Kowalski czy Żmijewski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Kowalski czy Żmijewski

Post autor: Banaś_Robert »

W czasie moich poszukiwań trafił mi się problem dotyczący zmiany nazwiska z Kowalskiego na Żmijewskiego. Do tej pory nie udało mi sie rozwiązać tej zagadki. Opisałem to w swoim opracowaniu:
https://sites.google.com/view/rodzina-b ... /żmijewscy
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tej zagadki
Robert
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Kowalski czy Żmijewski

Post autor: Janiszewska_Janka »

Dzień dobry,

Przeczytałam uważnie to opracowanie i załączone skany ( w opracowaniu są błędy w datach).
Kluczowym dla wyjaśnienia pojawienia się nazwiska Żmijewski jest akt małżeństwa z 04.03.1821 r między urodzonymi Pawłem Długołęckim i Anną Kowalską, którzy pracowali jako służący u urodzonego Franciszka Długołęckiego, czyli wuja Pawła. Był on nieślubnym synem Doroty Długołęckiej rodzonej siostry Franciszka i występował jako świadek przy zgłaszaniu narodzin Józefa, nieślubnego syna Anny. Gdy dziecko miało 5 lat nastąpił ślub tej pary, ale nie zgłosił przy nim uznania ojcostwa tego dziecka jak to bywało w zwyczaju. Także ślub odbył się dopiero po 5 latach więc były jakieś przeszkody.
Trzeba sprawdzić czas zgonu rodziców Anny oraz panieńskie nazwisko jej matki, bo to mogą być bardzo ważne informacje.
Jednym ze świadków na ślubie Pawła i Anny był Andrzej Żmijewski mający wówczas lat 30, także urodzony, właściciel części majątku, sąsiad biorących ślub. To młody człowiek i mógł być faktycznym ojcem Józefa, ale może miał już żonę.
Trzeba zainteresować się jego osobą od urodzenia przez całe życie do śmierci, bo to nazwisko Żmijewski nie było wzięte z sufitu.
Jakoś nic nie widzę o Kowalskich w tym opracowaniu, a Kowalscy mogli być rodziną skoligaconą i dlatego Anna została przyjęta na służbę w Długołęce.
Konieczne jest dogłębne zbadanie zależności majątkowych i spadkowych, bo one mogły być przyczyną tej zmiany nazwiska i nie byłoby w tym nic dziwnego.

Pozdrawiam
Janka
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Kowalski czy Żmijewski

Witam,

Zainteresowałam się rodziną Anny Kowalskiej i była tam ciekawa sytuacja rodzinna, bo także jej starsza siostra Rozalia Kowalska urodziła w domu Kazimierza Długołęckiego jako panna syna Bernarda w dniu 20.08.1814 r, a w dniu 09.10.1814 r wzięła ślub z urodzonym Mikołajem Kalinowskim.
Także brat Anny, Wawrzyniec Kowalski poślubił urodzoną Zuzannę Kalinowską z parafii Pałuk w dniu 11.11.1821 r.
Wygląda na to, że po śmierci Marcina Kowalskiego krawca u Żyda arendarza ze wsi Grabowo Giesie w parafii Zielona w dniu 12.09.1815 r rodzina zamieszkała w parafii Pałuki. Co ciekawe, w tym akcie zgonu podano inne nazwisko rodowe pozostałej wdowy Petroneli z Gadomskich, a faktyczne było Kownacka z aktu ich ślubu.
Tu akt ślubu rodziców Rozalii, Anny, Wawrzyńca i Antoniego, czyli Marcina Kowalskiego kawalera, krawca z wsi Grabowo Wielkie w parafii Zielona i Petroneli Kownackiej panny z Kownat:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=600277
Świadkami na tym ślubie byli Antoni i Jan Milewscy także z parafii Zielona.
Możemy także odszukać akty narodzin i chrztów dzieci Marcina i Petroneli Kowalskich, np Rozalia Kowalska urodziła się 07.05.1792 w Kownatach par. Czernice Borowe.
Tu ślub Jana Kowalskiego, syna Wawrzyńca, rodzonego brata Anny z Kowalskich Długołęckiej z Konstancją Żmijewską, córką Andrzeja i Wilgoferty z Milewskich:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 529&y=1026
Można przypuszczać że ze zmianą nazwiska mogły wiązać się sprawy majątkowe, spadkowe po szlacheckich przodkach.

Pozdrawiam
Janka
Romeczka

Sympatyk

Kowalski czy Żmijewski

Post autor: Romeczka »

Witam,
super wnioskowanie ! Jezeli pojawiaja sie te nazwiska w zapisach to mozna jakies wnioski/ poszukiwania
kontynuowac . W mojej litewskiej rodzinie mam tez dwa przypadki zmian nazwiska ale te sa naprawde
wziete z sufitu.

