Poszukuję aktu zgonu Teofla Burasa - Stanisławice k.Kozienic
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Serotoninka

Nie mogę sobie poradzić, może jakieś podpowiedzi?
Teofil urodził się w roku 1844. Pierwszy ślub z Agnieszką Starzyk wziął w 1862 roku. Z tego małżeństwa urodziło się wiele dzieci, wszystko toczyło się w Stanisławicach.
Agnieszka zmarła 16 lipca 1882. W akcie zgonu wskazano pozostawionych członków rodziny – męża Teofila i dzieci: zamężną już Mariannę Śmietankę, 12-letnią Katarzynę, 7-letniego Franciszka, 4-letniego Adama i 2-letnią Józefę.
Potem Teofil 16 września 1882 roku ponownie się ożenił - z Anną Wolszczak i były kolejne dzieci, są ich akty urodzin. Ostatnie narodziny odnotowałam w 1909 roku. Jeszcze w roku 1911 Teofil był obecny w Stanisławicach, zgłaszał wówczas śmierć swojej córki Zofii. Miał wówczas 67 lat.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
I potem jak kamień w wodę. Nie mogę nijak trafić na akt jego zgonu, mimo iż są dostępne... Szukałam rok po roku aż do roku 1944 i nic... Może ktoś będzie umiał pomóc?
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Teofil urodził się w roku 1844. Pierwszy ślub z Agnieszką Starzyk wziął w 1862 roku. Z tego małżeństwa urodziło się wiele dzieci, wszystko toczyło się w Stanisławicach.
Agnieszka zmarła 16 lipca 1882. W akcie zgonu wskazano pozostawionych członków rodziny – męża Teofila i dzieci: zamężną już Mariannę Śmietankę, 12-letnią Katarzynę, 7-letniego Franciszka, 4-letniego Adama i 2-letnią Józefę.
Potem Teofil 16 września 1882 roku ponownie się ożenił - z Anną Wolszczak i były kolejne dzieci, są ich akty urodzin. Ostatnie narodziny odnotowałam w 1909 roku. Jeszcze w roku 1911 Teofil był obecny w Stanisławicach, zgłaszał wówczas śmierć swojej córki Zofii. Miał wówczas 67 lat.
I potem jak kamień w wodę. Nie mogę nijak trafić na akt jego zgonu, mimo iż są dostępne... Szukałam rok po roku aż do roku 1944 i nic... Może ktoś będzie umiał pomóc?
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
-
Serotoninka

Nikt, nic? Uwiera mnie bardzo ten brak w danych...
Pozdrawiam
Ola Wilkoszewska
Pozdrawiam
Ola Wilkoszewska
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 21 times
Na familysearch:
Antonina Buras ur. 15.10.1899r.Stanislawice par.Kozienice
rodz.Teofil Buras lat 50,Anna Wolszczak lat 40
skan 256
Z Aktu Zgonu córki,wynika ,że Teofil żył w 1913r.
03.07.1913r.w Żyrowie par.Prażmów zmarła Marianna Śmietanka lat 50,
córka Teofila i zmarłej jego żony Agnieszki urodzonej Stażyk
małżonków Buros
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,149386,6
Antonina Buras ur. 15.10.1899r.Stanislawice par.Kozienice
rodz.Teofil Buras lat 50,Anna Wolszczak lat 40
skan 256
Z Aktu Zgonu córki,wynika ,że Teofil żył w 1913r.
03.07.1913r.w Żyrowie par.Prażmów zmarła Marianna Śmietanka lat 50,
córka Teofila i zmarłej jego żony Agnieszki urodzonej Stażyk
małżonków Buros
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,149386,6
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Serotoninka

Tak, tych dzieci tam było trochę. Wiele zmarło. Wsrod tych ktore dozyły dorosłości ja wiem na pewno o Adamie, Katarzynie i Mariannie z pierwszego małzenstwa. Adam mieszkal potem w Janiszpolu, to moj przodek. Katarzyna wyszla za mąż za Józefa Wojtasika. A Marianna za Macieja Śmietankę. Nie wiem jaki los spotkał Józefę, ale zakładam że zmarła skoro potem była kolejna.
W drugim małżeństwie byli Julianna z 1887, Franciszka z 1889, Jan z 1893, Józefa z 1895, wlasnie Antonina z 1899, Wladyslaw z 1902, Stanislaw z 1904 i Zofia z 1908. Wiem tylko o smierci Franciszki, Władysława, Stanisława i Zofii.
A więc Julianna, Antonina, Józefa i Jan mogli dożyć dorosłości.
Pozdrawiam
Ola W.
W drugim małżeństwie byli Julianna z 1887, Franciszka z 1889, Jan z 1893, Józefa z 1895, wlasnie Antonina z 1899, Wladyslaw z 1902, Stanislaw z 1904 i Zofia z 1908. Wiem tylko o smierci Franciszki, Władysława, Stanisława i Zofii.
A więc Julianna, Antonina, Józefa i Jan mogli dożyć dorosłości.
Pozdrawiam
Ola W.
W Warszawie
Józefa małżeństwo 1907r akt 15 z Janem Ładno
Julianna 1910r akt 46 z Franciszkiem Fetner Julianna zm. 1921r
Antonina małż. 1930 akt 30 z Wacławem Tchórznickim.
Antoninę znałam osobiście. żyła ok. 98 lat. pochowana w Warszawa Zerzeń. Odwiedzam czasem grób. Tam też pochowana m.in matka Antoniny czyli Anna Buras.
pozdrawiam
Ala
Józefa małżeństwo 1907r akt 15 z Janem Ładno
Julianna 1910r akt 46 z Franciszkiem Fetner Julianna zm. 1921r
Antonina małż. 1930 akt 30 z Wacławem Tchórznickim.
Antoninę znałam osobiście. żyła ok. 98 lat. pochowana w Warszawa Zerzeń. Odwiedzam czasem grób. Tam też pochowana m.in matka Antoniny czyli Anna Buras.
pozdrawiam
Ala
-
Serotoninka

