Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Ja najpierw zainstalowałem program PAF, następnie spolszczenie. Nic więcej nie musiałem robić. Po zainstalowaniu spolszczenia program od razu był po Polsku.

Chciałbym jeszcze podzielić się moim sposobem na zbieranie danych genealogicznych. Najpierw wszystko trzymałem w Pafie, na dzień dzisiejszy niecały tysiąc osób. Następnie wpadłem na pomysł aby założyć segregator z arkuszami genealogicznymi. Wszystko przepisałem na owe arkusze, powkładałem według numeru MRIN, który narzucił mi Paf i tak to trzymam. Dodatkowo jeszcze za do każdej koszulki z arkuszem rodzinnym wkład akta osób w tym arkuszu zawartych, za wyjątkiem dzieci.
Ryszard_S

Sympatyk

Post autor: Ryszard_S »

Hyba Legacy 7.4
... albo? Niema sprawy ...

; - )
Awatar użytkownika
bartess

Sympatyk

Post autor: bartess »

Mam około 250 osób w drzewie a w niedługim czasie przybędzie co najmniej kilkadziesiąt. W związku z tym planuję przesiadkę z darmowego MyHeritage Family Tree Builder na coś innego. Mam dylemat między tym programem w wersji płatnej, a polskim programem Drzewo Genealogiczne. Za 1. przemawia to, ze ma jakieś badania, dopasowania itp., przeciwko to, że licencja jest czasowa.
O Drzewie Genealogicznym słyszałem dużo dobrego i ma licencję wieczystą (i tańszą), poza tym jest rodzimej produkcji i kontakt jest ok, bo pisałem już z twórcami.
Moje pytanie kieruję głównie do osób posiadających doświadczenie w kontakcie z obydwoma programami. Moje pytanie do DG - w jaki sposób osadzane są np fotografie albo dokumenty doc, pdf, xls, filmy itp? Czy są dołączane do bazy danych czy "linkowane" z plikiem źródłowym? Czy ma rozpoznawanie twarzy, bo widzę, że "pinezki" ma.? To chyba na razie tyle.

Pzodrawiam
Bartłomiej Karas
mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

Drzewo chcesz rozbudowywać w internecie czy na swoim komputerze?
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
Awatar użytkownika
bartess

Sympatyk

Nie zależy mi na budowaniu drzewa w internecie. Jakoś nie mam zaufania do przechowywania wszelkich informacji „gdzieś tam”, nie wiedząc dokładnie u kogo, gdzie i co ten ktoś z tymi danymi zrobi.
Jednak chciałbym mieć możliwość wygenerowania witryny internetowej na podstawie drzewa wpisanego w program zainstalowany na komputerze, a Drzewo Genealogiczne coś takiego chyba posiada. Wie ktoś jak to w tym programie działa? Czy jest możliwość selekcji danych, które są, a które nie są umieszczane na stronie internetowej? Poza tym można sobie zrobić swoją stronkę i wrzucić do katalogu na hasło :-).

A... i jeszcze jedno - czy Drzewo Genealogiczne ma taki moduł jak ma MyHeritage Family Tree Builder z umieszczaniem znaczków na mapie Google? Bardzo mi się to podoba i bardzo fajnie można precyzyjnie wskazać np nawet grób na cmentarzu.

Dziękuję.
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
bartess

Sympatyk

Wysłałem dziś emaila do pl-softu z pytaniem „czy program ma, lub będzie miał możliwość łączenia osób/wydarzeń z miejscami na mapie Google” i już uzyskałem odpowiedź (kolejny plus dla nich :-)): „Tak. Jest to zaplanowane na ten rok.”
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Polski dobry program to "Drzewo genealogiczne". Przypominam, że od "Komputer Świat" dostał ocenę doskonałą. Także za cenę.
Krzycho z Koszalina
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

chcę mieć możliwość zrobienia swojego drzewa w formie pokazu na CD, by obdarować nim bliższą i dalsza rodzinę z okazji np gwiazdki. Czy program Drzewo genealogiczne mi to umożliwi? A jeśli nie ten, to ewentualnie który?
Aktualnie posługuje się darmowym myheritage
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Używam programu Drzewo Genealogiczne II Gold jest bardzo dobry, umożliwia generowanie stron rodzinnych, można generować tak zwaną przeglądarkę DG pozwalającą zapisać ją na różnych nośnikach w celu przekazania jej osobom trzecim bez możliwości edycji. Można opisywać historię rodziny dodawać zdjęcia itd.

