Kołton ( Kołtun) - poszukuję informacji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Skrzypek_Wojciech

Temat: "Nazwisko Kołton ( Kołtun)"*
Poszukuję informacji dotyczących nazwiska Kołton ( Kołtun).
Maria Kołton urodzona 9-05-1878 w Berdyczowie córka Andrzeja i Marianny.
Żona Józefa Skrzypka.
Może ktos ma takie nazwisko w swoim drzewie.
Prawdopodobnie istnieje taka mozliwość że nazwisko zostało spolszczone z francuskiego,
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Poszukuję informacji dotyczących nazwiska Kołton ( Kołtun).
Maria Kołton urodzona 9-05-1878 w Berdyczowie córka Andrzeja i Marianny.
Żona Józefa Skrzypka.
Może ktos ma takie nazwisko w swoim drzewie.
Prawdopodobnie istnieje taka mozliwość że nazwisko zostało spolszczone z francuskiego,
* moderacja tematu [Sianin_1948]
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
Posiadam w swoim drzewie Kołtunów- wywodzą się ze wsi Miechowice, par. Brześć Kujawski na Kujawach.
Pozdrawiam
Jan Wypijewski
Włocławek
Jan Wypijewski
Włocławek
-
Janina_Tomczyk

Witam
W bardzo bocznej gałęzi mojego drzewa jest nazwisko KOŁTUN, bo w Warszawie w dniu 9 września 1876 r w parafii Św, Aleksandra ślub brał Józef Galski syn Michała i Franciszki z Jadachowskich (wnuk mojego Jana Galskiego) z Józefą Kołtun panną przy rodzicach 17 lat mającą urodzoną w Warszawie córką Kacpra wyrobnika i Marianny zd. Piślak zamieszkałą we wsi Mokotowie pod Warszawą.
Nie mam innych informacji o tej rodzinie i pochodzeniu jej nazwiska.
Pozdrawiam
Janina Władysława Tomczyk
W bardzo bocznej gałęzi mojego drzewa jest nazwisko KOŁTUN, bo w Warszawie w dniu 9 września 1876 r w parafii Św, Aleksandra ślub brał Józef Galski syn Michała i Franciszki z Jadachowskich (wnuk mojego Jana Galskiego) z Józefą Kołtun panną przy rodzicach 17 lat mającą urodzoną w Warszawie córką Kacpra wyrobnika i Marianny zd. Piślak zamieszkałą we wsi Mokotowie pod Warszawą.
Nie mam innych informacji o tej rodzinie i pochodzeniu jej nazwiska.
Pozdrawiam
Janina Władysława Tomczyk
- Skrzypek_Wojciech

Dziękuje bardzo za informacje, niestety posiadam tylko dane co do Berdyczowa, wiec w tej chwili trudno powiązać Wasze dane z moimi.
Być może przyszłość przyniesie jakieś ciekawe informacje i uda się coś powiązać.
Pozdrawiam serdecznie.
Być może przyszłość przyniesie jakieś ciekawe informacje i uda się coś powiązać.
Pozdrawiam serdecznie.
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
-
Barbara_Kubcka

Re: Kołton ( Kołtun) - poszukuję informacji
jan_wyp pisze:Posiadam w swoim drzewie Kołtunów- wywodzą się ze wsi Miechowice, par. Brześć Kujawski na Kujawach.
Świadkiem na ślubie mojego pra...dziadka Jakuba Kołtona (notabene nazwisko to potem zapisywano już jako Kołtuński/a) był - jak wpisano w metryce ślubu - " Józef Kołton cioteczny brat Jakuba Kołtona, w Miechowicach zamieszkały".
Jakub urodził się w par.Dąbie Kuj.
Barbara Kubacka
-
bkrajewska
Re: Kołton ( Kołtun) - poszukuję informacji
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Znam potomków rodu Kołtun z Wołynia
Pozdrawiam
Bożena
Znam potomków rodu Kołtun z Wołynia
Pozdrawiam
Bożena