Poszukuję rodziców Stefan/Szczepan Mierzejewski v Rak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bosper

Post autor: bosper »

Dzień dobry,

jako że od niedawna zajmuję się odszukiwaniem przodków, chciałbym prosić o informację na temat rodziców Stefana/Szczepana Mierzejewski v Rak. Z tego co wiem mieszkał on we wsi Bogusławice w parafii Wolbórz i zmarł ok. 1811 roku.

Co jest dodatkowo bardzo interesujące to fakt, że w niektórych źródłach figuruje ta osoba pod nazwiskiem Rak.

Dziękuję za pomoc :)
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

W czasach tworzenia się nazwiska chłopskiego były czasem różne zawołania danej osoby . to nic takiego dziwnego . Bywało tak że ksiądz zapisywał dzieci tych samych rodziców raz pod jednym a raz pod drugim nazwiskiem ta jak podawał ojciec. Proszę poczytać sobie o tworzeniu się nazwisk chłopskich , wyszukać w Google. W 1771 r śl. Szczepana Rak i Katarzyny Smalec ale nie ma imion rodziców.bo w tych latach zapisywano tylko młodych.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=721113
11.02.1771 Żywocin
Irena
bosper

W przypadku Szczepana i jego dzieci oraz jego rodzeństwo wszyscy mieli jakby dwa nazwiska tj. Rak i Mierzejewski, więc nie dotyczy to tylko jego samego.

Zastanawia mnie to również z tego powodu, gdyż moja babcia wspomina, że w tradycji ustnej istnieje niejaka historia, że rodzina ta przywędrowała spod Warszawy do Bogusławic i należała do szlachty. Ma to sens patrząc na to skąd nazwisko Mierzejewski się wywodzi, ale Rak niestety tutaj trochę nie pasuje :(
Irena_Skuła

Sympatyk

A jaki masz wywód nazwiska Mierzejewski , bo Raka masz od 1771 r .
Nie obrażając nikogo takie historie o pochodzeniu szlacheckim są w wielu rodzinach.
Całe lata temu , będąc w Archiwum Diecezjalnym spotkałam starszego pana , który przyjechał z daleka bo nie mógł się doczekać na zamówiony akt (nie było jeszcze wtedy wiele w Internecie). Akt którego szukał był po rosyjsku i prosił o pomoc w odczytaniu. Gdy usłyszał "Stawił się parobek ( tu imię i nazwisko ) zawołał - to pomyłka , to chyba nie ten akt bo ja pisze książkę dla rodziny o pochodzeniu szlacheckim. Autentycznie był rozczarowany
A tu masz - 1782 r rodzi się Józefa Rak córka Stefana i Katarzyny Smalec , ślub ma w 1804 r jako Józefa Rak a umiera w 1813 r jako Józefa Olejnik - już z Mierzejewskich córka Stefana i Katarzyny. Czyli nazwisko zostało zmienione później i już wszyscy są Mierzejewscy a nie Rak vel Mierzejewscy. W 1813 śl. ma Andrzej Rak ale dzieci rodzą się już Mierzejewscy
Irena
bosper

Z tego co znalazłem nazwisko Mierzejewski używane od połowy XV wieku, zostało utworzone od nazwy miejscowości Mierzejewo, gmina Rzekuń powiat Ostrołęka.

I jeżeli chodzi o poszukiwanie przodków to właśnie na Szczepanie utknęły moje poszukiwania, bo niestety nie rozumiem tego przejścia od Rak do Mierzejewski i zastanawia mnie to właśnie czy nie nastąpiło wtedy to wspomniane przez babcie "przywędrowanie" spod Warszawy.

Co do tego co napisała Pani o Józefie to zgadza się, po Szczepanie wszyscy mają już nazwiska tylko Mierzejewscy, łącznie z moją babcią.