To moja strona wygenerowana przez program: http://sokolniccy.pl

Strona producenta: http://www.pl-soft.pl/index.html
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
dede43

Sympatyk

Fajne panie Krzysztofie. Jednego tu tylko nie widzę - drzewka z kwadracikami. Wygenerowałam i wydrukowałam sobie takie drzewko z pomocą myheritage. Potem zabarwiłam na wydruku poszczególne pokolenia odpowiednimi kolorami. Wygląda super. I wszystko jasne:pokolenie wnuków, dzieci, moje, rodziców, dziadków, pradziadków.....
A co to znaczy" bez możliwości edycji"? Chciałabym, aby obdarowane kuzynostwo mogło widzieć wszystko z płytki, a nie w internecie. Interesuje mnie program, który zapewni mi taka możliwość.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
dede43

Sympatyk

Oczywiście nie dopatrzyłam, już widzę poszczegolne drzewka
Pozdrowienia
Danuta
Bagins

Sympatyk

Post autor: Bagins »

Witam,
Szukam programu, który będzie pokazywał parę małżeńską złączoną ze sobą. Ale nie złączoną cienką linią, lecz oba kwadraciki małżonków stykające się ze sobą. Zwykle programy rozstrzeliwują bez ładu i składu wszystkie osoby (kwadraciki) po całej płaszczyźnie i tylko dodają linie łączące. Wtedy niestety z pewnej odległości w ogóle nie widać par małżeńskich i rodzin tylko taką „rozsypankę”. Ja chciałbym, aby pary małżeńskie były jasno i czytelnie widoczne nawet z daleka, przez to, że ich kwadraciki byłyby ze sobą zetknięte.

No i ich dzieci powinny być umieszczone pod tą parą rodziców, nawet jeśli konsekwencją takiego uporządkowanego drzewa była by jego ogromna wielkość. (bezpośrednio nad dziećmi, na środku, są tylko ich rodzice, a następna para z tego pokolenia jest dalej ze swoimi potomkami i nie nakładają się na siebie). Widziałem na Internecie w Stanach, drukowanie drzew w formatach np. 1mx5m albo dłuższych. Niestety nie wspomnieli jakiego programu używają (może robią to ręcznie). W przeciwieństwie do powszechnie panującej wiedzy drzewa genealogiczne właśnie rozrastają się w szerz, szczególnie wtedy jak rodziny mają po 10 dzieci i te dzieci mają po 10, czyli 3 pokolenia i wychodzi 100 osób w młodszym pokoleniu. Bardzo wąski i długi prostokąt. Bardziej rodowody mają format i wygląd drzewa, ale nie o tym tu wspominam.
Oglądanie rozsypanki i szukanie połączeń z lupą nie bawi mnie. Jest to ok. gdy chce się zabrać mały format do Archiwum, ale nie wtedy jak chce się pokazać to rodzinie.

Pozdrawiam
Artur
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

dede43, bez możliwości edycji to znaczy, że nie mogą wprowadzać zmian w tym co dostali od ciebie, ale mogą oglądać wszystko to, co im pozwolisz oglądać wybierając opcje przed generowaniem.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
dede43

Sympatyk

OK, zrozumiałam. Wole nawet, by nie grzebali w "prezencie" Zawsze mogę zrobić następną płytkę.
Pozdrowienia
Danuta
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Bagins pisze:Witam,
Szukam programu, który będzie pokazywał parę małżeńską złączoną ze sobą. Ale nie złączoną cienką linią, lecz oba kwadraciki małżonków stykające się ze sobą.
...
Pozdrawiam
Artur
Niestety taki idealny stan jest na ogół niemożliwy przy prezentacji przodków. Łatwo to dostrzec prezentując choćby tylko dziecko, rodziców i dziadków. W przypadku potomków, dla odmiany, problem powstaje przy dzieciach z dwóch małżeństw jednej osoby.
Czyli ogólnie - program powinien dążyć do postulowanego rozwiązania, ale należy liczyć się, że nie w każdym przypadku da się to wykonać.

Pozdrawiam
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”