Witam,
Czy ktoś posiada pozycję Stefan Eichler - "Z trudu naszego i znoju", 2005 r.?
Interesują mnie informacje dotyczące Kazimierza Żelisławskiego (s. 118)
Może jest też indeks nazwisk i Żelisławski występuje także na innych stronach?
Pozdrawiam, x. Jurand
Szukam - Stefan Eichler, "Z trudu naszego i znoju"
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Katarzyna_m

Niestety, ta książka dostępna jest już tylko w bibliotekach, i to tylko niektórych. Kilka lat temu szukałam jej wszędzie, nawet korespondowałam z wydawnictwem „Bellona”. Prosiłam o – choćby niepełnowartościowy – egzemplarz i otrzymałam taką odpowiedź:
„Bardzo przepraszam za zwłokę, ale sprawdziłam we wszystkich możliwych
miejscach, w magazynie głównym, wśród kolegów, niestety nie mamy już
tego tytułu.”
Pertraktowałam też z „moją” biblioteką, czy nie mogłaby mi odsprzedać książki jako mocno zużytej i nienadającej się do wypożyczania, ale bezskutecznie.
Stefan Tomasz Eichler, autor wspomnień, to mój daleki krewny.
Pozdrawiam
Katarzyna
„Bardzo przepraszam za zwłokę, ale sprawdziłam we wszystkich możliwych
miejscach, w magazynie głównym, wśród kolegów, niestety nie mamy już
tego tytułu.”
Pertraktowałam też z „moją” biblioteką, czy nie mogłaby mi odsprzedać książki jako mocno zużytej i nienadającej się do wypożyczania, ale bezskutecznie.
Stefan Tomasz Eichler, autor wspomnień, to mój daleki krewny.
Pozdrawiam
Katarzyna
Oczywiście najchętniej miałbym całą książkę, żebym mógł sprawdzić czy na innych stronach występuje mój krewny, ale szczególnie chodziło mi o s. 118, gdzie na pewno występuje i może kilka sąsiednich, żeby złapać kontekst.
Szukając w Internecie dowiedziałem się, że mają wspomnianą książkę w MBP w Łomży. Napisałem wczoraj maila z pytaniem czy jest możliwość otrzymania skanów/zdjęć kilku stron z tej książki - chodziło mi o czas w Glons i dzisiaj otrzymałem maila ze skanami interesujących mnie stron.
Okazało się, że najprawdopodobniej mój krewny występuje tylko raz, ale poznałem opis Instytutu Politechnicznego w Glons, nazwiska nauczycieli oraz kilkunastu studentów oraz opis Związku Strzeleckiego, do którego mój krewny należał.
Podsumowując - bardzo dziękuję pracownikom MBP w Łomży za wszelką okazaną życzliwość i pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
x. Jurand
Szukając w Internecie dowiedziałem się, że mają wspomnianą książkę w MBP w Łomży. Napisałem wczoraj maila z pytaniem czy jest możliwość otrzymania skanów/zdjęć kilku stron z tej książki - chodziło mi o czas w Glons i dzisiaj otrzymałem maila ze skanami interesujących mnie stron.
Okazało się, że najprawdopodobniej mój krewny występuje tylko raz, ale poznałem opis Instytutu Politechnicznego w Glons, nazwiska nauczycieli oraz kilkunastu studentów oraz opis Związku Strzeleckiego, do którego mój krewny należał.
Podsumowując - bardzo dziękuję pracownikom MBP w Łomży za wszelką okazaną życzliwość i pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
x. Jurand