Faktycznie, jest tam napisane, że był dwa razy. Nawet o tym nie wiedzieliśmy, w kilka chwil tyle nowych informacji
Poszukiwania na Ellis Island, Pomoc w odczytaniu Manifestu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
[quote="PawelKoss"][quote="beatpatt35"]Jest Jan Benirowski na liście pasażerskiej w 1903 r. Urodzony około 1864 r. Cel podróży: West Lynn, Massachusetts. Mieszkał tam szwagier : Szumulewicz ?
Faktycznie, jest tam napisane, że był dwa razy. Nawet o tym nie wiedzieliśmy, w kilka chwil tyle nowych informacji
Bardzo się cieszę, że tu trafiłam i dziękuję za pomoc i podpowiedzi.
-
Sadaj_Ziółkowska

Dzień dobry,
nie wiem czy dobrze wybrałam, forum do zamieszczenia mojej prośby, jeśli nie przepraszam i proszę o pomoc gdzie mam napisać.
Poszukuję informacji na temat mojego pradziadka Józef Kutys. Kiedy się urodził nie wiem i nikt z żyjących członków rodziny nie wie. Emigrował gdzie USA, Australia ,Brazylia?
To co wiem ożenił się w Lasocinie gmina Ożarów,powiat opatowski, w woj. świętokrzyskim, z Barbarą Mazur,- kiedy? przed rokiem 1909 wtedy rodzi się ich pierwsza córka. Metryk żadnych nie ma bo w czasie wojny Niemcy spalili księgi. Mógł wyjechać po roku 1911 bo wtedy rodzi się ich druga córka moja babcia. W roku 1929 ślubuje Antonina starsza córka pradziadka Józefa Kutysa i wtedy on przesyła belę materiału na suknie ślubną dla córki.
Tyle wiem ,nigdy nie wrócił do domu.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Katarzyna
nie wiem czy dobrze wybrałam, forum do zamieszczenia mojej prośby, jeśli nie przepraszam i proszę o pomoc gdzie mam napisać.
Poszukuję informacji na temat mojego pradziadka Józef Kutys. Kiedy się urodził nie wiem i nikt z żyjących członków rodziny nie wie. Emigrował gdzie USA, Australia ,Brazylia?
To co wiem ożenił się w Lasocinie gmina Ożarów,powiat opatowski, w woj. świętokrzyskim, z Barbarą Mazur,- kiedy? przed rokiem 1909 wtedy rodzi się ich pierwsza córka. Metryk żadnych nie ma bo w czasie wojny Niemcy spalili księgi. Mógł wyjechać po roku 1911 bo wtedy rodzi się ich druga córka moja babcia. W roku 1929 ślubuje Antonina starsza córka pradziadka Józefa Kutysa i wtedy on przesyła belę materiału na suknie ślubną dla córki.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Katarzyna
Cześć,Sadaj_Ziółkowska pisze:Dzień dobry,
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Katarzyna
W Stanach Zjednoczonych, na szybko można znaleźć dwóch mężczyzn tak się nazywających, którzy ewentualnie by mogli pasować.
Pierwszy urodził się w 1887 roku w Łukowej, ale on przyjechał do Stanów w 1909 i tam się ożenił.
Drugi urodził się w 1882 i w spisie powszechnym w 1940 deklaruje, że jest żonaty, ale mieszka jako "lodger" czyli lokator, bez rodziny.
Pozdrawiam
Paweł
-
beatpatt35

Ten pierwszy zmarł w 1959 r. W akcie zgonu podano imię jego ojca - Antoni.PawelKoss pisze:Cześć,Sadaj_Ziółkowska pisze:Dzień dobry,
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Katarzyna
W Stanach Zjednoczonych, na szybko można znaleźć dwóch mężczyzn tak się nazywających, którzy ewentualnie by mogli pasować.
Pierwszy urodził się w 1887 roku w Łukowej, ale on przyjechał do Stanów w 1909 i tam się ożenił.
Drugi urodził się w 1882 i w spisie powszechnym w 1940 deklaruje, że jest żonaty, ale mieszka jako "lodger" czyli lokator, bez rodziny.
Pozdrawiam
Paweł
Michał Chrzanowski
-
Sadaj_Ziółkowska

Bardzo dziękuję Pawłowi i Michałowi za poświęcony czas. Czyli pierwszy odpada bo babcia rodzi się w 1911 więc był przy rodzinie.
Proszę mi powiedzieć czy można coś więcej się dowiedzieć o tym drugim? Jego żona Barbara rodzi się w 1888 więc lata przybliżone . Proszę pomóżcie mi jeszcze troszkę , może jest na jakiejś liście pasażerów.
Jesteście moją ostatnią deską ratunku.
Katarzyna
Proszę mi powiedzieć czy można coś więcej się dowiedzieć o tym drugim? Jego żona Barbara rodzi się w 1888 więc lata przybliżone . Proszę pomóżcie mi jeszcze troszkę , może jest na jakiejś liście pasażerów.
Jesteście moją ostatnią deską ratunku.
Katarzyna
-
Sadaj_Ziółkowska

