakonnej w Delatynie, która należała do parafii Wniebowzięcia Marii Panny w Nadwórnej. W dniu 24 grudnia 1865 roku nowowybudowany kościół został poświęcony przez księdza A. Jabłońskiego. 5 września 1876 roku arcybiskup Franciszek Ksawery Wierzchleyski ustanowił w Delatynie duszpasterstwo, obejmujące półtora wsi należących do parafii Nadwórnej. 2 września 1882 roku arcybiskup Seweryn Tytus Morawski w Delatynie ustanowił sanktuarium. W roku 1880 w Delatynie wymieniono pierwszą samodzielną parafię.

W roku 1939 Delatyn znajdował się w gminie Delatyn, w powiecie nadwórniańskim, w województwie stanisławowskim, w Polsce. W tym czasie do parafii rzymskokatolickiej Delatyn należało kilkanaście wsi, w tym i wieś Tatarów. Wieś Tatarów w tym czasie znajdowała się w gminie Worochta, w powiecie nadwóriańskim, w województwie stanisławowskim. Jak wspomniałem wcześniej parafię w Delatynie erygowano w roku 1857. Księgi metrykalne [ chrzty, małżeństwa, zgony ] tej parafii prowadzone od roku 1867.

Radosławie, twierdzisz, że Twój pradziadek urodził się w miejscowości Tatarów, w roku 1857, w parafii Delatyń [ Delatyn ]. Z danych, które przytoczyłem wynika, że wieś Tatarów z dużym prawdopodobieństwem nie mogła w tym roku należeć do parafii Delatyn. Parafia Delatyn została utworzona z części parafii Nadwórna pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, która znajdowała się w miejscowości Nadwórna. Miasteczko Nadwórna, dawniej Nadworna, po ukraińsku Надвірна, po rosyjsku Надворная, obecnie znajduje się w zachodniej Ukrainie, w obwodzie iwanofrankowskim, w rejonie nadwórniańskim.
Zatem, moim zdaniem, metryki urodzenia Twojego pradziadka powinieneś szukać w księgach parafii Nadwórna – przyjmując, że Leon Wroński był wyznania rzymskokatolickiego. Dodam, że w miejscowości Nadwórna i Tatarów były parafie i cerkwie grekokatolickie.

Spora część Ksiąg metrykalnych z rzymskokatolickiej parafii Delatyn i Nadwórna znajdują się w Archiwum arcybiskupa Eugeniusza Baziaka w Krakowie, które znajduje się na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie.

Link do Inwentarza Ksiąg Metrykalnych Archiwum abpa Eugeniusza Baziaka w Krakowie – możesz sam poszukać parafii i zakresu dat:
https://upjp2.edu.pl/fcp/kPRsbBAcHKDYlL ... -_2019.pdf

Link do strony Archiwum arcybiskupa Eugeniusza Baziaka w Krakowie:
https://upjp2.edu.pl/uniwersytet/jednos ... w-krakowie

Pozdrawiam – Roman.
Wronski_Radoslaw

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jak widzicie był to mój 1 post (mimo, że stronę znam i genealogią się zajmuję też od wielu lat) dlatego przepraszam za niepodpisanie wiadomości i inne ułomności.
Dziękuję za przesłane informacje - część znałem ale szczególnie informacje przekazane przez Romana są dla mnie bardzo cenne.
Rodzina Wrońskich była bardzo ruchliwa, jej korzenie były i są obecnie w Warszawie. Pradziadek według aktu ślubu i metryki jego dzieci był custos viae ferreae czyli dróżnikiem ? Praktycznie każde z jego dzieci było urodzone w innej parafii na terenie obecnej Ukrainy. Część życia spędził w Bukaczowcach a na starość kupił dom w Zabłotowie.
Jego ojciec Anotonii wg. niedawno odkrytego Aktu ślubu siostry Leona Celestyny Bronisławy był zagrodnikiem. Tyle tylko, że Leon urodził się w Tatarowie a jego o cztery lata młodsza siostra urodzona była w Grzymałowie.
W Grzymałowie Wrońskich było dużo ale skąd ten Tatarów? Obie miejscowości wypłynęły mi w tym tygodniu więc jeszcze nie zdążyłem przeprowadzić jakiejś porządnej kwerendy. Post był napisany "na gorąco"
Wiem, że jest na forum temat o rodzinie Wrońskich ale na razie nie mogę znaleźć żadnego połączenia.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Radek
Wronski_Radoslaw

Sympatyk

I jak to w życiu bywa po głębszych poszukiwaniach i dokopania się do kolejnych dokumentów z Tartarowa zrobił się Tartaków w powiecie Sokalskim. Na FamilySearch znalazłem już metryki i rozpocząłem mozolne przeszukiwanie. Trochę żal tego Tatarowa bo widoki niesamowite i chyba i tak dodam tą miejscowość do planowanego wyjazdu na Ukrainę oczywiście jak to piekło się skończy - oby szybko.

Radek
bkalafat

Sympatyk

Post autor: bkalafat »

Archiwum w Stanisławowie (Iwano-Frankiwsku) ale tylko "na miejscu". Spis dostępnych ksiąg w pliku na stronie:

https://www.mtg-malopolska.org.pl/ksiegimetrykalne.html

ksiegi_metrykalne_woj_stanislawowskiego_do_1945.pdf
Ben
Wronski_Radoslaw

Sympatyk

bkalafat pisze:Archiwum w Stanisławowie (Iwano-Frankiwsku) ale tylko "na miejscu". Spis dostępnych ksiąg w pliku na stronie:

https://www.mtg-malopolska.org.pl/ksiegimetrykalne.html

ksiegi_metrykalne_woj_stanislawowskiego_do_1945.pdf
Witam.
Z tym pobytem na miejscu to teraz "pewien kłopot" więc się nie wybiorę ale za informację dziękuję i źródło sprawdzę. Co prawda Tartarów nie był w województwie stanisławowskim a lwowskim. Ale mam wiele innych miejscowości w tymże więc się przyda ;).

Radek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Szkoda, że zakładasz też inne wątki w tym samym temacie i nie odpowiadasz
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 5996.phtml

Skąd wiedza, że Leon urodził się w parafii Tartaków ?
Czy aby nie zmarł w parafii Strzepcz w 1920, czy nie brał tam ślubu ?
Wronski_Radoslaw

Sympatyk

Witam.
Tu jest wątek dotyczący moich poszukiwań w miejscowości Tatarów województwo stanisławowskie. Był to błąd w odczycie miejsca urodzenia. Obecnie poszukuję informacji o Tartakowie w województwie Lwowskim.
Wiedza moja pochodzi z aktu urodzenia oraz aktu ślubu.
Oprócz poszukiwań genealogicznych prowadzę również życie zawodowe oraz rodzinne (mam 2 chłopców 4 i 9 lat) więc proszę wybaczyć, że nie odpowiadam od razu.
Wobec powyższego faktu iż miejscowość Tatarów nie jest tą miejscowością o której informacji szukam uważam wątek za zamknięty.

z szacunkiem
Radosław Wroński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”