Nazwisko: Jamiołkowscy

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Na pewno warto przejrzeć, bo np informacja "Św. Aleksandra 1792 i wcześniej" to duży ??
założyłem temat żeby Jamiołkowskim nie mieszać ;)
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 6194.phtml
jamiolkowski_jerzy pisze:Jeśli Mazowsze tym bardziej mnie interesuje. Czekam na skany
link z googledrive wyslany na adres który podałeś w pw.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
ROMAN_B

Sympatyk

Janusz Kajetan Jamiołkowski - Strękowa Góra.

Post autor: ROMAN_B »

Jerzy, dobry wieczór.

Może poniższe informacje jakoś Ci się przydadzą?

Jacek Komuda, polski pisarz i historyk. Autor powieści i opowiadań historycznych osadzonych głównie w realiach Polski szlacheckiej, których głównym bohaterem są zapomniane obyczaje, postacie i miejsca. Od jakiegoś czasu zajął się też XX wieczną historią Polski. Wydał 2 powieść pod tytułem Hubal i Westerplatte. W roku 2020 ukazała się jego książka pod tytułem Wizna. Autor w tej powieści opisuje heroiczną obronę odcinka Wizna we wrześniu 1939 roku. Walki pod Wizną nazywane są też Polskimi Termopilami. Tradycyjnie mianem polskich Termopil określa się następujące starcia: Bitwa pod Hodowem, Bitwa pod Węgrowem, Bitwa pod Zadwórzem, Bitwa pod Dytiatynem i Obrona Wizny.
Obrona Wizny (7–10 września 1939 r.) – bitwa stoczona w trakcie wojny obronnej 1939 r. Przeciw 42 200 żołnierzom niemieckim walczyło 720 Polaków pod dowództwem kpt. Władysława Raginisa. Niemcy dysponowali 350 czołgami, 657 moździerzami, działami i granatnikami, mieli też wsparcie powietrzne 600 samolotów Luftwaffe – na jednego Polaka przypadło więc w przybliżeniu sześćdziesięciu Niemców. Tylko kilkudziesięciu polskich żołnierzy dostało się w niewolę niemiecką. Reszta zginęła walcząc do końca, dowódca dopełnił złożonej wcześniej przysięgi, że żywy nie odda bronionych pozycji. Po wyczerpaniu amunicji i wydaniu rozkazu kapitulacji ostatnim ocalałym podwładnym, sam pozostał na stanowisku dowodzenia i popełnił samobójstwo rozrywając się granatem wraz z bunkrem. Kapitan Władysław Raginis dowodził z bunkra znajdującego się na górze znanej Góra Strękowa.
Góra Strękowa i Strękowa Góra to dwie wsie, które położone nad Narwią, na granicy powiatu białostockiego, niedaleko Wizny, przy drodze prowadzącej do Łomży. Dzieli je od siebie odległość około 5 km. Góra Strękowa to także wzniesienie oznaczone na dawnych mapach wojskowych jako wzgórze 126. Na tym wzgórzu znajdował się bunkier kapitana Władysława Reginisa.

Jacek Komuda w swojej książce pt. Wizna umieścił też dość szeroki wątek dotyczący pana Janusza Kajetana Jamiołkowskiego i jego córki Leokadii. Jacek Komuda podaje, że Janusz Kajetan Jamiołkowski był dziedzicem i właścicielem dworu we wsi Strękowa Góra we wrześniu 1939 roku.

Nie wiem czy postać Janusza Kajetana Jamiołkowskiego, dziedzica i właściciela dworu we wsi Strękowa Góra, i jego córki Leokadii jest prawdziwa. Czy może te dwie postacie są fikcyjne, stworzone przez Jacka Komudę na potrzeby jego książki pt. Wizna. Można z jakimś prawdopodobieństwem przypuszczać, że Jacek Komuda posiadał jakieś informacje o szlacheckim rodzie Jamiołkowskich i wykorzystał je w swojej książce.

Napisałem te informacje, ponieważ w marcu 2020 roku przedstawiłem Ci dane dotyczące wsi Niebocząc, później zwaną Strękowo a jeszcze później Strękowa Góra. Przedstawiłem Ci też ewentualne powiązania właścicieli tej wsi z Jamiołkowskimi.

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
Jacek Komuda: Wizna; Wydawnictwo Fabryka Słów; Lublin – Warszawa 2020.

Strękowa Góra parafia Zawady.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Janusz Kajetan Jamiołkowski - Strękowa Góra.

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Dziękuje .Sprawa jest mi znana ale nie weryfikowałem prawdziwości personaliów właściciela (chyba raczej dworku a nie szumnie nazwanego dworu). Raczej prawdziwe. Jamiołkowscy zamieszkiwali parafię Wizna a jeszcze liczniej Zawady. Ewentualna weryfikacja wymagałaby na początek wizji lokalnej i przepytania miejscowych, a gdyby wersja nazwiska z książki się potwierdziła przystąpienia do poszukiwania w dokumentach Ja już robić tego nie będę, w epoce wszechwładnego RODO poszukiwanie wszystkich relatywnie współczesnych Jamiołkowskich nie leży w sferze moich zainteresowań.
ROMAN_B

Sympatyk

Paweł Jamiołkowski.