Dziękuję, niesamowite! Kolejny raz forum okazuje się mieć wielką moc! Nie wiedziałam że Warszawa ujęta jest w genetece poza woj. mazowieckim, bo nie szukałam do tej pory w tych rejonach... Alu jeśli pozwolisz odezwę się ne priv. Mam kilka pytań... Jeśli są jacyś żyjący zstępni Teofila to mogę się podzielić wieloma infirmacjami o jego przodlach.
Pozdrawiam
Ola W.
Pozdrawiam
Ola W.
-
Serotoninka

Niestety, nadal szukam aktu zgonu Teofila Burasa, mimo pozyskania tak cennych informacji, nie posunęłam się szczególnie do przodu...
Alu i Elu bardzo Wam dziękuję. Starmam się drążyć, ale na ślad Teofila nie trafiłam.
Faktycznie pod Warszawę trafiły 3 córki Teofila, praciwały jako służące i założyły rodziny. Mężowie Julianny i Józefy wraz z drugimi żonami są pochowani na cmentarzu parafii Zerzeń. Bylam na tych grobach - nie ma tam niestety informacji o pierwszych zonach, ani tym bardziej o ich ojcu. Antonina slub brała w 1930 roku. W akcie malzenstwa, do którego udało się dotrzeć, nie ma niestety informacji o rodzicach, czy żyli czy nie. Grob Antoniny rowniez odwiedzilam. Faktycznie inskrypcja wskazune na pochówek wraz z córką jej matki
- Anny Buras z d. Wolszczak. Ojca ani śladu. Wedlug zapisu Anna zmarła w 1940 roku. Jednak aktu zgonu Anny też nie mam - nie ma go w zapisach z tego roku dla parafii Zerzeń. Sprawdzilam tez lata sasiednie. Chcialabym znalezc akt zgonu Anny, aby potwierdzić to co prawie pewne - że zmarła jako wdowa... Poszukam jeszcze w pobliskich parafiach, archiwum diecezjalnym...
Zostawiłam w zniczach na wspomnianych grobach prośbę do rodzin o kontakt. Może kiedyś odezwie się ktoś, kto coś więcej wie... Jakby ktoś z forumowiczów kiedyś trafił na ten wątek i miał jakieś informacje to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Ola W.
Alu i Elu bardzo Wam dziękuję. Starmam się drążyć, ale na ślad Teofila nie trafiłam.
Faktycznie pod Warszawę trafiły 3 córki Teofila, praciwały jako służące i założyły rodziny. Mężowie Julianny i Józefy wraz z drugimi żonami są pochowani na cmentarzu parafii Zerzeń. Bylam na tych grobach - nie ma tam niestety informacji o pierwszych zonach, ani tym bardziej o ich ojcu. Antonina slub brała w 1930 roku. W akcie malzenstwa, do którego udało się dotrzeć, nie ma niestety informacji o rodzicach, czy żyli czy nie. Grob Antoniny rowniez odwiedzilam. Faktycznie inskrypcja wskazune na pochówek wraz z córką jej matki
- Anny Buras z d. Wolszczak. Ojca ani śladu. Wedlug zapisu Anna zmarła w 1940 roku. Jednak aktu zgonu Anny też nie mam - nie ma go w zapisach z tego roku dla parafii Zerzeń. Sprawdzilam tez lata sasiednie. Chcialabym znalezc akt zgonu Anny, aby potwierdzić to co prawie pewne - że zmarła jako wdowa... Poszukam jeszcze w pobliskich parafiach, archiwum diecezjalnym...
Zostawiłam w zniczach na wspomnianych grobach prośbę do rodzin o kontakt. Może kiedyś odezwie się ktoś, kto coś więcej wie... Jakby ktoś z forumowiczów kiedyś trafił na ten wątek i miał jakieś informacje to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Ola W.