Pozdrawiam Romeczka.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Re: Kowalski czy Żmijewski

Romeczka pisze:Witam,
super wnioskowanie ! Jezeli pojawiaja sie te nazwiska w zapisach to mozna jakies wnioski/ poszukiwania
kontynuowac . W mojej litewskiej rodzinie mam tez dwa przypadki zmian nazwiska ale te sa naprawde
wziete z sufitu.

Pozdrawiam Romeczka.
Rozumiem sytuację. Mam podobną zagadkę przyjęcia nazwiska Janiszewski przez mojego 3xpradziadka Grzegorza Janusza po śmierci jego pierwszej żony Agnieszki z Ziętarskich i ponownym ślubie w 1804 roku z wdową Marianną z Malinowskich Dolacińską. Głowię się nad tym od 10 lat i nie znajduję logicznej przyczyny przyjęcia akurat tego nazwiska.
W dodatku raz ksiądz zapisując zgon jego 7 letniego synka w 1793 roku użył nazwiska Januszewicz i byłoby bardziej z pierwotnym brzmieniem związane.
Mimo poszukiwań w miejscach, w których moja rodzina mieszkała, nie odnalazłam wszystkich miejsc narodzin dzieci tej pary i nie znalazłam uzasadnienia do przyjęcia akurat tego nazwiska Janiszewski.
Czasami dla nas jest coś zagadkowe w życiu naszych przodków i musimy pogodzić się z tym, iż tego nie odgadniemy...

Pozdrawiam
Janka
Romeczka

Sympatyk

Post autor: Romeczka »

Hi,
Januszewski - Janusz- Janiszewski wszystko brzmi podobnie i mozna chyba wyjsc z zalozenia ze
urzednik/ ksiadz tak zrozumial/ uslyszal , ale w mojej rodzinie bylo Liksza = Misiewicz oraz
Trumpakais = Dungiewicz i gdzie tu podobienstwo ? 😄

Pozdrawiam Romeczka
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Romeczka pisze:Hi,
Januszewski - Janusz- Janiszewski wszystko brzmi podobnie i mozna chyba wyjsc z zalozenia ze
urzednik/ ksiadz tak zrozumial/ uslyszal , ale w mojej rodzinie bylo Liksza = Misiewicz oraz
Trumpakais = Dungiewicz i gdzie tu podobienstwo ? 😄

Pozdrawiam Romeczka
Tak, brzmi podobnie, ale to mój Grzegorz dla siebie i dzieci wybrał tę wersję nazwiska świadomie, a nie ksiądz lub urzędnik. Wygląda mi na świadome "uszlachcenie" nazwiska z powodu uzyskania przez najstarszego syna papierów mistrzowskich na szewca oraz jego wyboru do rady miasteczka.
Roch, najstarszy syn mojego pra... miał duże ambicje i najstarszego syna urodzonego w 1809 roku wykształcił na zegarmistrza ok 1830 roku, który umiał czytać i pięknie pisać oraz ożenił się po śmierci rodziców z ubogą szlachcianką.
Faktycznie na pierwszy rzut oka nie widać podobieństwa między litewskimi i polskimi nazwiskami, ale wygląda na to, że wybrano do dalszego używania polskiej wersji tych nazwisk ( nie znam litewskiego), albo jakieś znane im polskie nazwiska. Sądzę, że podstawą zmiany nazwisk była chęć odejścia od tego litewskiego zapisu i posługiwania się polskimi nazwiskami.

Pozdrawiam
Janka

ps. przepraszam za odejście o problemu nazwisk Kowalski lub Żmijewski, ale autor postu milczy, a Romeczka podniosła swój problem, który próbuję wytłumaczyć.

Znalazłam słownik litewskich nazwisk autorstwa Justyny B.Walkowiak
https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstre ... 414411.pdf
gdzie jest etymologia nazwiska Trumpakais i oznacza po litewsku człowieka z krótkimi nogami. Nazwiska Liksza nie wymieniono w tej bardzo ciekawej pracy, ale możemy wykluczyć pochodzenie nowych nazwisk polskich jako pochodnych wersji litewskiej.
Szukała bym w tej sytuacji występowania takich nazwisk w rodzinie pozostającej na terenie Polski. Może na kimś się wzorowali?
Michał_Trzpiot

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Trzpiot »

Być może Żmijewski to nazwisko ojca Józefa. Mam podobny przypadek w swoim drzewie, kiedy mój przodek rodzi się jako nieślubny syn panny, a później w akcie ślubu jest już pisany z podwójnym nazwiskiem i podany jest ojciec.
Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Banaś_Robert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Banaś_Robert »

Dziękuję za podpowiedzi. Będę dalej drążył temat :)
Nazwiska, których szukam: Banaś, Krasnowski, Ankiewicz, Bileński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”