Baszków, parafia Wniebowzięcia NMP

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=118&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

1750-1827: czesciowo kserowalem, czesciowo napisalem akta , czesciowo zaczalem je uporzadkowac na kartkach rodzinnych ...
zajączek
Nowicjusz

Post autor: zajączek »

Mam prośbę do pana Orpela o kontakt ponieważ interesują mnie akta tej parafii dotyczącze rodziny Szymanowskich i Zajączków.Mój adres : mariola.bala@wp.pl
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Witam !

Podczas trzech ostatnich miesiecy mialem bardzo ograniczy dostep do Internetu a od dwoch miesiecy do mojego komputera wogole; wiec jest ogromna ilosc listow do mnie jeszcze nie przeczytanych .... a dni sa krotkie ... Wyglada na to, ze moje wakacje zimowe beda bardzo pracowite ....

Pozdrawiam serdecznie
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Re: Baszków

Informacje z Internetu wskazują, że najstarsze metryki parafii Baszków poczynają się około 1820 roku.
Czy to zdanie "1750-1827: czesciowo kserowalem, czesciowo napisalem akta , czesciowo zaczalem je uporzadkowac na kartkach rodzinnych ...", odnosi sie do Baszkowa?
Czy metryki sąsiednich parafii są także dostępne?
Chodzi mi o rok 1785, kiedy urodził się mój prapradziadek Marcin Madaliński.
Biografia jego ojca Antoniego informuje że dzierżawił on w latach 1779-1782 wieś Baszków od księcia Sułkowskiego. Potem jednak w dalszym ciągu mieszkał w tych okolicach - W 1786 r. został posłem z województwa kaliskiego, a w okresie Sejmu Czteroletniego (1788-1792) był posłem z województwa gnieźnieńskiego. W latch 1789-91 Antoni był majorem Kawalerii Brygady Narodowej w Zdunach.

Pozdrawiam

Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”