Szukam - Stefan Eichler, "Z trudu naszego i znoju"

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

x_Jurand

Sympatyk

Szukam - Stefan Eichler, "Z trudu naszego i znoju"

Post autor: x_Jurand »

Witam,

Czy ktoś posiada pozycję Stefan Eichler - "Z trudu naszego i znoju", 2005 r.?

Interesują mnie informacje dotyczące Kazimierza Żelisławskiego (s. 118)

Może jest też indeks nazwisk i Żelisławski występuje także na innych stronach?

Pozdrawiam, x. Jurand
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Niestety, ta książka dostępna jest już tylko w bibliotekach, i to tylko niektórych. Kilka lat temu szukałam jej wszędzie, nawet korespondowałam z wydawnictwem „Bellona”. Prosiłam o – choćby niepełnowartościowy – egzemplarz i otrzymałam taką odpowiedź:

„Bardzo przepraszam za zwłokę, ale sprawdziłam we wszystkich możliwych
miejscach, w magazynie głównym, wśród kolegów, niestety nie mamy już
tego tytułu.”

Pertraktowałam też z „moją” biblioteką, czy nie mogłaby mi odsprzedać książki jako mocno zużytej i nienadającej się do wypożyczania, ale bezskutecznie.

Stefan Tomasz Eichler, autor wspomnień, to mój daleki krewny.

Pozdrawiam
Katarzyna
x_Jurand

Sympatyk

Post autor: x_Jurand »

Oczywiście najchętniej miałbym całą książkę, żebym mógł sprawdzić czy na innych stronach występuje mój krewny, ale szczególnie chodziło mi o s. 118, gdzie na pewno występuje i może kilka sąsiednich, żeby złapać kontekst.

Szukając w Internecie dowiedziałem się, że mają wspomnianą książkę w MBP w Łomży. Napisałem wczoraj maila z pytaniem czy jest możliwość otrzymania skanów/zdjęć kilku stron z tej książki - chodziło mi o czas w Glons i dzisiaj otrzymałem maila ze skanami interesujących mnie stron.

Okazało się, że najprawdopodobniej mój krewny występuje tylko raz, ale poznałem opis Instytutu Politechnicznego w Glons, nazwiska nauczycieli oraz kilkunastu studentów oraz opis Związku Strzeleckiego, do którego mój krewny należał.

Podsumowując - bardzo dziękuję pracownikom MBP w Łomży za wszelką okazaną życzliwość i pomoc.

Serdecznie pozdrawiam
x. Jurand
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”