Kołton ( Kołtun) - poszukuję informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Skrzypek_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Skrzypek_Wojciech »

Temat: "Nazwisko Kołton ( Kołtun)"*

Poszukuję informacji dotyczących nazwiska Kołton ( Kołtun).
Maria Kołton urodzona 9-05-1878 w Berdyczowie córka Andrzeja i Marianny.
Żona Józefa Skrzypka.
Może ktos ma takie nazwisko w swoim drzewie.
Prawdopodobnie istnieje taka mozliwość że nazwisko zostało spolszczone z francuskiego,

* moderacja tematu [Sianin_1948]
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
jan_wyp

Sympatyk

Post autor: jan_wyp »

Posiadam w swoim drzewie Kołtunów- wywodzą się ze wsi Miechowice, par. Brześć Kujawski na Kujawach.
Pozdrawiam
Jan Wypijewski
Włocławek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

W bardzo bocznej gałęzi mojego drzewa jest nazwisko KOŁTUN, bo w Warszawie w dniu 9 września 1876 r w parafii Św, Aleksandra ślub brał Józef Galski syn Michała i Franciszki z Jadachowskich (wnuk mojego Jana Galskiego) z Józefą Kołtun panną przy rodzicach 17 lat mającą urodzoną w Warszawie córką Kacpra wyrobnika i Marianny zd. Piślak zamieszkałą we wsi Mokotowie pod Warszawą.
Nie mam innych informacji o tej rodzinie i pochodzeniu jej nazwiska.

Pozdrawiam
Janina Władysława Tomczyk
Awatar użytkownika
Skrzypek_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Skrzypek_Wojciech »

Dziękuje bardzo za informacje, niestety posiadam tylko dane co do Berdyczowa, wiec w tej chwili trudno powiązać Wasze dane z moimi.
Być może przyszłość przyniesie jakieś ciekawe informacje i uda się coś powiązać.
Pozdrawiam serdecznie.
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
Joginka

Sympatyk

Post autor: Joginka »

Moja mama z domu ma nazwisko Kołtun. Jej ojciec to Jan Kołtun, a dziadek ze strony ojca prawdopodobnie Stanisław Kołtun. Rodzina wywodzi się z okolic Aleksandrowa Kujawskiego i Gniewkowa.
Ania :)
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Nazwisko Kołtun (Kołton, Kułton) pochodzi raczej od kołtuna z włosów, który był bardzo "popularny " w dawnej Polsce . Dlatego to nazwisko występuje w całej Polsce. Razem te 3 wersje ok. 4 tys. osób. Z Francją nie bardzo widzę związki.

Pozdrawiam
Janusz
Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Re: Kołton ( Kołtun) - poszukuję informacji

Post autor: Barbara_Kubcka »

jan_wyp pisze:Posiadam w swoim drzewie Kołtunów- wywodzą się ze wsi Miechowice, par. Brześć Kujawski na Kujawach.

Świadkiem na ślubie mojego pra...dziadka Jakuba Kołtona (notabene nazwisko to potem zapisywano już jako Kołtuński/a) był - jak wpisano w metryce ślubu - " Józef Kołton cioteczny brat Jakuba Kołtona, w Miechowicach zamieszkały".
Jakub urodził się w par.Dąbie Kuj.
Barbara Kubacka
bkrajewska
Legenda

Re: Kołton ( Kołtun) - poszukuję informacji

Post autor: bkrajewska »

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Znam potomków rodu Kołtun z Wołynia

Pozdrawiam
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”