Czy to ten Antonii?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Czy to ten Antonii?

Post autor: hagi26 »

Dzień dobry,

mam pewną zagwozdkę. Wczoraj dostałam akt zgonu mojego prapradziadka z urzędu Stanu Cywilnego w Ciechocinku. Wiedziała z wcześniejszych rozmów, że Antoni Morzyk urodził się w Hutkach ( znalazłam gimnę Konopiska niedaleko Katowic, a wiedziałam, że właśnie to było w starym województwie częstochowskim), udało mi się wtedy odnaleźć ten akt:

(strona 465/ akt 131)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410

Wynika z niego, że Antoni urodził się 27.05.1899 roku a jego rodzicami byli Franciszek Morzyk i Katarzyna ze Sławików, a urodzić się miał w Lesiankach (gmina Konopiska).

Z aktu zgonu wynika, że Antoni miał się urodzić w Lesiankach, ale 13.01.1898, a jego rodzicami mieli być Szczepan Morzyk i Józefa nieznanego nazwiska, żona Szczepana. Tak się składa, że Szczepan i Józefa z Perkosów byli rodzicami Franciszka Morzyka (czyli w moim przypadku - prawdziwego ojca Antoniego).

Dane do aktu zgonu podawała moja prababcia, a córka Antoniego, Maria z domu Morzyk Kaniewska. Przeglądałam akta parafii Konopiska i w 1898 ani w 1897 żaden Antonii się nie rodzi. Zastanawiam się jednak, jak to się stało, że za pewne miał dowód osobisty itd. , zmarł dopiero w 1983 roku, a jednak w sumie, jest tyle niezgodności. No bo, żeby moja prababcia podała jego dziadków zamiast rodziców? Oczywiście przyjmuję tezę, że Antoni np. mieszkał z dziadkami, bo rodzice mogli wcześniej odejść.

Maria urodziła się ok. 1929 roku, a Józefa Bula, żona Antoniego urodziła się w Częstochowie w 1897 roku. Szukałam tam ich aktu ślubu (to by rozwiało wszelkie wątpliwości), ale nie udało mi się nic znaleźć. Rodzicami Józefy byli Józef Bula i Katarzyna Kowal.

Jestem ciekawa, co o tym myślicie.
Pozdrawiam, Kamila
Just1978

Sympatyk
Ekspert

Czy to ten Antonii?

Post autor: Just1978 »

Akt ślubu Antoniego Morzyk i Józefy Bula jest w parafii Konopiska, akt nr 48 z roku 1921, dane według indeksów Genealodzy Częstochowa
Justyna
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Zerknij na zapis :
Wiktoria Morzyk ur.30.08.1888r.Leśniaki par.Konopiska
rodz.Szczepan Morzyk lat 46,Jozefa Slawik lat 24
skan 161
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410
Wg napisu na tablicy nagrobnej:
Antoni Morzyk ur.13.01.1898r.
https://ciechocinek.grobonet.com/grobon ... mit=Szukaj
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Czy to ten Antonii?

Oooo dziękuję bardzo! Świetnie! Będę chciała wystąpić o odpis aktu, ale nie mogę się jakoś rozeznać, pod jakie archiwum podlega Konopiska (bo w USC to już chyba nie będzie?)?

Elżbieto, to bardzo ciekawe, wygląda jak miks tych dwóch imion i nazwisk. Z tego co patrzyłam w indeksach na grupie częstochowskiej Antonii syn Franciszka i Katarzyny to jedyny który by pasował, wcześniej rodzi się w 1872 syn Szczepana i Józefy z Perków.

Franciszek Morzyk i Katarzyna Sławik biorą ślub w 1886 roku i mają jeszcze dzieci: Szczepana, Piotra i właśnie Antoniego oraz kilkoro martwo urodzonych dzieci.

Szczepan Morzyk i Józefa Sławik wzięli ślub w 1882 roku i mają dzieci w tej samej miejscowości w podobnym czasie: Wawrzyniec, Marianna Józefa, Wiktoria. Co więcej, Szczepan jest wdowcem po... Józefie z Perkosów, czyli jest ojcem Franciszka. :)
Pozdrawiam, Kamila
Dąbrowska_Danuta

Sympatyk

Post autor: Dąbrowska_Danuta »

Konopiska to Archiwum Częstochowa. Raczej wątpię że już jest przekazane ale może? pytaj. Mailowo Częstochowa odpisuje w miarę sprawnie.
danuta
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Dziękuję, na razie napisałam do USC w Konopiskach i zobaczę, co mi odpiszą. :)
Pozdrawiam, Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”