Gdzie szukać aktów ślubów po 1911 roku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

daniela_d

Sympatyk

Gdzie szukać aktów ślubów po 1911 roku

Post autor: daniela_d »

Dzień dobry,
poszukuję aktu ślubu moich dziadków Władysławy Strzeszewskiej i Piotra Sarby. Ślub był w 1915 (1914) roku w Kościele w Babicach. Przy okazji chciałabym odnaleźć akty urodzin ich dzieci. Niestety dane w wyszukiwarce genealogii kończą się na 1911 roku. Gdzie można szukać dalej?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam
Daniela
Micko

Sympatyk

Post autor: Micko »

Dobry wieczór.

Czy o chodzi o parafię:
1) św. Anny w Babicach gm. Nędza,
2) Trójcy Świętej w Babicach nad Sanem,
3) Wszystkich Świętych w Babicach – powiat chrzanowski,
czy może jeszcze jakąś inną parafię w innych Babicach?
Pozdrawiam
Michał
daniela_d

Sympatyk

Micko pisze:Dobry wieczór.

Czy o chodzi o parafię:
1) św. Anny w Babicach gm. Nędza,
2) Trójcy Świętej w Babicach nad Sanem,
3) Wszystkich Świętych w Babicach – powiat chrzanowski,
czy może jeszcze jakąś inną parafię w innych Babicach?
To jest parafia pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Babicach Starych (kiedyś było tylko Babice)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1. Chyba nie do końca
* "wyszukiwarka genealogii" - ?
** Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny to kościół, parafia zaś pw Św. Kunegundy
2. Generalnie - jeśli "podstawowe wyszukiwarki" nie naprowadzają, to z okresu "dość młodego" - kontakt z USC, szczególnie jeśli chodzi o własnych przodków to ścieżka domyślna. I wtedy dopisz informację, podziel się wiedzą:) (także o planowanych terminach przekazania)
i APem, który powinien przejąć, a ma nadzór nad USC (więc i wiedzę co jest, ew. zna plany przejmowania, wpisania na stan etc)

w AAW jest takie coś (do znalezienia w wyszukiwarce)
DP/M.I.818
Wykaz ksiąg B. Urzędu Stanu Cywilnego pierwopisy i wtóropisy urodzonych, zaślubionych i zmarłych od roku 1808 – 1950 rzym. Kat. Par. św. Kunegundy w Babicach
co może pomóc w przypadku wątpliwości co się zachowało i np zostało zabrane do USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
daniela_d

Sympatyk

serdeczne dzięki, będę szukać
Pozdrawiam
Daniela
daniela_d

Sympatyk

Od 1911 roku w bazie genetyka.genealodzy.pl brak jest informacji o urodzeniach, ślubach i zgonach w parafii w Babicach Starych.
Próbowałam szukać a AP w Warszawie, jednak okazało się, że księgi ze Starych Babic przechowywane są w AP w Grodzisku Mazowieckim.
Jednakże tam okazało się, że z powodu zaniedbań, do tej pory nie dotarły do nich jeszcze księgi z lat 1911-1921 i są jeszcze w USC w Babicach Starych. na szczęście tam miła pani, pomimo nie znajomości języka rosyjskiego,
szybko odnalazła mi szukane akta i w ciągu jednego dnia otrzymałam ich kserokopię.
Zatem bardzo serdecznie dziękuję za podpowiedź.
Przy okazji dowiedziałam się, że księgi są obecnie sprawdzane czy akta nie dotyczą przypadkiem jeszcze żyjących osób. Po tym zostaną przygotowane do wysłania do fumigacji, a następnie przesłane do AP w Grodzisku. To wszystko na pewno jeszcze trochę potrwa. Zatem przez ten czas informacje z niech będą całkowicie niedostępne, do czasu ich opracowania i digitalizacji.

Przy okazji chciałabym też wyrazić moją wdzięczność Towarzystwu Genealogicznemu za
stworzenie tak obszernej i wielowątkowej internetowej bazy informacyjnej, która pozwoliła mi na poszerzenie zarówno mojej wiedzy ogólnej jak i na konkretne tematy.
Jeszcze raz bardzo dziękuję,
Pozdrawiam serdecznie
Daniela Derewnicka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”