Od dawna szukam śladów urodzenia i ślubu Teofila Kostkowskiego ur. ok. 1818 r.. Mógł mieć więcej imion. Ślub około 1847 r. z Honoratą Zaborską ur. 1.09.1827 r. w Drogowcach, par. Raków – te dane z aktu jej drugiego małżeństwa w 1855 roku w Kunowie (lat 25), następnie uściślone wg aktu poniżej odszukanego.
Dwoje dzieci tej pary to: Jan Walenty Ignacy ur. 1.02.1848 w Jasicach, par. Bidziny; Zofia Katarzyna ur. 9.05.1950 w Skorczycach, par. Popkowice.
Teofil Kostkowski umarł 18.01.1851 w Wierzchowiskach. Nie mam aktu zgonu, a datę i m-ce zgonu podano w akcie małżeństwa owdowiałej żony z Józefem Stanisławem Migalskim, młodzianem, pisarzem w Chocimowie zamieszkałym, a ur. w Warszawie, lat 22 mającym. Akt małż. 10/1855 Kunów.
Link do tego aktu: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,405545,32
Józef Stanisław Migalski z Honoratą 1v Kostkowską z d. Zaborską też miał dwoje dzieci: Jan Melchior ur. 1858 w Rzepinie, par. Pawłów i Marianna Wanda ur. 1851 w Rzepinie, par. Pawłów. Honorata umarła w 1875 w Paulinowie, par. Szewna, a Józef Stanisław Migalski w 1876 w Ostrowcu poślubił Julianna Dominikiewicz.
Wprawdzie genealoga interesują wszelkie szczegóły, ale w tym wypadku nurtują mnie tylko ślady urodzenia i ślubu Teofila Kostkowskiego (głównie z jakich rodziców).
Dane Honoraty poprawiłem wg aktu urodzenia po otrzymaniu poniższych wskazówek.
szukam ślubu Teofila Kostkowskiego z Honoratą Zaborską 1847
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kostkowski

Ostatnio zmieniony wt 24 maja 2022, 21:11 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Honorata ur. 1827 - Drogowle par. Raków, ale aktu jej małż. z Teofilem tam nie widzę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Elża
- Kostkowski

Re: szukam ślubu Teofila Kostkowskiego z Honoratą Zaborską 1
Dziękuję bardzo. Widzę, że źle odczytałem miejscowość. Miałem wątpliwości co do pierwszej litery, ale nie skojarzył bym jako "D".Officinalis_Paeonia pisze:Honorata ur. 1827 - Drogowle par. Raków, ale aktu jej małż. z Teofilem tam nie widzę.
Pozdrawiam.
A gdzie szukać akt z par. Raków? W AD Kielce, AP Kielce, AP Sandomierz nie ma.
Teofil był ekonomem (jak większość z tego rodu) więc mógł być przerzucany do różnych dworów i folwarków.
Według wieku pasuje na wnuka szlachcica Stanisława, którego dzieci rodziły się od 1776 do 1798 a możliwe, że nawet do 1813. Pasuje też na syna i wnuka brata Stanisława. A spośród rodzeństwa Stanisława to wiem tylko o jednym, młodszym, który był prowincjałem Dominikanów.
Przy tak licznym rodzie to rozrzut lat w których rodziły się dzieci może wynosić nawet ponad 30 lat. O ile Stanisław miał 17 dzieci z jedną żoną to już jego najmłodszy syn Jan Józef miał 18 dzieci z czterema zonami i w tym przypadku najstarsze dzieci były starsze od najmłodszych żon.
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Tutaj: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,454256,1Kostkowski pisze: A gdzie szukać akt z par. Raków?
Elża
- Kostkowski

Bardzo dziękujęOfficinalis_Paeonia pisze:Tutaj: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,454256,1Kostkowski pisze: A gdzie szukać akt z par. Raków?
Nadal szukam aktu urodzenia Teofila Kostkowskiego ok. 1818 r. (mógł mieć więcej imion) oraz aktu jego ślubu z Honoratą Zaborską ur. 1.09.1827 r. w Drogowcach, par. Raków. Ślub mógł być od r. 1843 (wg wieku panny) do r. 1848 (ur. dziecka).