Post autor: ROMAN_B »

Jerzy, dobry wieczór.

Może zainteresujesz się informacjami o Pawle Jamiołkowskim? Może jest on Twoim krewnym? Może nie znasz tych danych?

W Republice Federalnej Niemiec, w Wolnym Kraju Saksonia, działa fundacja o nazwie Stiftung Sächsische Gedenkstätten. Fundacja ta między innymi zajmuje się upamiętnianiem ofiar dyktatury narodowosocjalistycznej [ hitlerowskiej ] i komunistycznej w rosyjskiej strefie okupacyjnej i w byłej Niemieckiej Republice Demokratycznej. Tworzy i chroni historyczne miejsca brutalnych zbrodni jako miejsca edukacji historyczno – politycznej w Saksonii. Link do głównej strony fundacji [ strona w języku niemieckim, jest też opcja w języku angielskim ]:
https://www.stsg.de/cms/herzlich-willkommen

Fundacja ta prowadzi Centrum Dokumentacji w Dreźnie [ Dokumentationsstelle Dresden ], które jako instytucja naukowo – badawcza gromadzi, bada i udostępnia wyniki swojej pracy. Na stronie głównej fundacji znajduje się dział o nazwie Dokumentationsstelle, w którym są wszelkie informacje o tym centrum. Ta podstrona jest w języku niemieckim. Opcjonalnie jest też wersja w języku angielskim i języku rosyjskim.
https://www.stsg.de/cms/dokstelle/startseite
W dziale tym znajdziesz wiele baz danych.

Wersja w języku rosyjskim:
ЦЕНТР ДОКУМЕНТАЦИИ ДРЕЗДЕН
https://ru.stsg.de/cms/dokstelle/conten ... umentatsii
Po lewej stronie znajduje się panel z zakładkami.
Zakładka o nazwie: Граждане СССР [ Obywatele ZSRR ]. Baza danych obywateli byłego ZSRR. Od 01.01.2017 Drezdeńskie Centrum Dokumentacji wystawia świadectwa pojmanych żołnierzy Armii Czerwonej, a także osób cywilnych przebywających w obozach lub pochowanych na terenie IV Okręgu Wojskowego, który dziś odpowiada terytorium Wolnego Państwa Saksonia. We wspomnianej zakładce znajduje się podzakładka Военнопленные [ jeńcy wojenni ] a w niej podzakladka База даннх военнопленные [ Baza danych jeńców wojennych ]. Po wejściu w tą podzakładkę ukaże się spis osób ułożonych według alfabetu rosyjskiego w tabeli. Po wpisaniu w okno wyszukiwarki nazwiska Ямиолковский ukaże się rekord dotyczący osoby o danych personalnych:
Фамилия: Ямиолковский [ nazwisko Jamiołkowski ]
Отчество: Степан [ imię ojca Stefan ]
Дата рождения: 20.10.1927 [ data urodzenia 20.10.1927 ]
https://ru.stsg.de/cms/node/11118?suchw ... 0%B8%D0%B8
Na końcu listwy znajduje się przycisk oznaczony symbolem +. Po jego naciśnięciu pokaże się okno z całymi danymi. Uzupełnię tylko brakujące dane:
Дата смерти: 31.12.1941 [ data śmierci 31.12.1941 ]
Место рoждения: Коканд [ miejsce urodzenia Kokand ]
Национальность: поляк [ narodowość - Polak ]
Идентификатор: 24602 [ identyfikator 24602 ]

W każdej wersji językowej znajduje się formularz za pomocą, którego można się zwrócić do fundacji o udostępnienie informacji o konkretnej osobie:
Wersja językowa rosyjska:
https://ru.stsg.de/cms/sites/default/fi ... n_russ.pdf
Wersja językowa angielska:
https://en.stsg.de/cms/sites/default/fi ... on_eng.pdf
Wersja językowa niemiecka:
https://www.stsg.de/cms/sites/default/f ... skunft.pdf

Jamiołkowski Paweł, syn Stefana, urodzony w dniu 20.10.1927 roku w mieście Kokand, zmarły w dniu 31.12.1941 roku.

Kokand, po rosyjsku Коканд, po uzbecku Qo'qon / Қўқon. Miasto, które obecnie znajduje się w regionie Fergana w Uzbekistanie .

Pozdrawiam – Roman.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Paweł Jamiołkowski.

Post autor: Irena_Powiśle »

Pozdrawiam,
Irena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Paweł Jamiołkowski.

