Każdy wie że metryczki ze zdjęciami znajdują w AP Milanówek.
A ciekawe, czy istnieją w USA lub w Niemczech? Lub coś podobnego aby uzyskać zdjęcie? Byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Łukasz
Zdjęcie dowodu lub inne w USA i w Niemczech
Re: Zdjęcie dowodu lub inne w USA i w Niemczech
W USA czasami zachowały się zdjęcia ze starych wniosków o obywatelstwo lub starych wniosków paszportowych. Jak będziesz miał szczęście to będą skany na ancestry.com. Niewielki procent ma zachowane zdjęcia. Dowodów w USA nie ma. Są prawa jazdy ale te chyba od dość niedawna mają zdjęcia i nie są ogólnie dostępne. Wnioski paszportowe potrafią być dość ciekawe, bo czasami zawierają życiorys, ale mało ludzi występowało o paszporty.
Tomek
Tomek
Na ancestry nic. Para małżeńska wyjechała rok 1912 do USA. Mieli ubezpieczenie SSN więc musieli mieć obywatelstwo USA. Jedna zmarła w 1945 a druga 1965. Gdzie mogę złożyć wniosek? Warto spróbować czy?swigut pisze:W USA czasami zachowały się zdjęcia ze starych wniosków o obywatelstwo lub starych wniosków paszportowych. Jak będziesz miał szczęście to będą skany na ancestry.com. Niewielki procent ma zachowane zdjęcia. Dowodów w USA nie ma. Są prawa jazdy ale te chyba od dość niedawna mają zdjęcia i nie są ogólnie dostępne. Wnioski paszportowe potrafią być dość ciekawe, bo czasami zawierają życiorys, ale mało ludzi występowało o paszporty.
Tomek
Łukasz
SSN nie oznacza obywatelstwa - nawet nie-imigracyjni mają często przyznawany. Social Security do dziś nie pobiera zdjęć więc nie będzie nic miało. To jest biurokracja zatrzymana w czasach F.D. Roosevelta.looke pisze:
Na ancestry nic. Para małżeńska wyjechała rok 1912 do USA. Mieli ubezpieczenie SSN więc musieli mieć obywatelstwo USA. Jedna zmarła w 1945 a druga 1965. Gdzie mogę złożyć wniosek? Warto spróbować czy?
Łukasz
Wygląda, że powinieneś spróbować w urzędzie imigracyjnym - jeśli nie masz numeru sprawy to musisz najpierw wystąpić z prośbą o znalezienie numeru, a potem drugi raz z numerem o akta
https://www.uscis.gov/records/genealogy
potrzeba dane osobowe osoby i datę imigracji (chyba może być przybliżona)
USCIS może mieć jakieś papiery nawet jak nie byli obywatelami.
Niestety nigdy nie składałem wniosku i nie wiem z pierwszej ręki jak to funkcjonuje.
Możesz też spróbować w National Archives
https://www.archives.gov/research/immig ... ralization
ale twierdzą że raczej nie będą mieli kopii
Tomek