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Rodziny (drobno)szlacheckie zamieszkałe w zaściankach i wsiach szlacheckich posiadały obok nazwiska swoje przydomki. Zdarzało się, że w księgach metrykalnych zamiast nazwiska zapisany został przydomek.
W celu weryfikacji rodzinnej legendy na początek należałoby sprawdzić, czy Mierzejewscy posługiwali się przydomkiem Rak.
Irena_Skuła, praca danej osoby w charakterze parobka w XIX wieku nie wyklucza szlacheckiego pochodzenia. Znane są takie metryki.
Irena_Skuła

Sympatyk

W akcie ślubu Stefana i Katarzyny Smalec jest Lab. a nie Ur.. Jeśli chodzi o przydomki to zapisywano Ur. - imię i nazwisko i dicti czyli zwany i tu zawołanie .
Irena
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Irena_Skuła pisze:W akcie ślubu Stefana i Katarzyny Smalec jest Lab. a nie Ur.. Jeśli chodzi o przydomki to zapisywano Ur. - imię i nazwisko i dicti czyli zwany i tu zawołanie .
Irena
Lab. a nie Ur.?
O ile zapisywano w jednym języku, to raczej: "Lab. vs Nob." ewentualnie "Pr. (Prac. ?) vs Ur."
Ale to zestawienie Lab. vs Ur. jest też możliwe, bo zapisy i w jednej parafii, w jednej księdze, ba - nawet przez jedną osobę robione, potrafią być przeróżne. Nawet jeden akt mógł być zapisany mieszanką np. polsko-łacińską, więc uogólnione stwierdzenia, że "Jeśli chodzi o przydomki to zapisywano Ur. - imię i nazwisko i dicti czyli zwany i tu zawołanie" nie mają niestety większego umocowania w faktach, bo chcąc generalizować, trzeba byłoby napisać: "zapisywano różnie" :) oczywiście mam na myśli księgi metrykalne, nie ASC XIX i XX wieczne.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Irena_Skuła pisze:W akcie ślubu Stefana i Katarzyny Smalec jest Lab. a nie Ur.. Jeśli chodzi o przydomki to zapisywano Ur. - imię i nazwisko i dicti czyli zwany i tu zawołanie .
Irena
Absolutnie Irena ma rację. Jeśli w XVIII wieku zapisywano lab (czyli laborosus) to nie ma mowy o szlacheckim pochodzeniu i przydomkach.
Nazwiska były tworzone i przyjmowane z różnych powodów i napisano na tym forum wiele wyjaśnień, które można sobie przeczytać.
Nazwisko Mierzejewski faktycznie łączy się także ze szlachecką rodziną spod Ostrołęki, ale to absolutnie nie świadczy o możliwości automatycznego przyjęcia iż ten Rak pochodził z tej rodziny Mierzejewskich. To bardzo błędne założenie. Akurat rodziną Mierzejewskich spod Ostrołęki z XVIII wieku interesowałam się w związku z pochodzeniem Kaczyńskich z nimi skoligaconych i nigdzie nie było mowy o przydomku Rak. Lepiej nie tworzyć błędnej legendy.
Mój przodek Grzegorz Janusz używał tego nazwiska w XVIII wieku i zapisywany był jako laborosus, ale na samym początku XIX wieku zmienił na Janiszewski, a jego synowie i on zostali rzemieślnikami z określeniem famatus. Widocznie uznali, że nowe nazwisko brzmi bardziej szlachetnie i tak już zostało. Nie mam jednak jakichkolwiek powiązań z Janiszewskimi szlacheckiego pochodzenia, a tych jest sporo i posługiwali się co najmniej kilkoma herbami.
Niestety na skutek zmiany nazwiska i miejsca zamieszkania nie znam przodków mojego Grzegorza Janusza vel Janiszewskiego mimo, iż w jego akcie zgonu syn podał imiona rodziców zmarłego.
Bogusławice i Wolbórz są po sąsiedzku z parafią Ujazd i Chorzęcin więc tam lepiej poszukać rodzin Rak i Smolec, bo takie nazwiska w Ujeździe występowały, a nazwisko Mierzejewski także w Ujeździe i Tomaszowie Mazowieckim.

Pozdrawiam
Janka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”