T:"szukam metryk parafii Grzymała vel Sieczków - KALWIN"
Moi Drodzy odnalazłem w materiale z 1936 odnośnik do źródła dotyczącego parafii przodków.
Była to parafia ewangelicko-reformowana zboru KALWIŃskiego:
o nazwie Grzymała (vel Sieczków).
Znajdowała się niedaleko ważnego zboru kalwińskiego w Sielcu koło Staszowa. Interesujące mnie lata to 1690-1730.
Jest rok 1936 i cytują źródło: Archiwum Konsystorza Ew.-Ref. w Warszawie. SZUKAM go na razie bez sukcesów! Nie wiem czy przetrwało wojnę.
Może ktoś coś?
pozdrawiam,
Maciej
Grzymała (vel Sieczków) - zbor kalwiński..
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Macieju, dzień dobry.
Poszukujesz Archiwum Konsystorza Ewagelicko – Reformowanego w Warszawie [ z roku 1936 ]. Nie wiem dlaczego nie szukasz informacji u źródła?
Kościół Ewangelicko – Reformowany w Polsce.
Obecnie oficjalnie nosi on nazwę Kościół Ewangelicko – Reformowany w
Rzeczypospolitej Polskiej. Funkcjonuje on na mocy ustawy z dnia 13 maja 1994 r.
o stosunku Państwa do Kościoła Ewangelicko – Reformowanego w
Rzeczypospolitej Polskiej ( Dz. U. Nr 73, poz. 324 ). Jego siedziba mieści się Warszawie pod adresem: Al. Solidarności 76a; 00 – 145 Warszawa.
Konsystorz Kościoła Ewangelicko – Reformowanego w Rzeczypospolitej Polskiej.
Adres: Al. Solidarności 76A, 00 – 145 Warszawa
Telefon: 22 831 45 22
Mail: reformowani [at] reformowani.pl
Obecnym Prezesem Konsystorza Kościoła Ewangelicko – Reformowanego w Rzeczypospolitej Polskiej jest pan Piotr Niewieczerzał.
Może warto napisać albo zatelefonować, zadać konkretne pytanie, może otrzymasz odpowiedź?
Pozdrawiam – Roman.
Poszukujesz Archiwum Konsystorza Ewagelicko – Reformowanego w Warszawie [ z roku 1936 ]. Nie wiem dlaczego nie szukasz informacji u źródła?
Kościół Ewangelicko – Reformowany w Polsce.
Obecnie oficjalnie nosi on nazwę Kościół Ewangelicko – Reformowany w
Rzeczypospolitej Polskiej. Funkcjonuje on na mocy ustawy z dnia 13 maja 1994 r.
o stosunku Państwa do Kościoła Ewangelicko – Reformowanego w
Rzeczypospolitej Polskiej ( Dz. U. Nr 73, poz. 324 ). Jego siedziba mieści się Warszawie pod adresem: Al. Solidarności 76a; 00 – 145 Warszawa.
Konsystorz Kościoła Ewangelicko – Reformowanego w Rzeczypospolitej Polskiej.
Adres: Al. Solidarności 76A, 00 – 145 Warszawa
Telefon: 22 831 45 22
Mail: reformowani [at] reformowani.pl
Obecnym Prezesem Konsystorza Kościoła Ewangelicko – Reformowanego w Rzeczypospolitej Polskiej jest pan Piotr Niewieczerzał.
Może warto napisać albo zatelefonować, zadać konkretne pytanie, może otrzymasz odpowiedź?
Pozdrawiam – Roman.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
W pracowni historycznej warto pytać także o opracowania, tj co polecają. W tym wypadku chyba to jedyna szansa.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków w Kielcach
Gmina Tuczępy w swoim serwisie internetowym pisze o dwóch zborach - w Tuczępach i Sieczkowie.
Historią protestantyzmu na ziemiach północnej Małopolski (sandomierskie, kieleckie, radomskie) zajmuje się Dariusz Kalina. Zdaje się, że miał pisać monografię zboru kalwińskiego we wsiach Sieczków i Grzymała:
https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,472 ... yczny.html
Warto napisać lub zadzwonić do Regionalnego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Kielcach (terenowy oddział Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Warszawie), gdzie pracuje p. Dariusz, z jakichś relacji słyszałem, że to pasjonat i człowiek serdeczny; może polecą jakieś archiwa, opracowania, obiekty itd.
Adres: ul. Wesoła 47/49, 25-363 Kielce
Adres e-mail: robidz.kielce [at] kobidz.pl
Telefony: tel/fax 041 344 52 93, tel. 041 348 07 98
Archiwum Ośrodka czynne jest w poniedziałki i wtorki w godzinach 9.00 – 15.00 oraz w środy w godz. 8.00 do 14.00
Biblioteka Ośrodka czynna jest codziennie w godzinach 8.00 do 16.00
Napisz o rezultatach, sam jestem ciekaw dalszego ciągu.
Pozdrawiam,
Marek
Historią protestantyzmu na ziemiach północnej Małopolski (sandomierskie, kieleckie, radomskie) zajmuje się Dariusz Kalina. Zdaje się, że miał pisać monografię zboru kalwińskiego we wsiach Sieczków i Grzymała:
https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,472 ... yczny.html
Warto napisać lub zadzwonić do Regionalnego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Kielcach (terenowy oddział Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Warszawie), gdzie pracuje p. Dariusz, z jakichś relacji słyszałem, że to pasjonat i człowiek serdeczny; może polecą jakieś archiwa, opracowania, obiekty itd.
Adres: ul. Wesoła 47/49, 25-363 Kielce
Archiwum Ośrodka czynne jest w poniedziałki i wtorki w godzinach 9.00 – 15.00 oraz w środy w godz. 8.00 do 14.00
Napisz o rezultatach, sam jestem ciekaw dalszego ciągu.
Pozdrawiam,
Marek
Re: Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków w Kielc
Przepraszam, w pośpiechu podałem dane, które wiszą w internecie w wielu miejscach, a dawno są już - oczywiście - nieaktualne. Regionalny Ośrodek Studiów i Ochrony Środowiska Kulturowego w Kielcach - w ramach którego publikował p. Dariusz Kalina (seria "Dzieje i zabytki małych ojczyzn") - został przekształcony w 2002 roku w Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, który z kolei w 2011 roku został przekształcony w Narodowy Instytut Dziedzictwa:le_mar pisze: Adres: ul. Wesoła 47/49, 25-363 Kielce
Pracownia Terenowa w Kielcach
Al. IX Wieków Kielc 16/13
25-516 Kielce
tel./fax: + 48 41 343 02 72, 41 301 14 31
e-mail: kielce [at] nid.pl
Pozdrawiam,
Marek