Dziękuję.
Wielostronne źródła to jednak potęga
Wpis Romana był zaledwie zajawką która bym raczej zignorował Wedle niemieckiego źródła jakiś Paweł syn Stefana trafił do niemieckiego obozu gdzie zginał. Paweł to na pewno nie żadna moja rodzina . Najbardziej intrygowało tajemnicze miejsce urodzenia Uzbekistan dolina Fergany ale nie na tyle abym uruchamiał kolejne rosyjskie archiwum.
Wpis Ireny moja ciekawość zdecydowanie spotęgował . Konstanty urodzony tez w Uzbekistanie, niewątpliwy brat na dodatek oficer z mnóstwem informacji o służbie to już baza wyjściowa do zbadania losów tej uzbeckiej rodziny Jamiołkowskich.
W jaki sposób jakiś Stefan Jamiołkowski trafił do Uzbekistanu. Do Astrachańskiego dochodzi kolejne archiwum uzbeckie. Tam jeszcze nas nie było. Ale czy uzbeckie archiwum ? a może jako ze to bywsza republika szukać trzeba w rosyjskich źródłach
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

może przyda się wzmianka o Adamie Tomaszu Jamiołkowskim, synu Michała i Leokadii z Kowalskich, urzędniku bankowym.
Zmarł w wieku 60 lat w dniu 4 grudnia 1918 roku w zakładzie w Drewnicy. Pozostawił żonę - Paulinę z Lubowidzkich.

Źródło: Akt zgonu nr 343/1918, parafia św. Izydora w Markach

Więcej o zakładzie w Drewnicy:
https://dawny.pl/zaklad-w-drewnicy/

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Pani Aneto dziękuję. Na przeglądanie parafii w Markach zabrakło mi -jak widać - wyobraźni. Znałem tylko rok jego zgonu, teraz obraz jest pełniejszy. Ciekawe byłyby same okoliczności (choroby bo biedny nie był) w jakich do Drewnicy trafił, zważywszy , że z Pauliną (w akcie ślubu Makowska ) ożenił się niecałe dwa lata wcześniej, bo w 1917 roku
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =227&y=587
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Panie Jerzy,

do Drewnicy trafiały osoby z całej Polski - jak czytam indeksowane akta - o różnym statusie społecznym. Widocznie zakład ten cieszył się dobrą opinią.
Odnośnie Pauliny, to w podlinkowanym przez Pana akcie nazwisko jest zgodne - była z domu Lubowidzka.

Pozdrawiam
Aneta
geneawdziek

Sympatyk

Post autor: geneawdziek »

Dzień dobry,

W francuskiej bazie zgonów po 1970 roku widnieją Jamiołkowscy:

Nazwisko: JAMIOLKOWSKA
Imiona: ALEKSAMDRA KAROLINA
Data urodzenia: 05/03/1926
Miejsce urodzenia: 99122 VARSOVIE
Kraj urodzenia: POLOGNE
Data zgonu: 02/04/1997
Wiek zgonu: 71 ans
Miejsce zgonu: 75114 PARIS-14
Kraj zgonu: FRANCE
Num. aktu: 780

Nom : JAMIOLKOWSKI
Prenoms : BOLESLAW BRONISLAW
Naissance : 08/08/1926
Lieu naissance : 99122 WARSZAWA
Pays naiss : POLOGNE
Deces : 25/02/1999
Lieu deces : 59646 WASQUEHAL
Pays deces : FRANCE
Num. acte : 50

Pozdrawiam
Ryszard
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Dziękuję . Bolesław Bronisław to prawie na pewno żołnierz powstania warszawskiego syn Wacława i Wandy który po powstaniu trafił do niemieckiego obozu i został we Francji. Identyfikację Aleksandry Karoliny niestety uniemożliwia kretyńskie RODO.
geneawdziek

Sympatyk

Do obojga merostw wysłałem prośby o wydanie aktów zgonu. Odezwę się kiedy otrzymam odpowiedzi.

Pozdrawiam
Ryszard
geneawdziek

Sympatyk

Dzień dobry,

Dostałem pierwszy akt zgonu.

Zmarła w Paryżu XIV 02.04.1997 r. Aleksandra Karolina Jamiołkowska, urodzona 05.03.1926 r. w Warszawie córka zmarłych Jana Antoniego i Jadwigi Aleksandry z Pajączkowskich.

Była rozwiedziona z Michałem Gromyszem (ur. 19.08.1912 r. w Łyniewie, zm. 03.0.2002 r. w Valenciennes).

Pozdrawiam
Ryszard
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Wielkie dzięki. Aleksandra z powodu RODO była dla mnie niebytem . Dzięki Pana pomocy dołączyła do kilkunastopokoleniowego drzewa Jamiołkowskich kowalaków
geneawdziek

Sympatyk

Dzień dobry,

Dziś dostałem drugi akt zgonu potwierdzający, że Bolesław Bronisław urodzony 08.08.1926 r w Warszawie i zmarły 25.02.1999 r w miejscowości Wasquehal to syn Wacława i Zofii Wandy Bigoszewskiej. Był żonaty z Adrienne Emma Verheylesonne (ur. 17.08.1931 r w Boezinge w Belgii - zm. 30.08.2021 r w Roubaix we Francji).
Przesyłam link do zdjęcia grobu sprzed kilku lat:
https://www.geneanet.org/cimetieres/vie ... 2BBoleslaw
(można zmniejszyć/powiększyć zdjęcie dolnym paskiem (-+).

Pozdrawiam
Ryszard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”