Akt chrztu Arnold Klejzar. Latowice 1869.O.K.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Akt chrztu Arnold Klejzar. Latowice 1869.O.K.
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu chrztu:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/564f06d29d531221
Mam wielką prośbę. Jeżeli to jest możliwe bardzo proszę o przetłumaczenie wszystkich informacji dotyczących tego aktu. Staram się napisać historię mojej rodziny i jest to dla mnie bardzo ważne.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Tomek
https://www.fotosik.pl/zdjecie/564f06d29d531221
Mam wielką prośbę. Jeżeli to jest możliwe bardzo proszę o przetłumaczenie wszystkich informacji dotyczących tego aktu. Staram się napisać historię mojej rodziny i jest to dla mnie bardzo ważne.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony pn 23 maja 2022, 22:59 przez TomekSz1, łącznie zmieniany 1 raz.
Akt chrztu Arnold Klejzar. Latowice 1869
nr 14,
chłopiec ślubny,
urodzony 6.03.1869 o 5 godzinie po południu,
m. urodzenia: Latowice,
chrzest 29.03.1869,
imiona chrześniaka: Arnold Paul Carl
ojciec: pastor Thadaeus Josef Klejzar, ewangelik,
matka: Josephine urodzona Schirmer, ewangeliczka,
chrzestni:
panna /Fräulein/ Flora Langner z Roesnitz bei Ratibor,
Kantor /śpiewak kościelny/ Julius Wintzler w Latowice,
pan /Herr/ Vincent Klejzar, Gasthausbesitzer /posiadacz restauracji, gospody/
w Elbe-Kosteletz in Böhmen.
Pozdrawiam
Roman M.
chłopiec ślubny,
urodzony 6.03.1869 o 5 godzinie po południu,
m. urodzenia: Latowice,
chrzest 29.03.1869,
imiona chrześniaka: Arnold Paul Carl
ojciec: pastor Thadaeus Josef Klejzar, ewangelik,
matka: Josephine urodzona Schirmer, ewangeliczka,
chrzestni:
panna /Fräulein/ Flora Langner z Roesnitz bei Ratibor,
Kantor /śpiewak kościelny/ Julius Wintzler w Latowice,
pan /Herr/ Vincent Klejzar, Gasthausbesitzer /posiadacz restauracji, gospody/
w Elbe-Kosteletz in Böhmen.
Pozdrawiam
Roman M.
W historii parafii latowickiej wyczytałem , że ojciec Arnolda przeszedł z katolicyzmu na luteranizm. Zmarł w 1882 w Latowicach ( Arnold też) . Nr aktu zgonu USC Ostrów 390/1882 ( Arnolda 218/1882).
Tadeusz Józef ur. chyba w Czechach w 1820 (może w tym Kostelcu nad Labem , skąd był chrzestny)
Pozdrawiam
Janusz
Tadeusz Józef ur. chyba w Czechach w 1820 (może w tym Kostelcu nad Labem , skąd był chrzestny)
Pozdrawiam
Janusz
Bardzo dziękuję.
Dla mnie bardzo ciekawe jest to, że nazwisko Klejzar jest tak rzadkie, ze większość rekordów które pokazuje internet dotyczy tej rodziny która pochodziła z Czech. Faktycznie Tadeusz Józef przeszedł na ewangelicyzm w 1851 roku za co został ekskomunikowany (jest o tym wzmianka w prasie z tego okresu).
Dziękuję za informację o zgonie Arnolda, tego nie wiedziałem. Muszę napisać prośbę o te akty zgonu bo nie są dostępne w internecie. Były jeszcze dzieci lub dziecko Klajzerów urodzone w Branitz, gdzie Tadeusz Józef również był pastorem. Niestety akta tej parafii ewangelickiej zaginęły.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję
Tomek
Dla mnie bardzo ciekawe jest to, że nazwisko Klejzar jest tak rzadkie, ze większość rekordów które pokazuje internet dotyczy tej rodziny która pochodziła z Czech. Faktycznie Tadeusz Józef przeszedł na ewangelicyzm w 1851 roku za co został ekskomunikowany (jest o tym wzmianka w prasie z tego okresu).
Dziękuję za informację o zgonie Arnolda, tego nie wiedziałem. Muszę napisać prośbę o te akty zgonu bo nie są dostępne w internecie. Były jeszcze dzieci lub dziecko Klajzerów urodzone w Branitz, gdzie Tadeusz Józef również był pastorem. Niestety akta tej parafii ewangelickiej zaginęły.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję
Tomek
W czeskim spisie pamatniknarodnihopisemnictvi.cz znalazłem , że najpierw był premonstranensem w Żelivie i w 1848 przeszedł na ewangelicyzm.
Żeliv leży w powiecie Pelhrzimov.
Pozdrawiam
Janusz
Żeliv leży w powiecie Pelhrzimov.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz,
nie mogę znaleźć tej strony z informacją o aktach zgonów Klejzarów w Latowicach.
Czy możesz podesłać link do tej strony?
Tomek
nie mogę znaleźć tej strony z informacją o aktach zgonów Klejzarów w Latowicach.
Czy możesz podesłać link do tej strony?
Tomek
basia.famula.pl
Na tej stronie wpisałem Klejzar w wyszukiwarkę i wyskoczyło (ale trzeba podnieść procenty podobieństwa , żeby nie było za dużo wpisów)
Te informacje są w skorowidzu zgonów USC Ostrów Wlkp.
skan 114 i 115
Pozdrawiam
Janusz
Na tej stronie wpisałem Klejzar w wyszukiwarkę i wyskoczyło (ale trzeba podnieść procenty podobieństwa , żeby nie było za dużo wpisów)
Te informacje są w skorowidzu zgonów USC Ostrów Wlkp.
skan 114 i 115
Pozdrawiam
Janusz
Bardzo dziękuję.
Kiedyś już przeglądałem tą stronę. Muszę ją sobie zapisać bo może jeszcze się przydać.
Pozdrawiam
Tomek
Kiedyś już przeglądałem tą stronę. Muszę ją sobie zapisać bo może jeszcze się przydać.
Pozdrawiam
Tomek