Baranowicz, Baranowski z Inowłodza

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Baranowicz, Baranowski z Inowłodza

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

poszukuję jakichkolwiek wzmianek o rodzie Baranowiczów a. Baranowskich- Dominiku i Dorocie z Kotów - moich przodkach.

To co dziś wiem:
- ich dzieci rodziły się w okresie 1753-1772 w parafii Inowłódz, w tym na świat w roku 1763 przyszedł mój przodek - Jan Kanty.
Jan w roku 1793 w Inowłodzu poślubia moją antenatkę - Gertrudę z Winnickich.
W rejestrze metryk szlacheckich parafii Drwalew, wymieniono Baranowskich - g. Jana i Gertrudę oraz ich córkę Katarzynę (moją antenatkę).
Jan umiera w 1830r. jako Baranowski, w Inowłodzu.

Wracając do rodziców Jana, w metrykach chrztu i zgonów ich dzieci występuje przekrój statusu społecznego: honestus, famatus i spectabilis.
Ich syn Jan określany jest jako spectabilis (akt ślubu), generosus (rejestr metryk szlacheckich), w metrykach dzieci - honestus.
W roku 1817 w Inowłodzu umiera wdowa po Dominiku - Dorota Baranowska.

Może ktoś spotkał się z ww. rodziną albo wie, gdzie można jeszcze odszukać jakieś dane?

Pozdrawiam
Aneta
Ostatnio zmieniony ndz 29 maja 2022, 09:26 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Baranowicze z Inowłodza

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jako uzupełnienie "W rejestrze metryk szlacheckich parafii Drwalew, wymieniono Baranowskich - g. Jana i Gertrudę oraz ich córkę Katarzynę (moją antenatkę)."
źródłowy: 761
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =129&y=127
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Baranowicze z Inowłodza

Hej Włodku,

znam tę metrykę, ale dziękuję bardzo za poświęcony czas za odszukanie :-)

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Baranowicze z Inowłodza

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To raczej ułatwienie, poprzednio brakujące, dla chcących pomóc - np przez sprawdzenie rodziny posiadaczy Drwalewa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Baranowicze z Inowłodza

OK - to dobre podejście do tematu - dzięki :-)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry,

po dwóch latach od założenia wątku - wznawiam temat i nadal poszukuję:
- aktów chrztu Dominika Baranowicza (Baranowskiego) i Doroty Kot oraz ich aktu ślubu.

Może ktoś widzi także powiązanie ze swoim drzewem?

Pozdrawiam
Aneta
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Kaczmarek_Aneta pisze:Dzień dobry,

po dwóch latach od założenia wątku - wznawiam temat i nadal poszukuję:
- aktów chrztu Dominika Baranowicza (Baranowskiego) i Doroty Kot oraz ich aktu ślubu.

Może ktoś widzi także powiązanie ze swoim drzewem?

Pozdrawiam
Aneta
Anetko,

Jak wiesz doskonale nazwiska stale używane w XVIII wieku nagle pod koniec tego wieku lub na początku XIX wieku zaczęły być nieco inaczej, a nawet zupełnie inaczej zapisywane. Trudno dociec przyczyny takich zmian, ale były faktem gdy zaczęto wymagać jednolitego zapisu po wprowadzeniu cywilnych zasad spisywania dokumentów metrykalnych.
Na podstawie indeksów jakie sporządziłaś dla metryk z parafii Inowłódz widać jednolicie pisane nazwisko Baranowicz, które uległo pod koniec wieku zmianie na Baranowski.
Od 1719 roku, czyli od ślubu Walentego Baranowicza z Agnieszką Swoniarską ? pojawia się ta rodzina w Inowłodzu i tu rodzą się kolejne pokolenia tej rodziny. Tej parze urodziły się dzieci: Petronela, Antoni i Dionizy.
Ten ostatni urodził się w 1727 roku i zastanów się czy przypadkiem nie dokonano samoistnej zmiany imienia z Dionizy na Damian lub czy nie trafił się błąd w odczytanych dokumentach. Z tego powodu zasadniczo chcę widzieć dokument na podstawie którego dokonano wpisów do indeksów. To dokumenty łaciną pisane ( bazgrane!) więc pomyłki są możliwe. Ponadto bardzo ważni są świadkowie i określenia stosowane w tych aktach np advena w odniesieniu do osoby przybyłej do tej parafii.
Jeśli udostępnisz zgromadzony materiał o tej rodzinie łatwiej będzie to analizować. Wiem z doświadczenia, że każde słowo z tych metryk ma wielkie znaczenie.

Pozdrawiam
Janka
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry Janko,

tak, oczywiście są mi znane zawiłości związane z nazwiskami, ich ewolucja, stosowanie czasem oboczności, czy przydomków.
Zastanawiałam się nad wspomnianą przez Ciebie parą Baranowiczów, jako potencjalnych rodziców Dominika (nie Damiana) - czy Dionizy mógł ewoluować do Dominika? Myślę, że w zapisie (wyraźnym) nie ma tu błędu, biorąc pod uwagę fakt, w którym dniu owo dziecię zostało ochrzczone. Otóż dokładnie 10 października. Dzień wcześniej KK obchodzi dzień św. Dionizego - męczennika i biskupa.
Chyba, że ów Dionizy zmienił intencjonalnie swoje imię na Dominika albo tak chciał, aby go nazywano i tak też zostało przyjęte i zapamiętane - trudno teraz dociec.

A oto uzupełnione dane:

Dominik Baranowicz
ż. Dorota z Kotów (Kotowiczów) Baranowska
- zmarła w 1817 r. w Inowłodzu
AZ: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 124387551c

Dzieci (chrzty w parafii Inowłódz):
* 1753 Michał Baranowicz

* 1756 Jan Baranowicz

* 1758 Anna Baranowicz, 1v. Niewiadomska (wyszła za mąż za Juliana Niewiadomskiego, pisarza inowłodzkiego), 2v. Klimkiewicz (ślub z Marcinem Klimkiewiczem w Inowłodzu, w 1800 r.)
AZ: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... c51c6036bb

* 1761 Marianna Baranowicz

* 1763 Jan Kanty Baranowicz (mój przodek), ślub z Gertrudą Winnicką w 1793 r. w Libiszowie a. w Inowłodzu (metryka zapisana została do ksiąg obu parafii), zmarł w Inowłodzu w 1830 r.
AM: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... -94PW?i=15
AZ: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 47160f044d

* 1768 Antoni Baranowicz(z bliźniąt), zg. 1769
* 1768 Walenty Baranowicz (z bliźniąt), w początkach XIX wieku przeniósł się do Warszawy (p. Jazdów), poślubił Annę z Maliszewskich (AM nie odnalazłam), zmarł w 1819 r.
AZ: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 4978bb180a

* 1772 Feliks Baranowicz (z bliźniąt), zg. 1777
* 1772 Klemens Baranowicz (z bliźniąt), zg. 1775

Rodzice chrzestni występujący w metrykach chrztu Baranowiczów:
1753 - Michał Dubiński, Anna Białecka
1756 - Jan Jaszkowski, Katarzyna Jaszkowska
1758 - ks. Szymon Składowski, Anna Elsnerowa
1761 - Stefan Wilkoszewski, Jadwiga Siamerska
1763 - Tomasz Kurosz, Anna Kubalska, asyst. Kacper Wysokiński, Emerencjanna Kuroszówna
1768 - Walenty Bannicki, Anna Kubalska, Stefan Poznański, Magdalena Prusieńska?
1772 - ks. Szymon Składowski, Marianna Sczerska, Stefan Poznański, Małgorzata Niewiadomska

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”