-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Jest jeszcze:
Joseph Kutis
United States Census, 1920
Erie, New York, United States
Birth 1883 Poland, Russia
Immigration Date 1912
Married
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AMJL7-B32
Pozdrawiam.
Joseph Kutis
Immigration Date 1912
Married
Pozdrawiam.
Elża
-
Sadaj_Ziółkowska

Bardzo dziękuję . I tak dalej wiem że nic nie wiemOfficinalis_Paeonia pisze:Jest jeszcze:
Joseph Kutis
Immigration Date 1912
Married
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Katarzyna
Prawda jest taka, że masz bardzo mało "danych wejściowych". Nie wiesz kiedy i gdzie się urodził, nie znasz imion rodziców, nazwiska panieńskiego matki. To by były podstawowe dane, które by pozwalały na identyfikację lub wykluczenie znalezionej osoby. No i musisz brać pod uwagę, że może być tak jak z moim pradziadkiem, który popłynął do Stanów do brata, tam zmarł i nie ma po nim śladu. O rodzinie brata wiem więcej niż sporo a informacji o pradziadku nie znalazłem żadnej.Sadaj_Ziółkowska pisze:
Bardzo dziękuję . I tak dalej wiem że nic nie wiem
Pozdrawiam Katarzyna
Pozdrawiam
Paweł
-
Sadaj_Ziółkowska

Wiem że mam bardzo mało informacji, szukając metryk wyczerpałam już wszystkie możliwości- nie zachowały się. Listy pasażerów to ostatnia deska ratunku. Liczę na cudPawelKoss pisze:Prawda jest taka, że masz bardzo mało "danych wejściowych". Nie wiesz kiedy i gdzie się urodził, nie znasz imion rodziców, nazwiska panieńskiego matki. To by były podstawowe dane, które by pozwalały na identyfikację lub wykluczenie znalezionej osoby. No i musisz brać pod uwagę, że może być tak jak z moim pradziadkiem, który popłynął do Stanów do brata, tam zmarł i nie ma po nim śladu. O rodzinie brata wiem więcej niż sporo a informacji o pradziadku nie znalazłem żadnej.Sadaj_Ziółkowska pisze:
Pozdrawiam Katarzyna
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Katarzyna
-
beatpatt35

Jak nazywał się Twój pradziadek? Chcę poszukać dla Ciebie.PawelKoss pisze:Prawda jest taka, że masz bardzo mało "danych wejściowych". Nie wiesz kiedy i gdzie się urodził, nie znasz imion rodziców, nazwiska panieńskiego matki. To by były podstawowe dane, które by pozwalały na identyfikację lub wykluczenie znalezionej osoby. No i musisz brać pod uwagę, że może być tak jak z moim pradziadkiem, który popłynął do Stanów do brata, tam zmarł i nie ma po nim śladu. O rodzinie brata wiem więcej niż sporo a informacji o pradziadku nie znalazłem żadnej.Sadaj_Ziółkowska pisze:
Pozdrawiam Katarzyna
Pozdrawiam
Paweł
Michał Chrzanowski
-
Sadaj_Ziółkowska

beatpatt35 pisze:PawelKoss pisze:Prawda jest taka, że masz bardzo mało "danych wejściowych". Nie wiesz kiedy i gdzie się urodził, nie znasz imion rodziców, nazwiska panieńskiego matki. To by były podstawowe dane, które by pozwalały na identyfikację lub wykluczenie znalezionej osoby. No i musisz brać pod uwagę, że może być tak jak z moim pradziadkiem, który popłynął do Stanów do brata, tam zmarł i nie ma po nim śladu. O rodzinie brata wiem więcej niż sporo a informacji o pradziadku nie znalazłem żadnej.Sadaj_Ziółkowska pisze:
Pozdrawiam Katarzyna
Pozdrawiam
Paweł
Bardzo dziękuje, nazywał się Józef Kutys , w Polsce została jego żona Barbara z Mazurów Kutys i córki Antonina i Julia, mieszkają w Dębnie koło Lasocina woj.świętokrzyskie. Za każdą wiadomość będę wdzięczna.
Pozdrawiam Katarzyna
Jak nazywał się Twój pradziadek? Chcę poszukać dla Ciebie.
-
beatpatt35