Zagadka żony Leonarda - czy to była jedna rodzina?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Serotoninka

Sympatyk

Zagadka żony Leonarda - czy to była jedna rodzina?

Post autor: Serotoninka »

Bardzo Was proszę o pomoc w ustaleniu, czy mój 5-krotny pradziadek był żebrakiem :) A poważniej to tak jak poniżej:

Mój problem polega na tym, że mnóstwo elementów układanki się nie zgadza... A z drugiej strony zgadza się tak bardzo wiele, że jednak wydaje mi się, że to jedna rodzina. Zerknijcie proszę fachowym okiem...

Rzecz działa się w rejonie Kozienic. Mój przodek Bartłomiej (brak aktu urodzenia, mam tyko akt ślubu) żeni się w roku 1829. Wskazani w akcie rodzice to Leonard i Joanna z Krędników.

W ostatnich dniach wrozpoczęłam tropienie losów rodziców Bartłomieja, rzeczonych Leonarda i Joanny. Znalazłam w parafii kozienickiej jeden akt narodzin Leonarda Adamczyka i jeden akt jego zgonu. Brak aktu ślubu. Za to sporo aktów narodzin i śmierci dzieci ale... jakby z różnymi kobietami. Pojawiają się głównie imiona Anna i Joanna oraz nazwiska Krędnik i Bobrowska w różnych konfiguracjach. Ale też inne... z Janków, Obrowska, a imiona też Iwanka?, Marianna...

Bałagan jest także w wieku Leonarda i jego żony, wychodzi mi że Leonard sporadycznie bywał od samego siebie o dobrych kilka lat młodszy lub starszy (akt narodzin jest z 1775 roku). Rozbieżności w wieku wiem jednak że bywają...

Bardziej ciekawi mnie żona Leonarda. Istotne jest dla mnie czy te wszystkie Anny i Joanny to w istocie jedna i ta sama kobieta? Czy jednak Leonardów było dwóch?

Zestawiłam dane w tabelce w pliku excel i umieściłam wszystkie akty w jednym wordzie.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ue&sd=true

https://docs.google.com/document/d/1wBs ... ue&sd=true

Zauważyłam tyle:

- Leonard to nie było popularne imię. Chyba mało prawdopodobne aby w latach 20-tych XiX wieku we wsi Stara Wieś pod Kozienicami żyło dwóch Leonardów Adamczyków,
- żona jest zmienna w czasie, przy czym we wcześniejszych aktach częściej pojawia się imię Anna, a później Joanna. Nie trafiłam na akt narodzin żadnej z kobiet. Jest to możliwe bo dla Kozienic brakuje aktów z kilkunastoletniego okresu.
- rodzą się a potem umierają dzieci o tych samych imionach, przy czym wiek zmarłego dziecka w powiązaniu z datą śmierci pasuje do daty urodzin. I np matką Ewy przy jej narodzinach jest Anna z Kredników, a przy śmierci Marianna z Bobrowskich. Nie trafiam na ślady innej Ewy Adamczyk. Podobnie dzieje się w przypadku syna Jana i córki Marianny.

Co tam się mogło wydarzyć? Anna-Joanna używała zamiennie różnych imion? Może miała ojca Krędnika a potem ojczyma Bobrowskiego i stąd zamieszanie z nazwiskiem, bo raz podawali jedno a raz drugie?

Jakieś sugestie? Jak Wam się wydaje? Intuicja podpowiada mi, że to jedno małżeństwo i jeden zestaw dzieci, no ale proszę Was bardziej doświadczonych o przyjrzenie się temu...

Serdecznie pozdrawiam i z góry ogromnie dziękuję za pomoc.
Ola W.
Ostatnio zmieniony pn 25 kwie 2022, 12:15 przez Serotoninka, łącznie zmieniany 1 raz.
boo.ann

Sympatyk

Post autor: boo.ann »

Wielka szkoda, że nie mamy aktu ślubu Leonarda i Anny/Joanny. Myślę, że wiele by wyjaśnij. Do sprawdzenia jest hipoteza, czy Leonard nie był przypadkiem drugim (lub kolejnym) mężem Anny. Wtedy istnieje możliwość, że raz wpisywano jej nazwisko panieńskie, a raz nazwisko po pierwszym/drugim mężu. Wg Twojej tabelki np.- panna Porwiszówna, 1 voto Krądnik/Krędnik, 2 voto Bobrowska/Obrowska, 3 voto Adamczyk.

Oprócz ślubu z Leonardem , szukałabym ewentualnych ślubów panny Porwiszówny i zgonów panów Krędnika i Bobrowskiego. Chociaż myślę, że roztrzygajacy byłby akt ślubu Leonarda i Anny.

Powodzenia,
Ania
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Nazwiska Adamczyk nie brałabym pod uwagę - to mogło być imię ojca lub dziadka
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Piotrekk

Sympatyk

Post autor: Piotrekk »

W 1832 roku ślub bierze Gertruda Jadamczyk (częste przekształcenie nazwiska Adamczyk) z Janem Majewskim w Kozienicach. Akt numer 72
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... D4-W?i=124
Rodzice widnieją jako Leonard i Joanna (już nieżyjący)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”