Godlewski Osieck i okolice szukam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krupabeata

Sympatyk
Legenda

Godlewski Osieck i okolice szukam

Post autor: krupabeata »

Witam, od dłuższego czasu poszukuje aktów mojej pra.. Franciszki Godlewskiej. Franciszka musiała urodzić się okolo 1810 roku wierząc w dane podane w aktach ślubów i zgonów dzieci. Jej mąż to Jan Łączyński choć występuje też forma Łuczyński, zamieszkali Kościeliska Nowe parafia Osieck. Franciszka zmarła przed 1886 co wynika z am jej córki Rozalia Laczynskiej z Piotrem Kępka w parafii Garwolin. Inne dane dzieci jakie mam to: Marianna Łączynska ( dane na podstawie az) urodzona ok 1845 to żona Józefa Kurowskiego ich pierwsze dziecko rodzi się w Władysławowie parafia Wilga w 1865 roku, aktu małżeństwa brak. Parafia Osieck ślub Stanisław Łączyński i Marianna Kurowska d. Ciołek w 1892 oraz w 1893 z Marianna Kędziorek, według tych danych Stanisław urodziny ok 1842 roku. Parafia Wilga 1891 ślub wdowca Józefa Łuczynskiego i Reginy Szarek, Józef urodzony około 1844 świadek Marcin lat 60. Marcin świadek to prawdopodobnie najstarsze dziecko umiera w 1894 w Wilchcie parafia Parysów jego żona to Julianna Witak. W pobliskich parafiach są następujące rodziny niestety nie umiem ich połączyć. Romuald Godlewski i Filipina Madej, ślub 1894 Wilga on ma 29 lat urodzony w Lachowicz gubernia Mińska powiat słucki nauczyciel zamieszkały w Górznie, jego rodzice to Ksawery i Anna Seroczynska, dzieci rodzą się w Maciejowicach i Górznie. Romuald umiera w Maciejowicach w 1932 roku. W Wildze w 1876 roku ślub bierze 30 letni wdowiec, mlynarz Rudolf i Marianna Rajkowska, jego rodzice to Bartłomiej i Zofia Jaroszewska dalej brak o nich informacji. Kolejna para Godlewskich to Bonawentura i Julianna Acylyat dzieci rodzą się w latach 1844-1852 ojciec jest podany jako dzierżawca Władysławowa. Tu trochę udało się ustalić tj. pochodzenie Bonawentury i Julianny ich AM w genetece. Gdzie się przenieśli po 1852 oraz czy są powiązani z tymi których szukam nie wiem. W roku 1882 również w Wildze ślub biora Szczepan Godlewski i Józefa Hejduk. Szczepan pochodzi z Kościeliska Nowych urodzony okolo1861 a rodzice to Antoni i Klara Zaremba. Antoni Godlewski umiera w 1895 roku w wieku 72 lat. W aż podano, że miał 2 żony Mariannę Końska i Klarę Zaremba a rodzicami byli Franciszek i Katarzyna Szeląg. Siostra Antoniego to Elżbieta żoną Pawła Laczyńskiego. Antoni i Klara mieli też syna Andrzeja( wójt Osiecka aż 1907 lat 66). Górzno i gończyce są akta dzieci Benedykta i Marianny Mrozowskiej/Piotrowskiej. Benedykt aż Górzno 1905 lat 76 urodzony Budy Uśniackie a rodzice to Franciszek i Anna. Jak widać ciężko ustalić rodziców Franciszki jedyne co można założyć ale bez aku to, że prawdopodobnie Antoni, Franciszka a może i Benedykt to rodzeństwo? Czy epizodyczne rodziny Godlewskiech miały coś wspólnego z tymi z Kościelisk? A może ktoś już próbował złożyć innych Godlewskich i pomoże? Beata
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj,

jak domyślam się, przeglądałaś już dostępne indeksy z Garwolina, Wilgi i pozostałych parafii w poszukiwaniu danych o Franciszce (AU/AM/AZ)?
Indeksy są bardzo skrupulatnie wykonane, zatem pierwszą rzeczą, jaką zrobiłabym na Twoim miejscu, to przegląd ich pod kątem występowania Franciszki Łączyńskiej(Godlewskiej) w charakterze matki chrzestnej:
https://garwolin.org/metryki

Druga sprawa – przegląd Godlewskich z okolic.
Poza dostępnymi metrykami, można próbować przejrzeć w APW Oddział w Otwocku dostępne akta gminne, w których zachowane są księgi ludności – niestety, dla Osiecka zachowały się, ale z dużo młodszych lat. Jest natomiast Wilga, którą osobiście miałam przyjemność wiele lat temu wertować.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/94190
Z powiatu garwolińskiego zachowało się znacznie więcej tego typu akt – najlepiej wybierz Archiwum w Otwocku a do okna wyszukiwarki wpisz „Akta gminy” – w wynikach znajdziesz zachowane zespoły.

Pozdrawiam
Aneta
krupabeata

Sympatyk
Legenda

Post autor: krupabeata »

Witam dziękuję za sugestie od materiału garwolińskiego zaczęłam, na podstawie ślubów i zgonów dzieci ustaliłam przybliżone daty urodzenia i zgonów. Co do Godlewskich to jest kilka epizodów na terenie parafii Wilga np.
1798 chrzestnym jest Aleksander rządca,
1807 chrzestny Stanisław cieśla,
1809 rodzi się Mikołaj Turowski- aż Stromiec 1811 gdzie rodzice to Antoni i Anna Godlewska ich ślub miał miejsce w Czersku podano jako szlachta, wdowa Anna burze 2 ślub Grabowie z Wincentym kurzojamskim i tu rodzice to Mikołaj i Tekla a Anna ma 64 lata i urodziła się w Magnuszewie. Wilga- Magnuszew bliskie okolice.
1808 chrzestna w wildze i 1806 w gozlinie jest Agata Godlewska, 1804 Gozlin chrzestny Mikołaj.
Lustracja starostwa garwolińskiego w 1789 podaje Mikołaj Godlewski Budy Uśniackie czy ten sam?
Później jest przerwa 1834, 1837 chrzestnym jest Franciszek prawdopodobnie z Usniak
1856 zgon zgłasza Piotr Godlewski zapisany jako kolonista z Władysławowa. I to są epizody podobnie jest w innych parafiach gdzie nazwisko występuje na krótko i znika.

Przez weekend udało mi się ustalić, że żona Antoniego była wdowa po Tomaszu Piotrowski. Wilga 1861 ślub Franciszek Piotrowski 22 lata urodzony Natolin zamieszkały Kościeliska nowe i Świderska Petronela.
Antoni i Klara mieli jeszcze córkę Mariannę po mężu Mroczek.
Rudolf Godlewski nie był Godlewski tylko Jodłowski w genetece jest jego ślub oraz zgon pierwszej żony więc tu doszło do pomyłki.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”